Κορονοϊός και παιδιά προστασία
- Διαφήμιση -

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας έδωσε στη δημοσιότητα πληροφορίες για το πώς βάζουμε και βγάζουμε μια μάσκα προστασίας, ενώ οδηγίες υπάρχουν και στην ιστοσελίδα του. Αφορμή για τα παραπάνω ήταν ότι τόσο καιρό οι περισσότεροι από εμάς την φόραγαν λάθος!

Ποιος είναι όμως ο πιο σωστός τρόπος να φορεθεί ώστε να προστατευθούμε από τον ιό; Αναλυτικά τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε.

- Διαφήμιση -

Πιο συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ τονίζει ότι:

  • Ο σωστός τρόπος εφαρμογής της απλής χειρουργικής μάσκας είναι ΕΝΑΣ.
  • Η απλή χειρουργική μάσκα αποτελεί ένα φυσικό φραγμό σε υγρά και μεγάλα σταγονίδια του αναπνευστικού. Εφόσον χρησιμοποιείται σωστά προστατεύει από τη μετάδοση αναπνευστικών νοσημάτων που μεταδίδονται με σταγονίδια.
  • Η απλή χειρουργική μάσκα πρέπει να εφαρμόζεται: σε κάθε περίπτωση λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος, σε κάθε περίπτωση φροντίδας ασθενούς με λοίμωξη αναπνευστικού συστήματος, σε κάθε περίπτωση επίσκεψης σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας στη διάρκεια πανδημίας ή στην κορύφωση της εποχικής γρίπης.

Οδηγίες εφαρμογής

  • επιλογή του σωστού μεγέθους
  • εφαρμογή της υγιεινής των χεριών πριν την τοποθέτηση της μάσκας
  • εφαρμογή της μάσκας στο πρόσωπο έτσι ώστε να καλύπτει πλήρως τη μύτη, το στόμα και το πηγούνι (σταθερά, χωρίς κενά) πίεση του μεταλλικού στοιχείου στη ράχη της μύτης
  • ασφάλιση με τα κορδόνια στη μεσότητα του πίσω μέρους της κεφαλής και του λαιμού. Εάν πρόκειται για μάσκα με ελαστικούς βρόγχους αυτοί εφαρμόζονται γύρω από τα αυτιά
  • αποφυγή επαφής της μάσκας μετά την τοποθέτηση, αλλιώς εφαρμογή της υγιεινής των χεριών πριν και μετά την επαφή -αφαίρεση της μάσκας πιάνοντας μόνο τα κορδόνια πρώτα από κάτω και μετά από πάνω.
  • Εάν πρόκειται για μάσκα με ελαστικούς βρόγχους αφαιρείται πιάνοντας ταυτόχρονα τους βρόγχους, προσοχή!
  • απόρριψη στον ειδικό κάδο για μολυσματικά αντικείμενα -εφαρμογή της υγιεινής των χεριών -αποφυγή επαναχρησιμοποίησης της μάσκας (είναι μιας χρήσης) -αφαίρεση, απόρριψη και αλλαγή στην περίπτωση που είναι ρυπαρή ή κατεστραμμένη

Περιγραφή των στρωμάτων της απλής χειρουργικής μάσκας

Το εξωτερικό στρώμα της μάσκας είναι χρωματιστό και απωθεί τα υγρά έτσι ώστε στην περίπτωση εκτίναξης αίματος ή άλλων βιολογικών υγρών αυτά να μην εισέλθουν στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα. Αν αυτή η πλευρά τοποθετηθεί προς τα μέσα οι υδρατμοί που παράγονται από την εκπνοή παραμένουν επάνω της και δημιουργούν αίσθημα πνιγμονής. Το εσωτερικό στρώμα είναι άσπρο και σκοπό έχει να απορροφά τους υδρατμούς της εκπνοής. Το φιλτράρισμα των μικροοργανισμών γίνεται από το μεσαίο στρώμα το οποίο δεν είναι ορατό.

Διαβάστε και αυτό: Καθηγητής Πολιτικής Υγείας τονίζει: Όλα τα μέτρα κατά του κορονοϊού στο σπίτι

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ