- Διαφήμιση -

Μπορεί η εναλλακτική ιατρική και φροντίδα του σώµατός µας να έχει να παρουσιάσει πολλές θετικές δράσεις στη nature-friendly αντιµετώπιση προβληµάτων που µας απασχολούν, ορισµένες ωστόσο παρασκευές δεν είναι τόσο αποδοτικές ή φιλικές για την υγεία σου όσο νοµίζεις!

Δεν αµφισβητεί κανείς πως η παντοκρατορία της χηµικής βιοµηχανίας έχει αρχίσει να «ξεθωριάζει», καθώς στο… θρόνο της προσπαθεί να βολευτεί πια η λατρεία για καθετί βιολογικό! Από καλλυντικά µέχρι καθαριστικά και τρόφιµα, όλο και περισσότεροι αποζητούν µια γέφυρα επανασύνδεσης µε τη φύση, επενδύοντας σε απλά υλικά και αγνές παρασκευές, δίχως την… ευγενική µεσολάβηση των µεγάλων βιοµηχανιών. Χωρίς να αποδοµείται η αξία όλων αυτών, υπάρχουν όµως και παγίδες. Η κοινή πείρα οδηγεί στη διάδοση πρακτικών που κάποιες φορές δεν έχουν κανένα επιστηµονικό έρεισµα και, στη χειρότερη περίπτωση, η εφαρµογή τους µπορεί να θέσει σε κίνδυνο ακόµα και την ίδια σου τη ζωή! Η δηµοτικότητά τους οφείλεται απλώς σε καλά εγκατεστηµένους στη συνείδηση των ανθρώπων «αστικούς µύθους» και όχι στην πραγµατική τους αποτελεσµατικότητα. Και το γεγονός ότι τα έχει δοκιµάσει µια γνωστή της φίλης της κολλητής σου δεν τους προσδίδει κανένα (κυρίως επιστηµονικό) κύρος!

- Διαφήμιση -

Κλύσµα µε καφέ

Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος διάτρησης του ορθού (του τελευταίου τµήµατος του παχέος εντέρου), ενώ ακόµα και ο θάνατος δεν αποκλείεται ως πιθανότητα! Ειδικότερα σε όσους πάσχουν από ελκώδη κολίτιδα και νόσο του Crohn, απαγορεύεται διά ροπάλου!

Οδοντόκρεµα κατά της ακµής

Ενώ η σόδα που περιέχεται στην οδοντόκρεµα όντως µπορεί να «ψήσει» το σπυράκι που προσπαθείς να ξεφορτωθείς, τα υπόλοιπα χηµικά συστατικά της (αλκοόλ, υπεροξείδιο του υδρογόνου και µενθόλη) είναι καταστρεπτικά και διαβρωτικά για την επιδερµίδα.

Γιαούρτι για την ουρολοίµωξη

Θεωρείται πως τα προβιοτικά βακτήρια acidophilus που έχει το γιαούρτι βοηθούν στη γρήγορη επαναφορά του φυσιολογικού pH του κόλπου. Παρ’ όλα αυτά, δεν έχει αποδειχτεί πως όντως µπορεί να επιτευχθεί µια τέτοια αποκατάσταση της χλωρίδας της περιοχής, ενώ οπωσδήποτε απαγορευτική είναι η χρήση γιαουρτιού που περιέχει ζάχαρη, η οποία µπορεί να οδηγήσει σε περισσότερες µολύνσεις.

Μάσκες προσώπου µε ασπράδια αυγών

Οι φήµες θέλουν τα ασπράδια να βοηθούν το δέρµα σου να τονωθεί και να «τσιτώσει», γι’ αυτό και πολλές γυναίκες έχουν αυτή τη συγκεκριµένη πρακτική στις προτεραιότητες των τεχνικών οµορφιάς που δοκιµάζουν µόνες τους στο σπίτι. Στην πραγµατικότητα, δεν υπάρχει καµιά επιστηµονική απόδειξη πως τα ασπράδια έχουν µια τέτοια ιδιότητα. Πιθανότατα η σχετική πεποίθηση οφείλεται στο ότι, όταν στεγνώνουν, δίνουν την αίσθηση ότι έχουν τεντώσει το δέρµα, κάτι που ωστόσο δεν ισχύει όταν ξεπλυθεί το µείγµα από το πρόσωπο. Επιπλέον, καραδοκεί πάντα ο κίνδυνος της σαλµονέλας, αν ποσότητα αυγού ξεφύγει προς το στόµα και καταλήξει στον οισοφάγο.

Βούτυρο για την αντιµετώπιση των εγκαυµάτων

Ένας µεγάλος µύθος ήρθε η ώρα να καταρριφθεί. Το βούτυρο είναι εξαιρετικό «σπίτι» για χιλιάδες βακτήρια, θέτοντας υποψηφιότητα για την πρόκληση πολλών µετέπειτα λοιµώξεων και µολύνσεων. Ο καλύτερος τρόπος για να αντιµετωπίσεις ένα έγκαυµα είναι να ρίξεις πάνω του κρύο νερό, να επαλείψεις την πληγή µε µια αντιβιοτική κρέµα και να το καλύψεις για να µην επιµολυνθεί από επιβαρυντικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Διάβασε επίσης:

Μήπως τα εσώρουχά σου βλάπτουν την υγεία σου;

Τι σημαίνει το χρώμα των φρούτων και των λαχανικών για την υγεία σου

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ