Κορονοϊός σούπερ μάρκετ τι να κάνω
- Διαφήμιση -

Τώρα που ο κορονοϊός έχει μπει για τα καλά στην ζωή μας, ένα μεγάλο ερώτημα αυτών των ημερών είναι τι κάνουμε, επιστρέφοντας σπίτι από το σούπερ μάρκετ για να αποφύγουμε να «φέρουμε» στον χώρο μας τον νέο ιό. Σε σχέση με τα ρούχα και τα παπούτσια που φοράμε, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έχει ήδη εκδώσει σχετική οδηγία: «Βγάζουμε τα παπούτσια και τα εξώρουχα και να τα βάζουμε στο μπαλκόνι να αερισθούν, πλένουμε τα χέρια μας και το πρόσωπο και αλλάζουμε εσώρουχα. Τα ρούχα αφήνονται να αερισθούν για μισή τουλάχιστον ώρα. Η ίδια διαδικασία επαναλαμβάνεται σε κάθε πολύωρη έξοδο από το σπίτι» αναφέρει, μεταξύ άλλων ο ΙΣΑ.

Τι γίνεται όμως όταν επιστρέφουμε στο σπίτι από το σούπερ μάρκετ ή άλλο αντίστοιχο κατάστημα, από όπου έχουμε αγοράσει τρόφιμα και συσκευασίες που στη συνέχεια θα τοποθετήσουμε στα ράφια και τα συρτάρια μας (ή στο ψυγείο μας);

- Διαφήμιση -

Η απάντηση από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) περιέλαβαν την εν λόγω ερώτηση στο ερωτηματολόγιο που έχουν αναρτήσει για τον κορονοϊό. Στο ερώτημα αν υπάρχει δυνατότητα μετάδοσης του κορονοϊού από συσκευασίες τροφίμων – προϊόντων ή μέσω επαφής με τρόφιμα απαντούν: «Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αποδείξεις που να δείχνουν μετάδοση του κορονοϊού μέσω τροφίμων ή συσκευασιών τροφίμων. Όπως άλλοι ιοί, είναι πιθανό ο ίος που προκαλεί τη νόσο COVID-19 να επιβιώνει πάνω σε επιφάνειες ή αντικείμενα. Γι’ αυτόν τον λόγο είναι ύψιστης σημασίας να ακολουθούνται τα τέσσερα βήματα για την ασφάλεια τροφίμων: καθαρίστε, ξεχωρίστε, μαγειρέψτε, συντηρείστε».

Συγκεκριμένα, ο FDA, σε άρθρο στην επίσημη ιστοσελίδα του σχετικά με την «ασφάλεια των τροφίμων και τη νόσο COVID-19 που προκαλείται από τον κορονοϊό», αναφέρει:

«Ο ιός θεωρείται πως μεταδίδεται κυρίως από άτομο σε άτομο. Αυτό περιλαμβάνει άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή μεταξύ τους (λιγότερο από 2 μέτρα απόσταση) και μέσω των αναπνευστικών σταγονιδίων που παράγονται όταν ένας ασθενής βήχει ή φταρνίζεται. Αυτά τα σταγονίδια μπορούν να φτάσουν στο στόμα ή τη μύτη ανθρώπων που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση και, τελικά, να εισέλθουν στους πνεύμονες. Είναι πιθανό κάποιος να κολλήσει τον COVID-19 αγγίζοντας μια μολυσμένη επιφάνεια ή κάποιο μολυσμένο αντικείμενο αν στη συνέχεια ακουμπήσει το στόμα, τη μύτη ή, πιθανώς, τα μάτια του, αλλά αυτός δεν θεωρείται ο βασικός τρόπος μετάδοσης του κορονοϊού».

Πιτζάμες και κορονοϊός – Τι πρέπει να κάνουμε

Με τους ιούς και τα μικρόβια να κάνουν… πάρτι, εσύ κάθε πότε πλένεις τις πιτζάμες σου; Οι ειδικοί μίλησαν για την σωστή συχνότητα αλλά και για το ποιοι είναι οι βαθμοί που σκοτώνονται τα μικρόβια!

Η αλήθεια είναι πως ανάλογα με το είδος του και τη χρήση του, όμως, κάθε ύφασμα πρέπει να πλένεται με διαφορετική συχνότητα και σε διαφορετική θερμοκρασία για να εξασφαλίσουμε ότι είναι μυρωδάτο αλλά και απαλλαγμένο από μικρόβια.

Τι γίνεται όμως με τις πιτζάμες; Ένας βασικός παράγοντας για το πόσο συχνά πρέπει να πλένονται τα ρούχα, οι πετσέτες και οτιδήποτε άλλο μέσα στο σπίτι είναι το πόσα άτομα ζουν σε αυτό το σπίτι και το αν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Για παράδειγμα, αν στο σπίτι υπάρχουν μικρά παιδιά ή κάποιος από την οικογένεια είναι άρρωστος, τότε είναι πιο ευάλωτος στα μικρόβια των υπόλοιπων μελών της οικογένειας και επομένως το πλύσιμο πρέπει να είναι πιο συχνό.

Συγκεκριμένα για τις πιτζάμες, ειδικός αναφέρει ότι το πλύσιμο μία φορά την εβδομάδα είναι αρκετό. Η θερμοκρασία που συνιστά είναι οι 40 ή 60 βαθμοί, κατά προτίμηση με απορρυπαντικό που περιέχει ενεργό οξυγόνο, ώστε να απομακρύνονται όσο το δυνατόν περισσότεροι μικροοργανισμοί.

Δείτε εδώ και ένα ακόμα επίκαιρο άρθρο – Κορονοϊός: Πλένετε τα χέρια σας αλλά φοράτε δαχτυλίδια; Γιατί είναι λάθος

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ