σαρκοπενία τι είναι
- Διαφήμιση -

Μήπως ανήκεις και εσύ σε αυτούς που έχουν σαρκοπενία; Δες τι είναι η συγκεκριμένη πάθηση και από τι κινδυνεύεις αν το έχεις τελικά. Σύμφωνα με νέα έρευνα, όσοι έχουν σαρκοπενία, δηλαδή απώλεια μυικής μάζας και δύναμης πιθανώς να μην ανταποκριθούν αποτελεσματικά στη θεραπεία, στην περίπτωση που διαγνωστούν με καρκίνο. Η σαρκοπενία εμφανίζεται κυρίως στα άτομα που κάνουν καθιστική ζωή.

Μελετήθηκαν ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα και η εξέλιξη τους μετά τη λήψη θεραπείας. Περίπου στο 90% αυτών που είχαν σαρκοπενία, η θεραπεία δεν μπόρεσε να μειώσει την ανάπτυξη του όγκου. Αντίθετα, τα άτομα με ισχυρό μυικό σύστημα ανταποκρίθηκαν πολύ καλύτερα στη θεραπεία.

- Διαφήμιση -

Ποια είναι η αιτία της σαρκοπενίας

Η αιτιολογία της σαρκοπενίας είναι πολύπαραγοντική και μπορεί να χαρακτηρισθεί ως ένα σύνολο μεταβολών που έχουν σχέση με την ηλικία των μυϊκο-σκελετικών κυττάρων, της σύστασή τους και την λειτουργία των ιστών. Υπάρχουν παράγοντες ενδογενείς και εξωγενείς. εις ότι αφορά τους ενδογενείς παράγοντες, αναφέρουμε: την μείωση των αναβολικών ορμονών (τεστοστερόνη, αυξητική ορμόνη, IGF-1 οιστρογόνα), την αύξηση της αποπτωτικής δραστηριότητας των μυϊκών ινών, η αύξηση των προφλεγμονοδών κυττοκινών (TMF-a, IL-6), το οξειδωτικό στρες αποτέλεσμα της συσσώρευσης ελευθέρων ριζών και οι αλλαγές της μιτοχονδριακής λειτουργίας των μυϊκών κυττάρων.

Το σύμπτωμα που πρέπει να σου χτυπήσει καμπανάκι

Η σαρκοπενία συνήθως ξεφεύγει από την αρχή και συνήθως αρχίζει να επηρεάζει καθημερινές εργασίες όπως περπάτημα, αναρρίχηση σκαλοπατιών αλλά και το ανέβασμα γενικά σε ύψωμα.

Δες και αυτό: Κολεοσπασμός: Μήπως το έχεις και εσύ; Με τι συνδέεται

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ