κορονοϊός κουνούπια
- Διαφήμιση -

Μεταδίδεται ή όχι τελικά από τα κουνούπια ο κορονοϊός και τελικά πόσο κινδυνεύουμε; Ο Σωτήρης Τσιόδρας ξεκαθάρισε τι ισχύει καθώς ανοίγει ο καιρός και πλησιάζουμε στο καλοκαίρι, πληθαίνουν τα ερωτηματικά.

Εδώ και αρκετό καιρό, σειρά ερευνών διαπιστώνει πως οι υψηλές θερμοκρασίες, αλλά και η υγρασία θα αποτελέσουν σύμμαχο στην καταπολέμηση του κορονοϊού, μιας και ο ιός ζει πολύ λιγότερο σε επιφάνειες, όταν η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 35 βαθμούς, ενώ και οι ακτίνες του ήλιου τον αποδυναμώνουν σημαντικά.

- Διαφήμιση -

Κορονοϊός και κουνούπια

Τι συμβαίνει όμως με ενδεχόμενη μετάδοση του κορονοϊού από έντομα, τα οποία αυξάνονται τους θερινούς μήνες; Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο Σωτήρης Τσιόδρας διευκρίνισε πως ο κορονοϊός δεν μεταδίδεται με το τσίμπημα του κουνουπιού. Σε αντίστοιχη διαπίστωση είχε καταλήξει πριν μέρες και η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Επιπλέον, ο Σωτήρης Τσιόδρας επανέλαβε την ιδιαίτερη σημασία του καλού αερισμού σε σπίτια και εργασιακούς χώρους, πρακτική που και το καλοκαίρι θα βοηθήσει στον περιορισμό διάδοσης του κορονοϊού.

«Ο καλός αερισμός και το καλοκαίρι θα είναι σημαντική παράμετρος και ελπίζουμε και οι θερμοκρασίες να μας βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας» σημείωσε χαρακτηριστικά, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της νόσου την Τετάρτη. Δείτε και τις τελευταίες εξελίξεις με την Αγία Παρασκευή που έκαναν πάρτι οι νεαροί

Ο Σωτήρης Τσιόδρας όμως σχολίασε και την χρήση σίτας, η οποία όπως είπε είναι ένα σημαντικό μέτρο για την αντιμετώπιση μιας άλλης νόσου, εκείνης του ιού του Δυτικού Νείλου. «Φυσικά, η σίτα αποτελεί σημαντική παράμετρος για την αντιμετώπισης κρουσμάτων από τον ιό του Δυτικού Νείλου» σημείωσε ο λοιμωξιολόγος.

Η επιτροπή για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού θα μπορούσε να ανακοινώσει μέτρα καθαρισμού και απολύμανσης των σίτων στα παράθυρα. «Είναι ένα θέμα που αξίζει να συζητηθεί και θα το εξετάσουμε», πρόσθεσε.

Τι γίνεται και με τα κλιματιστικά

“Διευκρινίζεται στην εγκύκλιο (του υπουργείου Υγείας) ότι οι κλιματιστικές μονάδες αυτές καθεαυτές δεν λειτουργούν ως εστίες ανάπτυξης και πολλαπλασιασμού του ιού. Παρόλα αυτά υπό προϋποθέσεις μπορεί να διευκολύνουν την αερογενή μετάδοση με μηχανικό τρόπο από άτομα που είναι ήδη φορείς” είπε ο καθηγητής.

“Για τις μονάδες οικιακού τύπου, τα air-condition που έχουμε στο σπίτι μας (κλιματιστικά), όπου είναι εφικτό να τίθενται ομοίως εκτός λειτουργίας ή όταν αυτό δεν είναι εφικτό να τίθενται σε συνεχή λειτουργία 24/7 με παράλληλη λειτουργία φυσικού αερισμού” τόνισε και πρόσθεσε ότι πρέπει “οι τακτικές εργασίες αντικατάστασης και συντήρησης των φίλτρων των κλιματιστικών να εκτελούνται με χρήση και λήψη όλων των προστατευτικών μέτρων (ατομική προστασία, αερισμό του χώρου, ασφαλή αποκομιδή των φίλτρων και αναπνευστική προστασία)”.

Δείτε και αυτό: Κορονοϊός: 35 μέρες παλεύει πασίγνωστη Ελληνίδα ηθοποιός – Ποια είναι

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ