ασκήσεις για το μυαλό
- Διαφήμιση -

Η προσοχή σου αποσπάται εύκολα και δεν μπορείς να κυριαρχήσεις το μυαλό σου; Συχνά νιώθεις το µυαλό σου φορτωµένο µε πληροφορίες και πράγµατα που πρέπει να κάνεις αλλά δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις;

Οι παρακάτω ασκήσεις βελτίωσης θα σε βοηθήσουν όχι μόνο να κυριεύσεις το μυαλό σου αλλά και να το κρατήσεις σε εγρήγορση!

- Διαφήμιση -

Ποια είναι η top μέθοδος και οι ασκήσεις για να κυριεύσεις το μυαλό σου

«The Link Method», για δυνατή µνήµη, γνωστή και ως η βασική τεχνική αποστήθισης. Αυτό το «εργαλείο» συσχετίζει τις λέξεις µε κάτι που µας είναι ήδη οικείο. Αν, για παράδειγµα, σου ζητηθεί να αποστηθίσεις 10 ονόµατα σε λιγότερο από 5 λεπτά, το πιθανότερο είναι να τα επαναλάβεις όσες περισσότερες φορές µπορείς. Όµως, µε τη Link Method, συνδέεις τα ονόµατα που σου έχουν δοθεί µε κάτι οικείο, µια πληροφορία που σου είναι ήδη γνωστή, κι έτσι τα θυµάσαι ευκολότερα. Τέλος, ένωσε όλες τις βοηθητικές πληροφορίες σε µία πρόταση. Έτσι θα θυµάσαι την πρόταση, εποµένως και τα ονόµατα που πρέπει να αποστηθίσεις!

27% περισσότερη ώθηση µπορεί να δώσει στη µνήµη σου η «Link Method», σύµφωνα µε οµάδα ψυχολόγων από το Πανεπιστήµιο του Νότιγχαµ στην Αγγλία.

Πήδηξε απ’ τη χαρά σου!

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα επιτόπου άλµατα µπορούν να σε κάνουν ακόµα πιο χαρούµενο, κρατώντας το µυαλό σου καθαρό και ήρεµο. Το µόνο που χρειάζεσαι είναι ένα σχοινάκι ή ένα τραµπολίνο! Κάνοντας σχοινάκι για 15 λεπτά, θα δώσεις µέχρι και 20 φορές περισσότερη ώθηση στον εγκέφαλό σου, αφού θα εκκριθούν όλα τα χηµικά του εγκεφάλου που προσφέρουν χαρά. Τα αποτελέσµατα, µάλιστα, είναι τόσο άµεσα που το αίσθηµα της ευεξίας θα σε κατακλύσει!

Όταν αγχώνεσαι,ιδρώνεις;

Πίεσε ένα µπαλάκι µε το αριστερό σου χέρι· θα σε βοηθήσει να παραµείνεις χαλαρός.

Παίξε µε στρατηγικές για να αποκτήσεις αναλυτική σκέψη

Το να παίρνεις γρήγορα τις σωστές αποφάσεις είναι ένα πολύ σηµαντικό χαρακτηριστικό, ειδικά όταν σε πιέζει ο χρόνος. Μετάτρεψε το µυαλό σου σε µηχανή ταχύτητας, λύνοντας όσα περισσότερα παιχνίδια του τύπου «ένωσε τις τελείες» µπορείς. Το αγαπηµένο παιδικό παιχνίδι αποδεικνύεται ιδιαίτερα χρήσιµο, γιατί ο εγκέφαλος στην πραγµατικότητα βλέπει τη λύση πριν ενώσεις όλες τις τελείες. Έτσι, όσο πιο γρήγορα «οραµατιστείς» το αποτέλεσµα τόσο ταχύτερος είναι ο εγκέφαλός σου.

Ένα ακόµα τρικ που θα σε βοηθήσει είναι το εξής: όταν σου παρουσιάζεται ένα ζήτηµα, προσπάθησε να δώσεις δύο απόψεις, µία θετική και µία αρνητική. Στη συνέχεια επιχειρηµατολόγησε πάνω σε κάθε άποψη. Ο στόχος εδώ είναι να µη σκέφτεσαι το αναµενόµενο, αλλά να κοιτάς ένα θέµα σφαιρικά. Για παράδειγµα, µια ζέβρα είναι λευκή ή µαύρη;

Αντανακλαστική δύναµη

Αυτή η άσκηση απαιτεί λίγο πόνο και ιδρώτα! Εξοπλίσου µε δύο βαράκια. Στη συνέχεια, σήκωσε τα χέρια σου πάνω από το κεφάλι κρατώντας τα. Την ίδια στιγµή, πρέπει να στέκεσαι στις µύτες των ποδιών σου. Με τα χέρια ψηλά, αναπήδησε ελαφρά. Επανάλαβε την άσκηση για 7 λεπτά και θα δεις τα αντανακλαστικά σου να δουλεύουν πολύ καλύτερα!

Ένα διαφορετικό µοτίβο

Η δηµιουργικότητα σε βοηθά να αναπτύξεις τις γνώσεις σου µε σκοπό να δηµιουργήσεις κάτι από το µηδέν. Για να την ενισχύσεις, όµως, πρέπει να ενεργοποιήσεις το δεξί ηµισφαίριο του εγκεφάλου σου, που είναι υπεύθυνο για αυτή. Ένας καλός τρόπος είναι να εκπαιδεύσεις το µυαλό σου να σκέφτεται και να ενεργεί διαφορετικά ακόµα κι αν η κατάσταση είναι πάντα η ίδια.

Για να το πετύχεις αυτό, πρέπει να το τροφοδοτείς µε νέες πληροφορίες, που όµως «πατάνε» πάνω σε γνωστά µοτίβα. Μια καλή άσκηση είναι να περπατάς προς τα πίσω για 10 λεπτά, ή να πηγαίνεις κάθε µέρα στη δουλειά σου από διαφορετικό δρόµο. Ο στόχος είναι να κάνεις τα ίδια πράγµατα αλλά µε καινούριους τρόπους.

Ίσιωσε την πλάτη! Η καλή στάση σώµατος κάνει πιο αποτελεσµατική τη διαδικασία της σκέψης κατά 30%. Γι’ αυτό, µην καµπουριάζεις!

Δες και αυτό: Είσαι στην εμμηνόπαυση; 5 σημάδια ότι πάσχεις από κατάθλιψη

Από την Έρρικα Λευθέρη

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ