Οι εχθροί πολλοί κι από παντού! Στην άμμο τσιμπούρια και σφήκες, στο μπαλκόνι κουνούπια και στη θάλασσα παραμονεύουν οι μέδουσες και οι αχινοί!
Ούτε αμπέχονα θα φορέσουμε, ούτε θα κλειστούμε στο σπίτι… Θα οπλιστούμε με γνώσεις και φαρμακευτικές προμήθειες και θα είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τους καλοκαιρινούς εχθρούς. Μάθε ποιοι είναι, πώς θα προφυλαχθείς και πώς θα τους αντιμετωπίσεις.
Από αέρος…
Κουνούπια
Για να μη σου πιουν το αίμα τα κουνούπια, ξέχνα το μαύρο και προτίμησε τα φωτεινά ανοιχτά χρώματα στα ρούχα σου. Αντί για κάποιο ακριβό άρωμα, προτίμησε να αλείψεις στο δέρμα σου λεμόνι. Θα μυρίζεις φρεσκάδα, θα έχεις δέρμα… βελούδο και θα σε αποφεύγουν τα κουνούπια.
Αντιμετώπιση: Μια λύση είναι το ξίδι. Θα σε ανακουφίσει και θα απομακρύνει τα σημάδια γρηγορότερα. Μπορείς επίσης να αναμείξεις λίγη μαγειρική σόδα με νερό και να αλείψεις με το μείγμα το σημείο. Το βαλσαμέλαιο επίσης μπορεί να σε ανακουφίσει.
Μέλισσες και σφήκες
Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Αν σε τσιµπήσει µέλισσα ή σφήκα και είσαι αλλεργικός, δεν είναι καλό. Φυσικά, σε αυτή την περίπτωση πρέπει στις πρώτες βοήθειες να έχεις το φαρµακευτικό προϊόν που σου έχει συστήσει ο γιατρός σου. Τα συµπτώµατα είναι έντονη τοπική αντίδραση, ερυθρότητα, οίδηµα, φαγούρα και πολλές φορές λεµφαγγειίτιδα – λεµφαδενίτιδα.
Αντιµετώπιση: Αν το τσίµπηµα είναι από µέλισσα, µε προσοχή αφαιρούµε το κεντρί. Τοπικά βάζουµε παγοκύστες για να επιβραδύνουµε τη διάχυση του δηλητηρίου. Μπορεί να βοηθήσει και το ξίδι. Τοπικά κρέµα µε κορτιζόνη και αντιβιοτικό. Αν δεν έχεις κάτι από όλα αυτά, βάλε πάνω στο τσίµπηµα τη συσκευασία ενός παγωµένου αναψυκτικού και βρες ένα φαρµακείο.
Από ξηράς…
Τσιμπούρια
Είναι τόσο µικρά που δύσκολα θα τα διακρίνεις. Έχουν µικρό κεφάλι και πολλές µικροσκοπικές δαγκάνες που «βεντουζάρουν» πάνω στο δέρµα και αποµυζούν αίµα. Υπάρχει ο κίνδυνος να σου µεταδώσουν ασθένειες όπως η νόσος του Lyme και ο πυρετός των Βραχωδών Ορέων.
Αντιµετώπιση: Μη βιαστείς! Βάλε οινόπνευµα σε ένα βαµβάκι και άσ’ το πάνω στο έντοµο για 5-10 λεπτά. Θα παραλύσει και θα χαλαρώσει τις δαγκάνες. Με ένα τσιµπιδάκι αφαίρεσέ το χωρίς να κοπεί το κεφάλι (αν µείνει, µπορεί να δηµιουργήσει κοκκίωµα). Απολυµαίνουµε την περιοχή και βάζουµε αντιβιοτική κρέµα µε κορτιζόνη. Μετά από δύο µήνες πρέπει να γίνει έλεγχος για νόσο του Lyme.
Σκορπιοί και φίδια
Αν και οι πιθανότητες να σε τσιµπήσει σκορπιός ή φίδι δεν είναι πολλές, καλό είναι να έχεις το νου σου. Το τσίµπηµά τους έχει τις ίδιες συνέπειες µε αυτό της σφήκας.
Αντιµετώπιση: Στο δρόµο προς το φαρµακείο θα σε ανακουφίσει ο πάγος, ένα αντιισταµινικό και ένα παυσίπονο. Αν έχεις µαζί σου ειδικό προϊόν για να αφαιρείς δηλητήριο, άνοιξε µε το ειδικό µαχαιράκι το σηµείο που τσιµπήθηκε και τράβηξε µε τη σύριγγα το δηλητήριο. Είναι πιθανό να χρειαστείς αντιοφικό ορό.
Από θαλάσσης…
Τσούχτρες
Είσαι εσύ µια… τσούχτρα! Δεν είναι τυχαία η προσφώνηση… Θα δεις πολλά και διαφορετικά είδη να κολυµπούν στα βαθιά αλλά και στα ρηχά. Δεν τσιµπούν όλες. Στις πιο επικίνδυνες, τα λεπτά πλοκάµια περιέχουν µια τοξίνη και ένα σκληρό όργανο, µαζεµένο σαν ελατήριο. Όταν έρθουν σε επαφή µε σκληρή επιφάνεια (όπως το δέρµα), οι νηµατοκύστες σπάνε και το ελατήριο µπαίνει στο δέρµα απελευθερώνοντας την τοξίνη. Κάποιες φορές νιώθεις κάτι να σε τσιµπάει αλλά δεν βλέπεις την τσούχτρα πουθενά. Αυτό συµβαίνει γιατί τα πλοκάµια σπάνε και πλέουν ελεύθερα. Όταν «τρακάρουν» µε το δέρµα µας,… τσιµπάνε.
Θαλάσσιες ανεμώνες
Μοιάζουν µε λεπτά φύλλα και είναι συχνά πάνω σε βράχια. Ο ερεθισµός που προκαλούν µοιάζει µε της τσούχτρας, αλλά είναι πιο ήπιος.
Αντιµετώπιση: Μην τρίψεις –όσο δύσκολο κι αν είναι– το δέρµα σου και µη ρίξεις γλυκό νερό! Αντίθετα, ρίξε οινόπνευµα ή βενζίνη για να αδρανοποιήσεις την τοξίνη. Ξέπλυνε µε θαλασσινό νερό και ρίξε λίγο ταλκ ή λεπτή άµµο. Δηµιούργησε µια πάστα. Στη συνέχεια, ξεκόλλησέ τη από το δέρµα, µε την ελπίδα να πάρει µαζί της και τις νηµατοκύστες. Ξέπλυνε πάλι µε θαλασσινό νερό και βάλε µια κρέµα µε κορτιζόνη.
Αχινοί
Σκέτη ταλαιπωρία, καθώς συχνά τους πατάµε, µε αποτέλεσµα τα αγκάθια τους να εισχωρούν στην πατούσα και να µένεις… κουτσός για τις υπόλοιπες διακοπές.
Αντιµετώπιση: Η πρώτη προσπάθεια θα γίνει µε το τσιµπιδάκι. Βγάλε όσο πιο προσεκτικά µπορείς τα αγκάθια που προεξέχουν, χωρίς να τα σπάσεις. Καθάρισε την περιοχή και βάλε επιθέµατα µε ξίδι. Το ανθρακικό ασβέστιο και το οξικό οξύ του ξιδιού τα διαλύει.
Δράκαινες και σκορπίνες
Το καλύτερο είναι να µη βρεθείς στο δρόµο τους. Κυριολεκτικά. Αυτά τα ψάρια κρύβονται µέσα στην άµµο κι έτσι µπορεί να τα… πατήσουµε! Στη ράχη τους έχουν αγκάθια µε δηλητήριο που προκαλεί έντονο πόνο, ενώ συχνά προκαλεί και αλλεργική αντίδραση.
Αντιµετώπιση: Έχουµε στο φαρµακείο µας ειδικές µικρές αντλίες που ρουφούν το δηλητήριο. Χαράζουµε το σηµείο και αποµακρύνουµε το δηλητήριο. Το ζεστό νερό, γενικά η θερµότητα, θα βοηθήσει να αδρανοποιηθεί το δηλητήριο.
Το φαρµακείο
Πριν κλείσεις τη βαλίτσα των διακοπών, έλεγξε αν έχεις περιλάβει σε αυτή και το απαραίτητο φαρµακείο. Μην αφήσεις την τσούχτρα, το hangover ή το βοτσαλάκι να σου χαλάσουν τη διάθεση…
Πάρε µαζί σου:
- Αντισηπτικό διάλυµα για τις πληγές και τα τραύµατα.
- Ειδικό επουλωτικό gel για µικροτραύµατα, όπως κοψίµατα και εκδορές, εγκαύµατα ηλιακά και µη (Flamigel).
- Οινόπνευµα για τον καθαρισµό των πληγών.
- Ερυθρό βάµµα του ιωδίου (Betadine). Χρησιµοποιείται για την απολύµανση των τραυµάτων.
- Θερµόµετρο, αντιπυρετικά φάρµακα και παυσίπονα.
- Αντισταµινικά και κρέµες για τσιµπήµατα από τσούχτρες ή έντοµα.
- Αντιεµετικά ή φάρµακα κατά της ναυτίας.
- Αντιδιαρροϊκά φάρµακα.
- Αποστειρωµένες γάζες, βαµβάκι, λευκοπλάστ.
- Κορτιζονούχα κρέµα για αλλεργίες.
- Οφθαλµικά κολλύρια.
- Έµπλαστρα για ψύξεις.
- Ήπια καθαρτικά, σε περίπτωση που θα ταξιδέψουµε σε εξωτικά µέρη.
- Ψαλίδι και τσιµπιδάκι.
Μην ξεχάσεις:
- Αντιηλιακό µε µεγάλο δείκτη προστασίας.
- Ενυδατικό γάλακτωµα για µετά τον ήλιο.
- Εντοµοαπωθητικά.
- Ένα έξτρα ζευγάρι γυαλιά οράσεως και επιπλέον διαλύµατα για τον καθαρισµό των φακών επαφής.
Διάβασε επίσης:
Τι σημαίνει το χρώμα των φρούτων και των λαχανικών για την υγεία σου
Πως τα τρανς λιπαρά επηρεάζουν την ψυχική σου υγεία