Η µύτη τρέχει, τα µάτια δακρύζουν, το κεφάλι πονάει και µε κάθε φτέρνισµα νοµίζεις ότι γίνεται σεισµός. Ήρθε η στιγµή να βγάλεις τα όπλα σου και να αντεπιτεθείς!
Από την Ακριβή Αλυσανδράτου
Και τώρα τι να διαλέξω; Μέλι, βιταµίνες, φρούτα, σούπες, τσάι; ποιο είναι το ισχυρότερο όπλο ενάντια στον πιο συχνό χειµωνιατικο εχθρό; Πρέπει να ξέρεις ότι το σώµα σου βιώνει όλα αυτά τα ανεπιθύµητα συµπτώµατα επειδή αντεπιτίθεται µε όποια µέσα διαθέτει στους εισβολείς. Κάθε φορά που φτερνίζεσαι, δακρύζεις και έχεις καταρροή, το σώµα σου παλεύει να αποβάλει τους ιούς και τα κύτταρα που έχουν µολυνθεί. Για τον ίδιο λόγο ανεβαίνει και ο πυρετός. Ο οργανισµός προσπαθεί να καταστρέψει τον εχθρό.
Άλλο γρίπη, άλλο κρύολογηµα
Συχνά µπερδεύουµε το κοινό κρυολόγηµα µε τη γρίπη. Η λέξη κρυολόγηµα έχει προκύψει από τη συχνότητα που εµφανίζεται η ασθένεια τους µήνες που κάνει κρύο, αλλά στην πραγµατικότητα πρόκειται για ένα συνάχι. Το κοινό κρυολόγηµα οφείλεται σε περισσότερους από 200 ιούς και µπορεί να σε επισκεφθεί 2-3 φορές στον ίδιο χρόνο. Σε ταλαιπωρεί, αλλά όχι τόσο που να σε στείλει στο νοσοκοµείο, και σπάνια προκαλεί πυρετό. Στην αρχή νιώθεις το λαιµό σου να πονάει, µετά βουλώνει η µύτη σου κι αρχίζει σταδιακά η καταρροή. Ακολουθούν ο βήχας και τα φτερνίσµατα. Ο πονοκέφαλος και η κόπωση ολοκληρώνουν το σενάριο. Κάπως έτσι θα περάσεις 3-7 ηµέρες. Ο βήχας, όµως, θα σου κάνει συντροφιά για περισσότερες. Τη γρίπη θα την αναγνωρίσεις γιατί είναι πιο βαριά. Εκτός από τον πονόλαιµο, την κυκλοφορική συµφόρηση και το βήχα, θα έχεις πυρετό και µυϊκούς πόνους. Τα συµπτώµατα στην καλύτερη περίπτωση θα είναι εµφανή για 3-5 ηµέρες, αλλά συχνά διαρκούν ολόκληρη εβδοµάδα ή και περισσότερο. Αν δεν την αντιµετωπίσεις έγκαιρα, µπορεί να καταλήξει σε πνευµονία.
Πώς κόλλησα;
Πολύ εύκολα. Από το στόµα, τη µύτη και τα µάτια σου. Ο ιός βρήκε ελεύθερη την… είσοδο και µπήκε. Γι’ αυτό, όταν κάνει κρύο και βρισκόµαστε σε κοινόχρηστους χώρους, καλύπτουµε τη µύτη µας! Επίσης, πλένουµε σχολαστικά τα χέρια µας. Δεν αγγίζουµε ποτέ µε βρόµικα χέρια τα µάτια, τη µύτη και τα αυτιά µας.
Γιατί αρρωσταίνουµε το χειµώνα;
Δύο είναι οι βασικοί λόγοι. Πρώτον, γιατί συγκεντρωνόµαστε για περισσότερες ώρες σε κλειστούς ζεστούς χώρους που δεν αερίζονται και, δεύτερον, γιατί το χειµώνα το σώµα µας, λόγω της µικρότερης ηλιοφάνειας, παράγει λιγότερη βιταµίνη D, τη βιταµίνη που ενισχύει το ανοσοποιητικό µας.
Τα όπλα σου ενάντια στο κρύωµα
Βιταµίνη C. Αν και τα αποτελέσµατά της δεν θα τα δεις από τη µία στιγµή στην άλλη, ενισχύει τα κύτταρα, τους «πολεµιστές» σου δηλαδή, ενάντια στους ιούς. Σύµφωνα µε έρευνα, αν παίρνεις 200 mg την ηµέρα βιταµίνη C, θα περάσεις πιο εύκολα το κρύωµα. Μην το παρακάνεις όµως. Με την υπερκατανάλωση µπορεί να δηµιουργηθούν πέτρες στα νεφρά.
Αλάτι και λεµόνι για τη µύτη. Οι Ρουµάνοι διαλύουν µια κουταλιά αλάτι σε χυµό µισού λεµονιού και κάνουν πλύσεις στη µύτη τους. Αρχικά δεν θα ενθουσιαστείς, αλλά τα αποτελέσµατα, αν επαναλάβεις κάποιες φορές, θα σε ανταµείψουν.
Λεµόνι και µέλι για το λαιµό. Ζέστανε χυµό από µισό λεµόνι και πρόσθεσε µία κουταλιά µέλι, µέχρι το µείγµα να γίνει χλιαρό. Ανακάτεψε και κάνε γαργάρες. Επανάλαβε όσες φορές θέλεις. Μόνο καλό θα σου κάνει. Το µέλι περιέχει συστατικά που εµποδίζουν τον πολλαπλασιασµό των ιών.
Αλκοόλ. Μια µικρή ποσότητα δεν θα σε βλάψει, αλλά µην το παρακάνεις. Προτίµησε ρακόµελο για να εκµεταλλευθείς τις θαυµατουργές ιδιότητες του µελιού και λίγο κονιακάκι που θα σε ανακουφίσει, έστω για λίγο, από το µπούκωµα. Είσπνευσε πριν το πιεις.
Κοτόσουπα. Κορόιδευες τη µαµά σου που σε παρακαλούσε να φας τη σουπίτσα σου όταν ήσουν παιδί, αλλά τώρα δεν µπορείς παρά να παραδεχτείς την αξία της. Βράσε κοτόπουλο χωρίς την πέτσα, µε λαχανικά (καρότα, πατάτες, κρεµµύδια κ.λπ.), και πριν τη φας κάνε εισπνοές. Δεν αρκεί µία φορά. Επανάλαβε µέχρι να νικήσεις!
Θυµάρι. Εκτός από το να νοστιµίζει τα φαγητά σου, µπορείς να το χρησιµοποιήσεις και ως ρόφηµα. Η θυµόλη την οποία περιέχει είναι ισχυρό αντισηπτικό, 25 φορές πιο δραστικό από τη φαινόλη και υπερτερεί αυτής γιατί ερεθίζει λιγότερο τους βλεννογόνους. Το ζεστό ρόφηµα θυµαριού είναι εφιδρωτικό και συνεπώς αποτελεσµατικό και κατευναστικό σε περιπτώσεις κρυολογήµατος. Ρίξε µια κουταλιά του γλυκού θυµάρι, χωρίς το κοτσάνι, σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό και άφησέ το για 10 λεπτά. Σούρωσέ το, πρόσθεσε, αν θέλεις, µέλι και… στην υγειά σου.
Τίλιο. Κάτι ήξερε η γιαγιά σου. Τα αποξηραµένα φύλλα της φλαµουριάς ανακουφίζουν το αναπνευστικό και το νευροφυτικό σύστηµα και αποτελούν φυσικό αντίδοτο σε φλεγµονές και πονοκεφάλους.
Υγρά. Άφθονο νερό, αφεψήµατα, χυµούς. Όταν λέµε υγρά, δεν περιλαµβάνεται ο καφές.
Πρόσθεσε στο πιάτο σου κόκκινη πιπεριά, κρεµµύδι, γκρέιπφρουτ, κουνουπίδι και µπρόκολο.
Υδρατµοί και καυτά µπάνια. Βράσε νερό στο βραστήρα ή σε µια κατσαρόλα και στάσου από πάνω για λίγα λεπτά. Οι ιοί µισούν τη ζέστη! Αν θέλεις, µπορείς να ρίξεις µέσα στο νερό λίγο ευκάλυπτο.
Ιονιστής. Θα σε βοηθήσει να κοιµηθείς πιο ήρεµα. Ο υγρός αέρας βοηθά τις ρινικές κοιλότητες να διατηρηθούν υγρές κι έτσι να αποφευχθεί το µπούκωµα.
Ξεκούραση. Τώρα έχεις κάθε δικαιολογία. Το σώµα σου, πέρα από όσα είπαµε παραπάνω, χρειάζεται ξεκούραση. Ο καλός ύπνος και η ξεκούραση είναι οι καλύτεροι σύµµαχοί σου. Στάξε µερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο ευκάλυπτου στο µαξιλάρι σου. Θα µε θυµηθείς…
Έχεις κρύα µύτη; Το κρυολόγηµα σε προτιµά.
Τελευταία έρευνα δείχνει ότι οι ιοί που προκαλούν το κοινό κρυολόγηµα διαλέγουν τις κρύες µύτες και όχι τις ζεστές. Οι επιστήµονες κατέληξαν ότι η κρύα µύτη είναι πιο… θελκτική για τους ιούς επειδή στις χαµηλότερες θερµοκρασίες το ανοσοποιητικό σύστηµα είναι πιο αδύναµο και αυτοί πολλαπλασιάζονται ευκολότερα. Οπότε, τυλίξου µε το κασκόλ σου και απόφυγε τον κρύο αέρα.
Πάτα φρένο στην εξάπλωση των ιών για να µην κολλήσουν όλοι στο σπίτι:
1. Πλένουµε τα χέρια µας τακτικά.
2. Δεν αγγίζουµε τη µύτη, το στόµα και τα µάτια µας µε βρόµικα χέρια.
3. Φροντίζουµε οι επιφάνειες του σπιτιού να είναι καθαρές.
4. Πετάµε τα χαρτοµάντιλα αµέσως µετά τη χρήση τους. Αν είσαι ξαπλωµένος, µπορείς να έχεις δίπλα σου µία σακούλα σκουπιδιών.
5. Προστατεύουµε µε το εσωτερικό του αγκώνα µας τη µύτη και το στόµα κάθε φορά που φτερνιζόµαστε ή βήχουµε.
Προσοχη
Η αντιβίωση εξολοθρεύει µόνο τα βακτήρια και τους µύκητες, όχι τους ιούς.
Μυθος ή αληθεια
Τα µικρόβια και οι ιοί δεν «ψοφάνε µε το κρύο», όπως λέγεται. Στο κρύο επιβιώνουν µια χαρά. Μισούν τον ήλιο. Οι υπεριώδεις ακτίνες είναι για τους ιούς αληθινοί δολοφόνοι. Με υγρασία 20%-35% και θερµοκρασία 5 βαθµών Κελσίου, οι ιοί κάνουν πάρτι.
Διάβασε επίσης:
Πότε μπορεί ο στομαχόπονος να κρύβει μεγαλύτερα προβλήματα
Πονόλαιμος: Τι μπορεί να κρύβει το «γρατζούνισμα» στο λαιμό;