- Διαφήμιση -

Με κάθε προσπάθεια εξωσωµατικής γονιµοποίησης µπορεί να πάρεις 2-3 κιλά. Δεν χρειάζεται πανικός αφού μπορείς να πάρεις τον έλεγχο της κατάστασης στα χέρια σου και να επανέλθεις άμεσα στο βάρος σου.

Χάσε βάρος µετά από µια αποτυχηµένη προσπάθεια εξωσωµατικής

- Διαφήμιση -

Οι ορµονικές θεραπείες της IVF µε γοναδοτροπίνες και οι προγεστερόνες που λαµβάνει η γυναίκα µετά την εµβρυοµεταφορά µπορούν να προκαλέσουν αύξηση του βάρους. Στο διάστηµα που µεσολαβεί µέχρι την επόµενη προσπάθεια µε ορµόνες (απαραίτητα τουλάχιστον τρεις µήνες) η διατροφή θα πρέπει να συνεχίσει να είναι υγιεινή ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες για επιτυχία στον επόµενο κύκλο. Η άσκηση και η αποκατάσταση του σώµατός σου θα συµβάλλουν στην αποδυνάµωση του αισθήµατος θλίψης. Η επιστηµονική έρευνα δεν έχει προς το παρόν ασχοληθεί µε τη διατροφή µετά την αποτυχηµένη εξωσωµατική ώστε να υπάρχουν διεθνή standards. Ωστόσο, επειδή η IVF είναι ορµονική θεραπεία, θα πρέπει να συµβουλευτείς τον γυναικολόγο της εξωσωµατικής που σε παρακολουθεί αλλά και έναν ενδοκρινολόγο. Εκείνοι θα σε συµβουλεύσουν ανάλογα µε το πότε προγραµµατίζεις την επόµενη προσπάθεια IVF ή αν έχεις αποφασίσει να προχωρήσεις άµεσα µε κατεψυγµένα έµβρυα ή µε φυσικό κύκλο, όπου δεν απαιτείται η εκ νέου ορµονική διέγερση των ωοθηκών.
Δεδοµένου ότι η απώλεια βάρους συνδέεται µε τις πιθανότητες επιτυχίας µιας εγκυµοσύνης, θα πρέπει να ενηµερώνεις τους γιατρούς σου για τις δίαιτες και τη φυσική άσκηση που κάνεις. Ανάλογα µε τον διαιτητικό στόχο που έχεις, θα χρειαστεί απλώς να µειώσεις αναλογικά τις λαµβανόµενες θερµίδες. Αποφεύγεις σακχαρούχα ποτά και τις υπερβολές µε τροφές που περιέχουν υδατάνθρακες. Να προτιµάς πρωτεϊνούχα τρόφιµα, όπως το άπαχο κρέας, και να πίνεις πολύ νερό για να βοηθήσεις τα κύτταρά σου. Όσον αφορά στην άσκηση µπορείς να κάνεις 1-2 ώρες την εβδοµάδα ανάλογα µε το πόσο έντονη είναι. Να θυµάσαι ότι πριν µπεις σε οποιοδήποτε πρόγραµµα αδυνατίσµατος θα πρέπει να συµβουλευτείς τον γιατρό σου.

Αστέρες που έγιναν γονείς µε εξωσωµατική

Τα ταµπού έχουν πέσει και η λίστα των διασηµοτήτων που οµολογούν ότι υποβλήθηκαν επιτυχώς σε εξωσωµατική γονιµοποίηση µεγαλώνει συνεχώς: η Mariah Carey, η Celin Dion, η Nicole Kidman, η Courteney Cox, γνωστή από τη σειρά «Τα φιλαράκια», η Brooke Shields, η Marcia Cross, η Jane Seymour, η Emma Thomson και η Monica Cruz, αδελφή της Penelope Cruz είναι κάποιοι από αυτούς. Ξεχωριστή είναι η περίπτωση της Sarah Jessica-Parker που απέκτησε δίδυµα µε παρένθετη µητέρα. Ωστόσο, άλλοι αστέρες διαψεύδουν τις φήµες ότι απέκτησαν τα παιδιά τους µέσα από την εξωσωµατική διαδικασία όπως η Julia Roberts, η οποία είναι µητέρα διδύµων και ενός ακόµα παιδιού.
Η Monica Bellucci στα 45 της έµεινε για δεύτερη φορά έγκυος. Με δηλώσεις της διέψευσε τις φήµες για ιατρική υποβοήθηση υποστηρίζοντας ότι η σύλληψη έγινε φυσιολογικά όπως, άλλωστε, συνέβη και στη γιαγιά της σε µεγαλύτερη ακόµα ηλικία. Το σίγουρο είναι ότι η Monica δεν θα έχανε τη µάλλον πρώτη θέση µεταξύ των συµβόλων θηλυκότητας και σεξουαλικότητας αν είχε υποβληθεί σε εξωσωµατική γονιµοποίηση ή έκανε χρήση κατεψυγµένων εµβρύων. Ας θυµίσουµε ότι την εποχή εκείνη –περίπου πέντε χρόνια πριν– η ηθοποιός φέρεται να είχε µιλήσει έντονη κριτική διάθεση για τις συνθήκες της εξωσωµατικής γονιµοποίησης στην Ιταλία, όπου ο νόµος, υπό το βάρος της θρησκευτικής επιρροής του καθολικισµού και της βιοηθικής που πρεσβεύει, δηµιουργεί επιπλέον προβλήµατα στην ελευθερία επιλογών κατά τη γονιµοποίηση, εµβρυοµεταφορά και κατάψυξη εµβρύων για µελλοντική χρήση.

Διάβασε επίσης:

Εξωσωµατική γονιµοποίηση: Πάρε τον έλεγχο του βάρους σου!

Αυτά είναι τα 18 σημαντικότερα ιατρικά επιτεύγματα της χρονιάς που πέρασε!

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ