διατροφή γυναίκα
- Διαφήμιση -

Μια κοινή συνέπεια της χρόνιας υψηλής κατανάλωσης αλκοόλ είναι η μείωση της γνωστικής λειτουργίας και κυρίως της μνήμης, η οποία μπορεί ακόμη και να εξελιχθεί σε άνοια.

Μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Stephan Listabarth από το Τμήμα Ψυχιατρικής και Ψυχοθεραπείας της MedUni Vienna, στην Αυστρία, ανέπτυξε μια υπόθεση σύμφωνα με την οποία οι αποθέσεις σιδήρου στον εγκέφαλο – που οφείλονται σε ανεπάρκεια βιταμίνης Β1 που προκαλείται από την κατανάλωση αλκόολ- μπορούν να θεωρηθούν ως βασικοί ύποπτοι για την… παρακμή του εγκεφάλου.

- Διαφήμιση -

Γνωρίζουμε από διάφορες νευροεκφυλιστικές ασθένειες ότι οι εναποθέσεις σιδήρου στον εγκέφαλο είναι υπεύθυνες για τη βλάβη των νευρικών ιστών. Αυτές οι εναποθέσεις μπορούν επίσης να εντοπιστούν σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου σε άτομα που πίνουν πολύ αλκοόλ. Η υπόθεση που ανέπτυξαν οι συγγραφείς της μελέτης προσφέρει επίσης μια εξήγηση για το γιατί οι εναποθέσεις σιδήρου είναι τόσο διαδεδομένες σε αυτήν την ομάδα ασθενών: η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα σιδήρου στο αίμα και επίσης σε ανεπάρκεια βιταμίνης Β1 (θειαμίνη), η οποία μεταξύ άλλων , είναι σημαντική για τη διατήρηση του αιματοεγκεφαλικού φραγμού.

Αυτός ο πρόσφατα περιγραφόμενος ρόλος της βιταμίνης Β1 σε αυτήν τη διαδικασία, θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει ένα τεράστιο βήμα προόδου στην κατανόησή για την ανάπτυξη νευρολογικής βλάβης που σχετίζεται με το αλκοόλ και, συγκεκριμένα, θα μπορούσε να προσφέρει ένα νέο σημείο “επίθεσης” για προληπτικές και θεραπευτικές προσεγγίσεις.

Στη συνέχεια θα ήταν πιθανό να δοθεί συνεχής υποκατάσταση βιταμίνης Β1 στο μέλλον, ως προληπτικό μέτρο για άτομα εξαρτημένα από την κατανάλωση αλκόολ.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι θα ήταν επίσης χρήσιμο να αξιολογηθεί η χρήση φαρμάκων για τη μείωση των επιπέδων σιδήρου όπως γίνεται ήδη σε άλλες νευροεκφυλιστικές ασθένειες. Επίσης, έχουν ήδη αρχίσει να σχεδιάζουν μια προοπτική κλινική μελέτη για την επικύρωση της προαναφερθείσας σχέσης μεταξύ της εξάρτησης από το αλκοόλ, της ανεπάρκειας βιταμίνης Β1 και των αποθεμάτων εγκεφαλικού σιδήρου και να παρέχουν μελλοντικά μία βάση για περαιτέρω έρευνα στον τομέα της άνοιας που σχετίζεται με το αλκοόλ.

Διαβάστε επίσης:

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ