με εκνευρίζει η μητέρα μου τι να κάνω
- Διαφήμιση -

Είχα ανέκαθεν πολύ καλή σχέση µε τους γονείς µου αλλά τα τελευταία χρόνια η επαφή µε τη µητέρα µου έχει γίνει εξαιρετικά δύσκολη. Είναι 82 ετών, ακµαία ακόµα και κοινωνική αλλά κάθε ώρα µαζί της είναι µια δοκιµασία για τα νεύρα µου.

Ο λόγος; Μιλάει πλέον ακατάπαυστα και επαναλαµβάνει τα ίδια και τα ίδια, με αποτέλεσμα με εκνευρίζει. Από περιστατικά από όταν ήµουν µικρή αλλά και συµβουλές για αυτονόητα πράγµατα, καθηµερινά πράγµατα που µου έχει πει δεκάδες φορές. Δεν θέλω να τη στενοχωρώ και συνήθως µένω σιωπηλή ακούγοντάς την. Κάποιες φορές όµως της επισηµαίνω ότι τα έχουµε ξαναπεί όλα αυτά αλλά τότε ανησυχώ ότι την προσβάλλω. Έχω φθάσει στο σηµείο να αποφεύγω τις επισκέψεις στο σπίτι της. Είµαι τόσο λυπηµένη.

- Διαφήμιση -

Όλγα, Καρπενήσι

Η απάντηση της ειδικού στο ερώτημα

Αγαπητή Όλγα

Έρχεται κάποια στιγµή που γινόµαστε οι γονείς των γονιών µας! Είναι συχνά αναπόφευκτο και µάλιστα είναι συχνά επαναλαµβανόµενη συνθήκη το να κληθούµε κάποια στιγµή να αποφασίσουµε ακόµη και το πώς θα τελειώσουν τη ζωή τους. Δεν είναι εύκολα πράγµατα αυτά αλλά είναι µέρος της ζωής και ως τέτοια χρειάζεται να τα αντιµετωπίζουµε.

Σε προσκαλώ λοιπόν κάθε φορά που βρίσκεσαι µε τη µητέρα σου να αναρωτηθείς πόσες φορές εκείνη αναγκάστηκε όταν ήσουν µικρή να διευκολύνει τη διαδικασία της µάθησής σου, να παρεµβληθεί διασφαλίζοντας την αρτιµέλεια σου ή ακόµη και τη συναισθηµατική σου ασφάλεια, να επαναλάβει ατέλειωτες φορές κάτι ώσπου να το µάθεις, να σε εξυπηρετήσει, υποστηρίξει, διευκολύνει, ανεχτεί, φροντίσει, υποστεί και ότι άλλο µπορεί ο ανθρώπινος νους να σκεφτεί. Αναρωτήσου ακόµη τι είναι ακριβώς αυτό που σε κάνει να λυπάσαι.

Είµαι σίγουρη πως κάπου µέσα σου θα βρεις κρυµµένη µια απαίτηση τελειότητας για τη µητέρα που σε γέννησε. Είναι όµως αυτό δυνατόν ή είναι µια ουτοπία που καλείσαι τώρα ως ενήλικη να δεις και να αποδεχτείς; Αναλογίσου ακόµη πως περνώντας τα χρόνια έχουν αφήσει πάνω της κάποιες αµυχές ή ακόµη χειρότερα κάποιες πληγές που την αναγκάζουν να επιζητά την προσοχή σαν ένα µικρό παιδί.

Οι ρόλοι σας λοιπόν έχουν αλλάξει. Τώρα εσύ είσαι ο ενήλικας που µε αγάπη και φροντίδα θα χρειαστεί να ενθαρρύνει, να παρηγορήσει και να φροντίσει τις ελλείψεις που νιώθει η µητέρα σου καθώς µεγαλώνει. Δεν θέλω µ’ αυτό να πω πως χρειάζεται να ανέχεσαι τις κουραστικές επαναλήψεις, ούτε και να την προσβάλλεις όµως, από σεβασµό και φροντίδα για το καλώς έχειν της.

Μπορείς απλά να αναζητάς κάποιο θέµα το οποίο θα της δώσει καινούργιο ενδιαφέρον. Να βρεις τρόπο να τραβήξεις την προσοχή της σε κάποιο θέµα που µπορεί να της δηµιουργεί καινούργιες προσλαµβάνουσες. Προσκάλεσέ την να βγείτε έξω αντί να µένετε σε ένα οικιακό περιβάλλον που κάνει τα πράγµατα να φαίνονται αρκετά στατικά.

Με μια βόλτα στα μαγαζιά… όλα λύνονται

Μια βόλτα στα µαγαζιά, ένα καφεδάκι σε ένα καφέ που πρόσφατα πήγες µε τη φίλη σου, θα της δώσει την ευκαιρία να ανανεώσει και το οπτικό της πεδίο αλλά κυρίως και το νοητικό της, όσο για το συναισθηµατικό της κόσµο θα εµπλουτιστεί µε την φροντίδα και την αγάπη σου και έτσι δεν θα έχει την ανάγκη να σου τραβήξει την προσοχή επιδιώκοντάς το µε τον τρόπο που έχει παραµείνει να το κάνει.
Καλό είναι να έχουµε όλοι κατά νου πως ενηλικιωνόµαστε µόνον όταν συγχωρήσουµε τους γονείς µας. Δες το ως µια εκπαιδευτική διαδικασία και προχώρα τη ζωή σου ως ενήλικας µε αποδοχή, κατανόηση και συγχώρεση για τους γεννήτορές σου. Καλή δύναµη.

Η Ερατώ είναι απόφοιτη του ειδικού τµήµατος  Συµβουλευτικής Γονέων του Florida Atlantic University και έχει δίπλωµα Θεραπευτικού Συµβούλου του CPCAB (The Counselling & Psychotherapy Central Awarding Body U.K.). Είναι εκπαιδευµένη Life Coacher από τη διεθνή οµάδα του Neal Donald Walsh. Δες τις ιστοσελίδες της www.allazo.grwww.elpidohori.gr

Στείλε κι εσύ την ερώτησή σου στο [email protected]

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ