Κορονοϊός γιατί προτιμά τους άντρες έρευνα
- Διαφήμιση -

Μια έρευνα – αποκάλυψη μόλις δημοσιεύτηκε σχετικά με τον κορονοϊό, που μεταξύ άλλων αναφέρει πως προτιμά περισσότερο τους άντρες. Πιο συγκεκριμένα, στους 352 ανέρχονται πλέον οι συμπολίτες που νοσούν από COVID-19, καθώς χθες επιβεβαιώθηκαν 21 νέα κρούσματα.

Προβληματισμός επικρατεί αναφορικά με τα «απροσδιόριστης μετάδοσης» περιστατικά, καθώς χθες καταγράφηκαν 7 νέα και τις επόμενες ημέρες αναμένεται αύξηση τους.

- Διαφήμιση -

Ο κορονοϊός «προτιμά» τους άνδρες

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, καθηγητή λοιμωξιολογίας κ. Σωτήρη Τσιόδρα, μέχρι και χθες Δευτέρα είχαν καταγραφεί στην Ελλάδα 352 άτομα θετικά στον SARS-CoV-2, εκ των οποίων τα 21 μέσα σε ένα 24ωρο. Τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι στην Αθήνα, ενώ συνολικά έχουν ελεγχθεί μέχρι σήμερα 4.320 εργαστηριακά δείγματα για την παρουσία του νέου κορονοϊού.

Η νόσος COVID-19 που προκαλεί ο νέος κορονοϊός φαίνεται να «προτιμά» το ανδρικό φύλο στη χώρα μας, καθώς το 51% των κρουσμάτων είναι άνδρες. Επίσης, και τα τέσσερα άτομα που έχουν χάσει μέχρι τώρα τη ζωή τους από επιπλοκές της νόσου ήταν άνδρες, κατά μέσο όρο 68,2 ετών, και όλοι με βεβαρυμμένο ιατρικό ιστορικό λόγω υποκείμενων νοσημάτων.

Αναλυτικά, η κατανομή των ασθενών που νοσηλεύονται έχει ως εξής:

 • Το «Αττικό» νοσηλεύονται συνολικά 7 άτομα εκ των οποίων 1 διασωληνωμένο σε ΜΕΘ
 • Στο «Σωτηρία» νοσηλεύονται συνολικά 22 άτομα, εκ των οποίων 8 διασωληνωμένα σε ΜΕΘ
 • Στον «Ευαγγελισμό» νοσηλεύονται 2 ασθενείς
 • Στο «Θριάσιο» οι νοσηλευόμενοι είναι 3
 • Στο ΑΧΕΠΑ νοσηλεύονται 6 εκ των οποίων 1 διασωληνωμένο σε ΜΕΘ
 • Στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης 1 περιστατικό
 • Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας 1 ασθενής
 • Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πάτρας στο Ρίο 20 ασθενείς εκ των οποίων 2 διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ
 • Στο «Καραμανδάνειο» Νοσοκομείο Πάτρας νοσηλεύονται 3 άτομα
 • Στο Νοσοκομείο Πατησίων «Η Παμμακάριστος» 5 εκ των οποίων 1 διασωληνωμένο σε απλό θάλαμο
 • Στο Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας 3 περιστατικά.

Να σημειωθεί ότι χθες βράδυ περί ώρα 22:00 μ.μ. απεβίωσε άτομο που νοσηλευόταν στο συγκεκριμένο νοσοκομείο και αναμένονται τα εργαστηριακά αποτελέσματα για να πιστοποιηθεί αν είχε νόσο COVID-19.

Από τα προαναφερθέντα, λοιπόν, στοιχεία προκύπτει ότι 73 άτομα θετικά στον ιό SARS-CoV-2 παραμένουν στα νοσοκομεία της χώρας, με τους σοβαρά νοσούντες να λαμβάνουν αντι-ιϊκή αγωγή. Τέλος, 10 άτομα έχουν λάβει εξιτήριο και οι λοιποί ασθενείς θετικοί στο νέο κορωνοϊό λόγω ήπιας συμπτωματολογίας είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό και υπό ιατρική παρακολούθηση.

«Νοσεί» και το ΕΣΥ

Ο κορονοϊός δεν κάνει εξαιρέσεις, πλήττοντας και τους επαγγελματίες υγείας. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) συνολικά 13 εργαζόμενοι έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2, έξι από τους οποίους στο Νοσοκομείο Καστοριάς, ένας εργαζόμενος του ΕΚΑΒ και άλλοι 150 είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι ο άτυχος 53χρονος που εξέπνευσε μετά από σύντομη νοσηλεία στο ΑΧΕΠΑ ήταν παρασκευαστής εργαστηρίου στο Νοσοκομείο Καστοριάς. Μεταξύ των προσβληθέντων από κορονοϊό και ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών καθηγητής Πέτρος Σφηκάκης. Ενώ στη λίστα των θετικών κρουσμάτων και ένας διασώστης του ΕΚΑΒ που προσβλήθηκε από συγγενικό του πρόσωπο και ετέθη αμέσως σε καραντίνα στο σπίτι του.

Η ΠΟΕΔΗΝ ζητά ενιαία αντιμετώπιση της κατάστασης και όχι κάποια νοσοκομεία να κλείνουν την εφημερία όπως έγινε με το «Λαϊκό» και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και άλλα με μεγαλύτερο κίνδυνο διασποράς να παραμένουν ανοικτά, όπως για παράδειγμα το «Αλεξάνδρα» της Καστοριάς και της Κοζάνη. Πολλώ δε μάλλον όταν στην Κοζάνη έχουν τεθεί σε καραντίνα δύο ολόκληρα χωριά.

Προβληματισμός για τα «απροσδιόριστης μετάδοσης» κρούσματα

Από τους 352 ασθενείς, οι 51 δεν έχουν προσδιορισμένη πηγή μετάδοσης, δηλαδή πρόσφατο ταξιδιωτικό ιστορικό σε ενδημική περιοχή (Κίνα, Ιαπωνία, Χονγκ Κονγκ, Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα, Ιράν και Βόρεια Ιταλία) ή στενή επαφή με πάσχοντα. Μάλιστα σε μια μόλις ημέρα από την Κυριακή έως τη Δευτέρα αυξήθηκαν από 44 στα 51, γεγονός που σύμφωνα με τους ειδικούς τεκμηριώνει τη λεγόμενη «διάχυτη διασπορά στην κοινότητα», δηλαδή πέραν των δύο ήδη γνωστών κύκλων μετάδοσης του ιού.

Κάθε «απροσδιόριστης μετάδοσης» κρούσμα είναι για τους λοιμωξιολόγους ένας νέος κύκλος μετάδοσης στην κοινότητα, που αποδεικνύει ότι το προηγούμενο χρονικό διάστημα δεν συμμορφώθηκαν οι πολίτες προς την τήρηση των μέτρων αυτό-προστασίας αλλά προστασίας των ευπαθών ομάδων. Βέβαια αυτό προκύπτει και από το γεγονός ότι καθημερινά από 26 Φεβρουαρίου που καταγράφηκε το πρώτο θετικό περιστατικό COVID-19 στη χώρα μας, καθημερινά αυστηροποιούνται τα μέτρα που εξαγγέλλει η κυβέρνηση για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Πάντως, θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι η περίοδος που διανύουμε δεν είναι και η καλύτερη επιδημιολογικά, καθώς εκτός από τον νεόφερτο και εν πολλοίς άγνωστο SARS-CoV-2, κυκλοφορούν στην κοινότητα και άλλοι πολλοί ιοί και νοσήματα με παραπλήσια συμπτωματολογία (π.χ. βήχας, πυρετός, ρινική καταρροή, κ.α.). Είναι λοιπόν αναμενόμενο πολλά άτομα να επιμολύνονται με τον νέο κορωνοϊό χωρίς να το αντιλαμβάνονται και η συμπτωματολογία που παρουσιάζουν να μη «φωτογραφίζει» αμέσως το πραγματικό αίτιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλά από τα «απροσδιόριστης μετάδοσης» κρούσματα αρχικώς είχαν χαρακτηριστεί ως αγνώστου προελεύσεως πνευμονίας και εν συνεχεία ελέγχθηκαν για τον SARS-CoV-2.

Νέα πηγή κρουσμάτων «απροσδιόριστης μετάδοσης» αυτοί που επιστρέφουν

Νέα πηγή κρουσμάτων «απροσδιόριστης μετάδοσης» αναμένεται να αποτελέσουν όμως και όσοι επιστρέφουν στην Ελλάδα, από αέρος και δια θαλάσσης. «Άτομα τα οποία έρχονται από το εξωτερικό τις τελευταίες ημέρες κατακλύζουν την πατρίδα μας και αυτό αφορά και πολύ νέο κόσμο, ο οποίος έρχεται από χώρες που υπάρχει μεγάλη εξάπλωση του ιού, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, του οποίου η στρατηγική Δημόσιας Υγείας είναι να αφήσει να εξαπλωθεί ο ιός», εξήγησε κατά τη χθεσινή ενημέρωση των συντακτών υγείας, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό κ. Σωτήρης Τσιόδρας.

Και τόνισε «τη μεγάλη σημασία της απομόνωσης κατοίκων, του περιορισμού των επαφών των νέων αυτών ανθρώπων, οι οποίοι δεν κινδυνεύουν τόσο όσο οι ηλικιωμένοι από τον ιό, αλλά μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε ευπαθείς ομάδες στο σπίτι τους. Παρακαλώ πάρα πολύ την προσοχή των συμπολιτών μας οι οποίοι επιστρέφουν για αυτή τη σημαντική καραντίνα, ώστε να μην εκθέσουν τους οικείους τους στη νέα νόσο».

Τέλος, υπενθύμισε ότι βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων των πρώτων 20 ημερών παρουσίας του κορονοϊού στην Ελλάδα, είμαστε γύρω στο 1,1% σε θνητότητα, ποσοστό λίγο παρακάτω από τα διεθνή δεδομένα του 1,5%, 2%, 3% στους θανάτους, αλλά σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα «όσο περισσότερο προχωράει η επιδημία στη χώρα μας, θα βλέπουμε παρόμοια ποσοστά και σε εμάς με αυτά σε άλλες χώρες. Σύμφωνα με αυτά, από τα 100 κρούσματα, τα 85 είναι ελαφρά, τα 15 νοσούν βαριά και από αυτά τα 5 να νοσούν πολύ άσχημα ή να καταλήγουν. Τα στατιστικά δείχνουν πως το 15% νοσηλεύεται με σοβαρή πνευμονία».

protothema.gr

Nα θυμίσουμε ότι ετοιμάζεται και το εμβόλιο – Δείτε εδώ όλες τις λεπτομέρειες

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ