τι να κάνω τώρα που μένουμε σπίτι
- Διαφήμιση -

Αν είστε και εσείς στο σπίτι μαζί με όλη την οικογένεια και απορείτε τι να κάνετε, η ειδικός έχει την απάντηση! Δεν είναι το ότι μαζεύτηκε η οικογένεια το καινούργιο, γιατί έχει ξαναγίνει αυτό, το καινούργιο είναι πως μαζεύτηκε και είναι ολόκληρη και είναι για πολύ. Πάντα ως τώρα οι συναθροίσεις ήταν για ώρες, άντε για μέρες, συνήθως διακοπών, αλλά κυρίως ΛΙΓΕΣ. Όλοι οι παράμετροι της εξίσωσης αυτής ήταν γνωστοί, ο μόνος άγνωστος στη μέχρι τώρα εμπειρία μας ήταν η αλληλεπίδραση των μελών. Είχαμε μάθει όμως να αναμένουμε αυτό που γνωρίζαμε και κυρίως, τουλάχιστον οι ενήλικες, είχαμε την ευκαιρία διεξόδου.

Η καινούργια εξίσωση που καλείται η οικογένεια να λύσει τώρα, έχει πολλούς άγνωστους παραμέτρους. Δεν έχουμε ιδέα το πότε θα λήξει αυτός ο εγκλεισμός. Δεν έχουμε ιδέα το πώς θα λήξει αυτή η πολιορκία και κυρίως, δεν ξέρουμε τι να κάνουμε τόσο χρόνο. Ο μεγάλος άγνωστος Χ είναι όμως το ότι δεν ξέρουμε τι να κάνουμε όχι με εμάς όχι με όλα τα προηγούμενα αλλά με τον άλλο.

- Διαφήμιση -

Όταν αυτός ο άλλος είναι τα παιδιά μας, είναι η ώρα που θα χρειαστεί έστω και μέσα σ’ αυτή τη λαίλαπα των αναπάντεχων γεγονότων, να παραδεχτούμε πως αφήσαμε το τραίνο να εκτροχιαστεί. Ως «καλοί» γονείς εντάξαμε τα παιδιά μας σε αμέτρητες δραστηριότητες, τα τρέχαμε απ’ το ξημέρωμα ως το βράδυ πιέζοντας και επιβάλλοντας με γνώμονα το «καλό» τους. Κι εμείς; Α! εμείς στον άλλο αγώνα! Άλλος σε εκείνον της επιβίωσης, άλλος της καριέρας και άλλος της ματαιοδοξίας, ξανατρέχαμε να προλάβουμε και ο χρόνος δεν έφτανε….

Τι να κάνετε με τον άπλετο χρόνο σας

Να λοιπόν χρόνο! Πάρε όσο θες! Τι θα τον κάνεις; Ξέρεις; Θέλεις; Μπορείς να εντοπίσεις και να διακρίνεις το ορθό απ’ το λανθασμένο τώρα; Είσαι σε θέση να κάνεις ανασκόπηση και να αποφανθείς; Να που η ζωή σου δίνει την ευκαιρία! Άπλετος χρόνος στη διάθεσή σου. Πώς θα τον αξιοποιήσεις;

Αγαπημένε μου γονιέ, είναι η ευκαιρία που ζητούσες! Άδραξέ την και πορεύσου όπως η καρδιά σου ορίζει. Άσε το μυαλό για λίγο. Μέχρι τώρα αυτό σε οδηγούσε. Τι κατάφερες; Άσε την καρδιά να οδηγήσει και αντάλλαξε με τα παιδιά σου όλα εκείνα που ως τώρα ξέχασες, μετάθεσες ή ακόμη αποποιήθηκες με γνώμονα τα πρέπει της κοινωνίας που ξέρει πολύ καλά να τα ορίζει. Ορίζει όμως χωρίς τη δική σου συμμετοχή; Όχι βέβαια είσαι μέρος της. Εσύ την επηρεάζεις. Εσύ την διαμορφώνεις. Να η ευκαιρία να την αναπροσαρμόσεις στα μέτρα σου, με την ευχή η αναπροσαρμογή αυτή να διαρκέσει και μετά τη λήξη της αναγκαστικής παύσης που ζούμε.

Ασχολήσου με όλα εκείνα τα άυλα που έδιναν πάντα τη θέση τους στα υλικά. Όντας στη δύνη του ανελέητου χρόνου δεν έβρισκες καιρό να μιλήσεις ισότιμα και παραγωγικά με τα παιδιά σου. Καταδυναστευμένοι από τα πρέπει όλοι οι γονείς φροντίζοντας την ασφάλεια, την εκπαίδευση, το σώμα και τον νου του παιδιού τους, ξεχνάνε το ένα και ουσιαστικό συστατικό που οδηγεί τον άνθρωπο στο να αναλαμβάνει την ευθύνη του.

Ξεχνάνε την καρδιά. Ξεχνάνε την συναισθηματική εκπαίδευση. Ξεχνάνε για τα παιδιά, γιατί το ξεχνάνε και για τους ίδιους. Ξέρουν πολύ καλά τι «πρέπει», όμως συχνά δυσκολεύονται να βρουν το τι «θέλουν». Και αν ακόμη το εντοπίσουν το αφήνουν στα αζήτητα γιατί υπερισχύει το «πρέπει».

Μάνα, πατέρα, ήρθε η ώρα να ασχοληθείς με τα παιδιά σου. Ουσιαστικά, αφιερωμένα και με στόχο τη χαρά, όχι την εκπαίδευση, όχι τη συμβουλή, όχι το κήρυγμα. Ισότιμα, χαλαρά και δημιουργικά κάντε πράγματα μαζί. Θα είναι λίγο πιο αργός ο ρυθμός αλλά δεν σε βιάζει κανείς. Έχεις χρόνο. Εντάξτε τα παιδιά στην αλλιώτικη αυτή καθημερινότητα. Εμπνευστείτε μαζί καινούργιους τρόπους. Δώστε την ευκαιρία στη σχέση να ανθίσει. Μην ασχολείστε με τις μεταξύ τους διενέξεις θα υπάρξουν πολλές, δεν ξέρουν ούτε αυτά να διαχειριστούν τον άπλετο χρόνο τους. Αφήστε τα να τα βρούνε. Επίσης αφήστε τα να βαρεθούν.

Περιορίστε τη χρήση των οθονών στο ελάχιστο. Δημιουργείστε ένα περιβάλλον ασφάλειας με τον να μην αναφέρεστε συνεχώς στα κρούσματα και στα νούμερα που αναπαράγονται στα ΜΜΕ. Κλείστε την τηλεόραση τουλάχιστον όσο τα παιδιά είναι ξύπνια. Απαντήστε με απλές κατανοητές απαντήσεις στις ερωτήσεις τους και γίνετε το παράδειγμα της αισιοδοξίας και της ελπίδας. Η ζωή μπορεί να μην είναι ίδια ποτέ μετά από αυτή την περίοδο αλλά δεν θα σταματήσει τουλάχιστον για τους περισσότερους.

Υπάρχει ένα μεγάλο μυστικό για να γίνουν τα παραπάνω. Μάθετε να μην εμπλέκεστε προσωπικά στην έλλειψη συνεργασίας που μπορεί να προβάλλουν. Κοινώς «μην τσιμπάτε». Επιμείνετε και εμπνεύστε την τάξη προβάλλοντας όχι επιχειρήματα και λογικούς συνειρμούς αλλά ερωτήματα για το πώς η ζωή σας θα είναι πιο εύκολη, πιο ευχάριστη.

Μάθετε να ρωτάτε και μάθετε να περιμένετε για την απάντηση. Θα σας εκπλήξουν. Δώστε τους χρόνο να ανακαλύψουν και τα δικά τους θέλω και βρείτε τρόπους να προτείνετε ιδέες για την διαμόρφωσή τους. Μην αποζητάτε πειθαρχεία τέτοιες ώρες. Τούτες οι ώρες θέλουν χαλαρότητα και χαρά. Δεν πειράζει αν το σπίτι είναι σε αταξία. Χαρείτε το μιας και η αταξία δηλώνει πως υπάρχει ζωή. Τα σούπερ τακτικά σπίτια κλείνουν μέσα τους ψυχαναγκαστικούς ανθρώπους που προσπαθούν να έχουν εξωτερική τάξη μιας και τους λείπει η εσωτερική. Και ένα τελευταίο.

Στα 25 χρόνια της εμπειρίας της υπογράφουσας μέσα στην ελληνική οικογένεια είναι πιο σίγουρο απ’ το σίγουρο πως πολύ συχνά τα παιδιά είναι πιο έτοιμα να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες από τους γονείς τους. Ίσως γιατί τους λείπουν πληροφορίες για να ενισχύουν την ανησυχία. Ίσως γιατί είναι πιο έτοιμες ψυχές! Η απάντηση δική σας.

Ερατώ Χατζημιχαλάκη – Οικογενειακή Σύμβουλος

www.allazo.gr

www.elpidohori.gr

Και αν νιώθετε ότι οι καταστάσεις σας πνίγουν δείτε εδώ ποια είναι η γραμμή στήριξης

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ