Με τους ιούς και τα μικρόβια να κάνουν… πάρτι, εσύ κάθε πότε πλένεις τις πιτζάμες σου; Οι ειδικοί μίλησαν για την σωστή συχνότητα αλλά και για το ποιοι είναι οι βαθμοί που σκοτώνονται τα μικρόβια!
Η αλήθεια είναι πως ανάλογα με το είδος του και τη χρήση του, όμως, κάθε ύφασμα πρέπει να πλένεται με διαφορετική συχνότητα και σε διαφορετική θερμοκρασία για να εξασφαλίσουμε ότι είναι μυρωδάτο αλλά και απαλλαγμένο από μικρόβια.
Τι γίνεται όμως με τις πιτζάμες; Ένας βασικός παράγοντας για το πόσο συχνά πρέπει να πλένονται τα ρούχα, οι πετσέτες και οτιδήποτε άλλο μέσα στο σπίτι είναι το πόσα άτομα ζουν σε αυτό το σπίτι και το αν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Για παράδειγμα, αν στο σπίτι υπάρχουν μικρά παιδιά ή κάποιος από την οικογένεια είναι άρρωστος, τότε είναι πιο ευάλωτος στα μικρόβια των υπόλοιπων μελών της οικογένειας και επομένως το πλύσιμο πρέπει να είναι πιο συχνό.
Συγκεκριμένα για τις πιτζάμες, ειδικός αναφέρει ότι το πλύσιμο μία φορά την εβδομάδα είναι αρκετό. Η θερμοκρασία που συνιστά είναι οι 40 ή 60 βαθμοί, κατά προτίμηση με απορρυπαντικό που περιέχει ενεργό οξυγόνο, ώστε να απομακρύνονται όσο το δυνατόν περισσότεροι μικροοργανισμοί.
Και με τις πετσέτες…
Συνετό είναι να πλένεις πολύ συχνά τις πετσέτες του μπάνιου και γενικότερα όλες τις πετσέτες ανάλογα με τη χρήση τους, επειδή έχει αποδειχτεί ότι λερώνουν πολύ εύκολα και γεμίζουν εξαιρετικά γρήγορα με βακτήρια και μικροοργανισμούς. Αναλυτικότερα, για τις πετσέτες του μπάνιου καλό είναι να πλένονται μετά από τρεις περίπου χρήσεις, διότι πάνω τους μένουν κολλημένα τα νεκρά κύτταρα δέρματος, ενώ αποκτούν και δυσάρεστη μυρωδιά λόγω βακτηρίων ή και μούχλας!
Μην ξεχνάς ότι το μπάνιο πάντα θα έχει αρκετή υγρασία. Το ίδιο ισχύει και για τις πετσέτες χεριών, ενώ για τις πετσέτες προσώπου πρέπει να αντικαθίστανται σχεδόν καθημερινά. Αυτό γιατί οι δερματολόγοι θεωρούν ότι ειδικά αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα (π.χ. ακμή) δεν πρέπει να ριψοκινδυνέψεις την επαναδημιουργία βακτηριδίων στο πρόσωπό σου.
Άλλωστε αυτός και είναι ο λόγος που καλό είναι να έχει ο καθένας την δική του προσωπική πετσέτα. Τέλος, οι πετσέτες της κουζίνας πρέπει να μουλιάζουν και σε αραιωμένη χλωρίνη μεταξύ των χρήσεων, γιατί βρωμίζουν γρήγορα ακόμα και με κολοβακτηρίδια. Οπότε, υπάρχει το ενδεχόμενο αντί να καθαρίζεις (για παράδειγμα σκουπίζοντας τα ποτήρια) τελικά να γεμίζεις μικρόβια την κουζίνα.