Από τώρα ονειρεύεσαι το μπρούτζινο χρώμα στο δέρμα σου και την καυτή ανάσα του ήλιου πάνω σου. Ξέρεις ότι μαύρισμα σημαίνει κίνδυνος. Κι όμως, για σένα έχει μεγαλύτερη σημασία η εμφάνιση από την υγεία. Σωστό ή λάθος;

Από την Έρρικα Λευθέρη.Με την επιστημονική συνεργασία του Δρ. Ανδρέα Κατσάμπα, δερματολόγου – αφροδισιολόγου, www.drkatsampas.gr

Ο καρκίνος του δέρματος αποτελεί τη συχνότερη μορφή καρκίνου. Θα προτιμούσες πιθανόν να μην το ξέρεις. Αλλά έτσι είναι. Το λένε οι αριθμοί. Ο καρκίνος τους δέρματος δεν κάνει διακρίσεις. Στόχος αυτού του άρθρου δεν είναι να σε απογοητεύσει, αλλά να σε βοηθήσει να απολαύσεις τον ήλιο και τη θάλασσα χωρίς κίνδυνο. Νίκησε τον κίνδυνο με τη σωστή πρόληψη.

Τι πρέπει να ξέρεις

Όπως λέει ο δερματολόγος Ανδρέας Κατσάμπας: «Ο καρκίνος του δέρματος έχει το πλεονέκτημα ότι είναι ορατός. Αυτό μας δίνει την ευκαιρία να τον διαγνώσουμε ευκολότερα και γρηγορότερα. Η έγκαιρη διάγνωση οδηγεί και στην αποτελεσματικότερη θεραπεία». Αυτή η μορφή καρκίνου είναι αρκετά συνηθισμένη και χωρίζεται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: στα επιθηλιακά καρκινώματα και στο κακόηθες μελάνωμα, που είναι και η χειρότερη μορφή του. Όπως αναφέρει ο κ. Κατσάμπας: «Τα επιθηλιακά καρκινώματα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: τα βασικοκυτταρικά και τα ακανθοκυτταρικά. Ο καρκίνος αυτός σχετίζεται σχεδόν απόλυτα με την έκθεση στον ήλιο, γι’ αυτό εμφανίζεται κυρίως στα σημεία του σώματος που εκτίθενται στην ηλιακή ακτινοβολία και ιδιαίτερα στο πρόσωπο. Το μελάνωμα είναι η χειρότερη μορφή καρκίνου του δέρματος και μπορεί να εμφανιστεί και σε καλυμμένα μέρη, εκτός από το πρόσωπο».

Τα προειδοποιητικά σημάδια

Όπως χαρακτηριστικά λέει ο γιατρός: «Τις περισσότερες φορές πρόκειται για μια ελιά που υπάρχει χρόνια στο σώμα μας και αλλάζει μορφή. Όμως καμιά φορά μπορεί να είναι μια καινούρια ελιά, η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε καρκίνο. Η ελιά που αλλάζει σε μέγεθος, σχήμα, περιφέρεια, κάνει πληγές ή μπορεί να ματώνει, πρέπει να μας κινήσει το ενδιαφέρον και να επισκεφτούμε το συντομότερο τον δερματολόγο για να την ελέγξουμε. Επίσης, όταν υπάρχουν αλλοιώσεις σαν σπυράκια που επιμένουν. Μπορεί να μεγαλώνουν, να φουσκώνουν πάνω από το δέρμα ή να δημιουργούν ελκώσεις, δηλαδή πληγές κάτω από το δέρμα. Μπορεί να αλλάξει το χρώμα τους ή να μεγαλώσουν λίγο σε σχέση με την προηγούμενη φορά που τα παρατηρήσαμε. Όταν δούμε, λοιπόν, τέτοιου είδους “βλάβες”, κυρίως στο πρόσωπο αλλά και στο σώμα, που δεν τις είχαμε, επιβάλλεται να επισκεφτούμε τον δερματολόγο». Τα καλά νέα είναι ότι τις περισσότερες φορές ο καρκίνος του δέρματος αντιμετωπίζεται με πλήρη επιτυχία.

Τύποι δέρματος

Όπως είναι φυσικό, όλοι οι τύποι δέρματος δεν έχουν την ίδια ανθεκτικότητα στην έκθεση στον ήλιο. Τα ανοιχτόχρωμα δέρματα είναι και τα πιο ευαίσθητα. Όπως τονίζει και ο γιατρός: «Είναι τα δέρματα κελτικής καταγωγής, δηλαδή οι Βόρειοι Ευρωπαίοι. Αυτά τα δέρματα έχουν λιγότερη μελανίνη, άρα λιγότερη προστασία, και γι’ αυτό τον λόγο ο ήλιος, που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στον καρκίνο του δέρματος, αλλοιώνει τα κύτταρα κι έτσι μπορεί να προκαλέσει τον καρκίνο».

Μελάνωμα

Είναι η χειρότερη μορφή καρκίνου του δέρματος. Ο κ. Κατσάμπας επισημαίνει ότι: «Το μελάνωμα αντιμετωπίζεται με επιτυχία, με την προϋπόθεση ότι η διάγνωση θα γίνει άμεσα. Όταν διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο, τότε η αφαίρεσή του, τις πιο πολλές φορές, σημαίνει και πλήρη ίασή του. Ακριβώς αυτός είναι και ο λόγος που λέμε ότι όταν δει κανείς μια ελιά να τροποποιείται, να αλλάζει, να μεγαλώνει, να μην έχει συνηθισμένη συμπεριφορά, πρέπει να πάει στον γιατρό. Διότι αν εκείνος διαπιστώσει ότι υπάρχει ένα μελάνωμα ή υποψία μελανώματος, τότε μπορεί πραγματικά να σωθεί η ζωή ενός ανθρώπου». Μάλιστα, στα μη μελανωτικά καρκινώματα τις περισσότερες φορές έχουμε πλήρη ίαση. Ο γιατρός εξηγεί: «Τις πιο πολλές φορές τα καρκινώματα του δέρματος, τα μη μελανωτικά, αντιμετωπίζονται με μεγάλη επιτυχία, είτε με την αφαίρεσή τους είτε με κρυοθεραπεία. Ο βασικότερος τρόπος θεραπείας είναι η χειρουργική αφαίρεση: για να αφαιρεθεί στα σωστά όρια και να είμαστε σίγουροι για το αποτέλεσμα».

Πρόληψη

Με το καλοκαίρι να είναι προ των πυλών, σίγουρα γνωρίζεις τι πρέπει να κάνεις. Το θέμα είναι αν το θυμάσαι πάντα… το αντηλιακό! Είτε είσαι στη θάλασσα είτε στην πόλη, δεν πρέπει να φεύγεις από το σπίτι σου χωρίς να έχεις βάλει αντηλιακό σε όλα τα εκτεθειμένα μέρη του σώματός σου. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Κατσάμπας: «Πρέπει να χρησιμοποιούμε τη λογική μας. Όχι έκθεση στον ήλιο τις κεντρικές ώρες της ημέρας, δηλαδή 11-3. Σωστή χρήση του αντηλιακού, με προστασία όχι μόνο στη θάλασσα αλλά και στην πόλη. Μην ξεχνάς ότι το αντηλιακό πρέπει να το βάλεις τουλάχιστον μισή ώρα πριν από την έκθεσή σου στο φως. Να φοράς καπέλο και γυαλιά ηλίου, δηλαδή τα αξεσουάρ που εμποδίζουν την ακτινοβολία του ήλιου στο δέρμα».

 

Παιδί και ήλιος

Είναι πολύ σημαντικό να προστατεύουμε τα παιδιά από τον ήλιο. Τα επαναλαμβανόμενα εγκαύματα σε παιδιά αυξάνουν τον κίνδυνο μελανώματος αργότερα. Το σώμα μας θυμάται!

Έλεγχος

Είναι πολύ σημαντικό να ελέγχουμε τις ελιές που έχουμε στο σώμα μας. Ο γιατρός τονίζει ότι: «Άτομα που έχουν πολλές ελιές πρέπει να ελέγχονται συχνά. Εκτός από την τυπική εξέταση των ελιών, τη δερμοσκόπηση, που γίνεται με το μάτι και με έναν φακό, μια εξαιρετική μέθοδος είναι η χαρτογράφηση σπίλων: όπου οι ελιές μπαίνουν σε έναν υπολογιστή και μπορούν στη συνέχεια να ελέγχονται και να συγκρίνονται. Έτσι, μπορούμε να καταλάβουμε την πορεία κάποιας ελιάς. Η χαρτογράφηση συστήνεται σε άτομα που είτε έχουν πολλές ελιές είτε υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του δέρματος. Μολινότι αυτή η μορφή καρκίνου δεν είναι κληρονομική, οι πιθανότητες είναι αυξημένες όταν κάποιο μέλος της οικογένειάς μας έχει νοσήσει».