Σίγουρα και εσύ, όπως και όλες οι γυναίκες κάποια στιγμή στην ζωή σου έχεις αναρωτηθεί «γιατί έχω κυτταρίτιδα»; Η ειδικός Χριστίνα Μπαλαμώτη, κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, απαντά και δίνει λύσεις, ώστε να βάλεις φρένο στον… εχθρό!
Αν και συχνά τη συνδέουµε µε τα περιττά κιλά, στην πραγµατικότητα δεν φαίνεται να παίζουν κανένα ρόλο στην εµφάνισή της καθώς πρόβληµα κυτταρίτιδας αντιµετωπίζουν ακόµη και πολύ αδύνατες γυναίκες.
Την ίδια ώρα επίσης, καµία υποθερµιδική δίαιτα η οποία θα οδηγήσει σε απώλεια βάρους δεν είναι δεδοµένο ότι θα εξαφανίσει την κυτταρίτιδα από τις παχύσαρκες – υπέρβαρες γυναίκες. Είναι ένα πολυσύνθετο πρόβληµα που εκτός από αισθητικής είναι και θέµα υγείας. Έτσι, η προσπάθεια να το αντιµετωπίζουµε είναι σύνθετη και προϋποθέτει να γνωρίσουµε καλά τον «αντίπαλο» και να τον χτυπήσουµε µε τα κατάλληλα µέσα.
Δεν είναι µόνο αισθητικό πρόβληµα
Η κυτταρίτιδα δεν είναι µια απλή εναπόθεση λίπους. Πρόκειται για µια πραγµατική πάθηση η οποία περιλαµβάνει διήθηση (φιλτράρισµα) του συνδετικού ιστού µε λιπαρές ουσίες και νερό, που συνοδεύεται από µείωση της ελαστικότητας του δέρµατος, οίδηµα και εµφάνιση της χαρακτηριστικής ανοµοιοµορφίας στο δέρµα (γνωστή και ως φλούδα πορτοκαλιού). Η κυτταρίτιδα σε προχωρηµένες καταστάσεις προκαλεί ακόµη και πόνο. Το δέρµα που πάσχει από κυτταρίτιδα γίνεται µαλακό ή σκληρό.
Η µαλακή κυτταρίτιδα είναι χαλαρή και κρέµεται σε πτυχές του δέρµατος και εξογκώµατα και κινείται µε κάθε κίνηση του σώµατος, µε αποτέλεσµα να είναι ιδιαίτερα αντιαισθητική. Η σκληρή κυτταρίτιδα είναι συµπαγής και συµπυκνωµένη, µε αποτέλεσµα να πιέζει τα νεύρα στις περιοχές που αναπτύσσεται και αν τσιµπήσουµε εκεί το δέρµα παρατηρούµε ότι πονάει. Η κυτταρίτιδα µπορεί να εµφανιστεί σε όλα τα σηµεία του σώµατος, αλλά τα πιο συνηθισµένα είναι οι µηροί, οι γλουτοί, το εσωτερικό των µπράτσων, το στοµάχι, η κοιλιά και οι γάµπες.
Πώς δηµιουργείται;
Η παχυσαρκία δεν είναι η κύρια αιτία της κυτταρίτιδας αλλά απλώς ένας επιβαρυντικός παράγοντας που κάνει πιο εµφανές ένα υπάρχον πρόβληµα. Τα αίτια που την προκαλούν είναι κυρίως η κακή αιµάτωση και οι ορµονικές διαταραχές αλλά και το κάπνισµα, η υπερβολική χρήση οινοπνεύµατος, η καθιστική ζωή, οι κακές διατροφικές συνήθειες, το στρες, η κληρονοµικότητα, η δυσκοιλιότητα, που αποτελούν επίσης παράγοντες που εντείνουν την εµφάνισή της. Αυτό που πρέπει να µάθουν οι γυναίκες σήµερα προκειµένου να µη γίνονται θύµατα επιτήδειων είναι ότι στην πραγµατικότητα δεν υπάρχει δίαιτα «αντικυτταρίτιδας»! Υπάρχει ένας τρόπος διατροφής που βοηθά στην πρόληψη, τη βελτίωση και την καταπολέµηση του προβλήµατος, ο οποίος σε συνδυασµό και µε άλλες παραµέτρους (π.χ.άσκηση) θα συµβάλλει στην επιτυχία. Πώς; Ακολουθήστε τον οδηγό που σας προτείνουµε:
Διατροφικές Συµβουλές για να διώξεις την κυτταρίτιδα
- Να καταναλώνουµε αρκετό νερό ηµερησίως (6-8 ποτήρια), όχι όµως κατά τη διάρκεια των γευµάτων. Η λήψη υγρών (νερό, χυµοί, αφεψήµατα), ενυδατώνει τον οργανισµό, επιτρέπει την ανανέωση των κυτταρικών υγρών διευκολύνοντας έτσι τον µεταβολισµό όλων των θρεπτικών συστατικών που καθηµερινά καταναλώνουµε στη διατροφή µας.
- Να µειώσουµε την πρόσληψη λιπαρών. Τα παχιά κρέατα, οι κρέµες γάλακτος, τα αλλαντικά, τα ολόπαχα τυριά και γαλακτοκοµικά περιέχουν κορεσµένα λίπη τα οποία συµβάλλουν µεταξύ άλλων και στην επιδείνωση της κυτταρίτιδας.
- Να καταναλώνουµε άφθονα φρούτα και λαχανικά. Τα φρούτα και τα λαχανικά λόγω της µεγάλης περιεκτικότητάς τους σε βιταµίνες και µεταλλικά άλατα είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισµού µας. Έτσι, µας βοηθούν να έχουµε καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήµατος και κατ΄ επέκτασιν καλύτερο µεταβολισµό.
- Να αποφεύγουµε τα απλά σάκχαρα (π.χ. ζάχαρη, καραµέλες, µαρµελάδες, µπισκότα κ.λπ.). Η ζάχαρη που παίρνουµε από τις τροφές απελευθερώνεται γρήγορα στο αίµα υπό τη µορφή γλυκόζης, µε αποτέλεσµα να προκαλείται υπεργλυκαιµία, ενώ µετά ακολουθεί απότοµη µείωση και έτσι πεινάµε σε σύντοµο χρονικό διάστηµα µετά την κατανάλωση γλυκών και σακχαρωδών. Η περισσότερη τροφή µπορεί να προκαλέσει τη δηµιουργία λίπους και την εµφάνιση κυτταρίτιδας.
- Να καταναλώνουµε όσπρια και δηµητριακά ολικής αλέσεως. Οι τροφές αυτές είναι πλούσιες σε αµινοξέα (δοµικά υλικά των πρωτεϊνών), φυτικές ίνες, οι οποίες προφυλάσσουν και βοηθούν στην αντιµετώπιση της δυσκοιλιότητας (παράγοντα καθοριστικού για τη δηµιουργία της κυτταρίτιδας), αλλά και βιταµίνες του συµπλέγµατος Β, σίδηρο, µαγνήσιο, ασβέστιο, φώσφορο κ.λπ.
- Να µειώσουµε τη χρήση αλατιού και συντηρητικών. Το αλάτι είναι γνωστό ότι προκαλεί κατακράτηση υγρών. Έτσι λοιπόν, θα πρέπει να αποφεύγεται η υπερβολική προσθήκη αλατιού στο φαγητό. Τροφές που περιέχουν συντηρητικά, όπως οι κονσέρβες, τα πατατάκια, τα παστά, τα καπνιστά, θα πρέπει επίσης να αποφεύγονται. Ακόµη, δεν πρέπει να ξεχνάµε ότι οι έτοιµες τροφές περιέχουν υψηλή ποσότητα αλατιού.
- Να µειώσουµε την κατανάλωση καφέ, η οποία αφυδατώνει τον οργανισµό.
- Να µειώσουµε την κατανάλωση οινοπνεύµατος η οποία επίσης αφυδατώνει τον οργανισµό.
- Να αυξήσουµε τη φυσική δραστηριότητα. Ακόµη και το συχνό και έντονο περπάτηµα, η χρήση των σκαλιών αντί του ασανσέρ κ.λπ. µπορούν να βοηθήσουν στην καύση θερµίδων, στην καλύτερη αιµάτωση των ιστών και στην τόνωση του µυϊκού µας συστήµατος.
- Να αποφεύγουµε το κάπνισµα.
Δες και αυτό: Δίαιτα: Εξαφάνισε την κυτταρίτιδα σε 1 εβδομάδα!