υπέρβαροι άνθρωποι
- Διαφήμιση -

Μια έρευνα ανατροπή κάνει τον γύρο του διαδικτύου, στην οποία αναφέρεται ότι οι υπέρβαροι άνθρωποι ζουν περισσότερο! Αναγνώστριά μας κάνει την ερώτηση κόλαφο και η ειδικός απαντά.

Η διαιτολόγος – διατροφολόγος Δέσποινα Μαρσέλου απαντά τι ισχύει τελικά και κατά πόσο η συγκεκριμένη έρευνα έχει βάση ή όχι.

- Διαφήμιση -

Ζουν περισσότερο οι υπέρβαροι άνθρωποι ή όχι;

Πιθανόν να αναφέρεσαι στη μελέτη της επιθεώρησης Journal of the American Medical Association. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι υπέρβαροι άνθρωποι (αυτοί με Δείκτη Μάζας Σώματος από 25 έως 29,9) διέτρεχαν μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν από αρκετές αιτίες, συμπεριλαμβανομένων των αναπνευστικών παθήσεων και της νόσου Αλτσχάιμερ, σε χρονικό διάστημα 30 χρόνων, σε σχέση με αυτούς που είχαν φυσιολογικό βάρος (ΔΜΣ από 18,5 έως 24,9) ή αυτούς που ήταν παχύσαρκοι (ΔΜΣ 30 και πάνω).

Ο λόγος; Τα λίγα επιπλέον κιλά μπορεί να σου παρέχουν “θρεπτικά αποθέματα” που σε βοηθούν να αντεπεξέλθεις στις μολύνσεις και τις εγχειρήσεις, υποστηρίζουν οι ερευνητές. Είναι σημαντικό να θυμάσαι, ωστόσο, ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός ερευνών σύμφωνα με τις οποίες το να είσαι υπέρβαρη ή παχύσαρκη αυξάνει τις πιθανότητες να εμφανίσεις αρκετές χρόνιες ασθένειες, όπως καρδιοπάθειες, διαβήτη και καρκίνο.

Δώσε έμφαση στον υγιεινό τρόπο ζωής παρά στον ΔΜΣ. Μείωσε τον κίνδυνο ασθενειών κάνοντας γυμναστική τουλάχιστον πέντε φορές τη βδομάδα και ακολουθώντας μια διατροφή πλούσια σε γεωργικά προϊόντα, άπαχη πρωτεΐνη και σιτηρά ολικής άλεσης.

Extra info: Τελικά για το ότι υπάρχουν υπέρβαροι , ευθύνεται ανθρώπινος ιός ή όχι;

Προς το παρόν, είναι μόνο μια θεωρία. Ωστόσο, κάποιοι ερευνητές είναι πεπεισμένοι ότι ο ανθρώπινος αδενοϊός 36 (Ad-36), ένας ιός που προκαλεί αναπνευστικές λοιμώξεις, μπορεί να φταίει εν μέρει για την παχυσαρκία.

Μάλιστα, όπως εξηγεί ο ερευνητής Richard L. Atkinson, MD, διευθυντής του Κέντρου Έρευνας Παχυσαρκίας Obetech, «τα εργαστηριακά πειράματα υποστηρίζουν ότι αυτός ο ιός έχει τη δύναμη να μετατρέπει τα ενήλικα βλαστοκύτταρα σε λιποκύτταρα». Σε μια μελέτη που δημοσίευσε στην επιθεώρηση International Journal of Obesity, υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι που βρέθηκαν θετικοί στον Ad-36 είχαν 9 βαθμούς πιο υψηλό Δείκτη Μάζα Σώματος (ΔΜΣ) από αυτούς που δεν είχαν τον

Τα καλά νέα είναι ότι, αν έχεις υγιές βάρος τώρα, δεν χρειάζεται να ανησυχείς μήπως έχεις κολλήσει τον Ad-36. Εφόσον εκτεθούμε σε παρόμοιους ιούς, που προκαλούν κρυολόγημα, γρίπη και ασθένειες, αναπτύσσουμε αντισώματα που μας προστατεύουν από αυτούς. Επίσης, να θυμάσαι ότι, ακόμα κι αν η επιστήμη αποδείξει ότι ο ιός σχετίζεται άμεσα με τα επιπλέον κιλά, ο ειδικός λέει ότι πιθανώς επηρεάζει μόνο το 10% με 20% του πληθυσμού. «Η έλλειψη άσκησης, οι κακές διατροφικές συνήθειες και τα γονίδια παραμένουν οι πιο συνήθεις παράγοντες αύξησης βάρους», εξηγεί.

Δες και άλλη μια έρευνα ανατροπή: Ο απίστευτος λόγος που οι αριστερόχειρες είναι πιο έξυπνοι – Δεν φαντάζεσαι

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ