- Διαφήμιση -

Παραμένει ακόμα και σήμερα η σημαντικότερη προβλέψιμη αιτία θανάτου, με πάνω από 5 εκατομμύρια θανάτους ετησίως. Εσύ ακόμα καπνίζεις;

Από τον Δημήτρη Χατζηκυριάκου

- Διαφήμιση -

Έχεις συνδέσει το τσιγάρο με τα συναισθήματα, με τις συνήθειες, με τη ζωή σου. Είναι τόσο δύσκολο να τα διαχωρίσεις, που αρνείσαι να παραδεχτείς πόσο κακό σου κάνει. Οι φανατικοί του είδους λένε ότι το τσιγάρο αποτελεί ιεροτελεστία και μια στιγμιαία απόλαυση μέσα στη δύσκολη ημέρα τους. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος (31 Μαΐου), είναι καλό να ξέρεις τους αριθμούς που προκύπτουν από εκατοντάδες επιστημονικές έρευνες και φωνάζουν ότι είναι μια κακή συνήθεια που, πραγματικά, πρέπει να την σταματήσεις.

Πρέπει να γνωρίζεις

Τα τελευταία χρόνια, ευτυχώς, στις ανεπτυγμένες χώρες ο αριθμός των καπνιστών έχει μειωθεί. Στην Ελλάδα όμως, όχι. Η χώρα μας παρουσιάζει τα υψηλότερα ποσοστά καπνιστών στην Ευρώπη, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Ενώ προσέχεις τη διατροφή σου και γυμνάζεσαι, αυτή την κακή συνήθεια σού είναι τόσο δύσκολο να την κόψεις. Μέσα σου πιστεύεις ότι λίγα τσιγάρα δεν θα σε βλάψουν πραγματικά και τελικά, όταν το αποφασίσεις, απλώς θα το σταματήσεις, μολονότι ξέρεις ότι το κάπνισμα προκαλεί εθισμό. Κάθε φορά που η νικοτίνη περνά στον εγκέφαλο, ενεργοποιεί την ίδια νευροβιολογική διεργασία που διεγείρουν και τα αλκαλοειδή (μορφίνη, ηρωίνη) και η κοκαΐνη. Σε συνδυασμό μάλιστα με την ψυχολογική κατάστασή σου, το life style και την προσωπικότητά σου, ο εθισμός είναι ακόμα μεγαλύτερος. Τώρα, λοιπόν, που οι οικονομικοί κολοσσοί των καπνοβιομηχανιών σε έχουν στο «τσεπάκι» τους, όπως έχεις εσύ το πακέτο, χαρίζουν εκατομμύρια τζίρο στις φαρμακοβιομηχανίες από τις ασθένειες που σου προκαλούν και σε έχουν υπόδουλο για πάντα ή τουλάχιστον σε αυτό ελπίζουν. Μέχρι πότε θα κοροϊδεύεις τον εαυτό σου; Κι αν τα λόγια δεν σε πείθουν, ελπίζουμε να σε πείσουν οι αριθμοί.

Το κάπνισμα σε αριθμούς

– Τον 20ό αιώνα τουλάχιστον 100 εκατομμύρια θάνατοι οφείλονταν στο τσιγάρο. Το αντίστοιχο νούμερο για τον 21ο αιώνα μπορεί να ξεπεράσει το 1 δισεκατομμύριο!

– 5 λεπτά ζωής αφαιρείς με κάθε τσιγάρο που κάνεις. Και κάθε 10΄΄ ένας άνθρωπος πεθαίνει εξαιτίας του τσιγάρου.

– 24,6% είναι το ποσοστό των μαθητών ηλικίας 14-17 που καπνίζει.

– Στην Ελλάδα το 42,5% των καπνιστών κατοικεί στα αστικά κέντρα, ενώ το 32,5% στα αγροτικά κέντρα. Από το σύνολο το 38,2% είναι παντρεμένοι, ενώ το 50,8% είναι ελεύθεροι.

– 2 στους 3 καθημερινούς καπνιστές σκοπεύουν ή σκέφτονται να κόψουν το κάπνισμα.

– Στην Ελλάδα το 46,8% των καπνιστών είναι άντρες, ενώ το 29% γυναίκες.

– 1 στους 4 μαθητές έχει δηλώσει ότι έχει δοκιμάσει τσιγάρο για πρώτη φορά σε ηλικία 10 ετών ή και μικρότερη. Στην Ελλάδα η έναρξη του καπνίσματος γίνεται σε μεγαλύτερη ηλικία, αλλά συνήθως διαρκεί για πάντα.

– Το κάπνισμα ως αιτία θανάτου ξεπερνά σε αριθμούς τη φυματίωση, το AIDS και την ελονοσία μαζί.

– 79.000 θάνατοι τον χρόνο σημειώνονται μόνο εξαιτίας του παθητικού καπνίσματος.

– Το 76% των καπνιστών αγοράζει καθημερινά νέο πακέτο τσιγάρων, ενώ το 92% δεν έχει δοκιμάσει ποτέ ηλεκτρονικό τσιγάρο.

– 6 φορές περισσότερη νικοτίνη απορροφούν τα παιδιά 2 έως 5 ετών όταν είναι παθητικοί καπνιστές, σε σύγκριση με εκείνα ηλικίας 9 έως 14 ετών.

 

Το κάπνισμα στις γυναίκες μπορεί να προκαλέσει:

– Μείωση της οστικής πυκνότητας

– Προβλήματα περιόδου

– Κατάθλιψη

– Πρόωρη εμμηνόπαυση

– Επιπλοκές στην εγκυμοσύνη

 

Εθισμός

Η εξάρτηση κάθε είδους δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στον άνθρωπο, καθώς είναι δύσκολο να απαλλαγεί από αυτήν. Το ίδιο συμβαίνει και με το τσιγάρο και συγκεκριμένα τη νικοτίνη που περιέχει, αφού συμπεριλαμβάνεται στις 5 πιο εθιστικές ουσίες στον κόσμο μαζί με:

– Την ηρωίνη

– Το αλκοόλ

– Την κοκαΐνη

– Τα βαρβιτουρικά

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ