έχεις καρκίνο τι να κάνεις
- Διαφήμιση -

Σου είπαν ότι έχεις καρκίνο και τα έχεις χάσει; Αυτά τα 4 πράγματα είναι σημεία κλειδιά! Τι να κάνεις λοιπόν αν έχεις καρκίνο ώστε να αντιμετωπίσεις το θέμα σθεναρά!

Ήρθε το αισιόδοξο µήνυµα ότι µέχρι το 2030 ο καρκίνος θα νικηθεί και θα µετατραπεί σε µια χρόνια νόσο αντί για θανατηφόρα ασθένεια.

- Διαφήμιση -

Χάρη στις νέες θεραπείες που παρατείνουν την επιβίωση, και σε ορισµένες περιπτώσεις τη διπλασιάζουν, ακόµα και σε δύσκολες µορφές καρκίνου, θυμίζουμε όλα όσα πρέπει να κάνουµε, είτε πάσχουµε είτε όχι.

Με στόχο να µειώσουµε τον πόνο –ψυχικό και σωµατικό– που φέρνει κάθε καρκίνος στον ασθενή και την οικογένειά του, ο καθένας µας ατοµικά ή όλοι µαζί ως οµάδα µπορούµε να βοηθήσουµε µε δράσεις, ενηµέρωση, υποστήριξη. Τι πρέπει, όµως, να κάνει οπωσδήποτε ο άνθρωπος που θα διαγνωστεί µε καρκίνο; Να θυµάται πάντα ότι η γνώση είναι δύναµη!

Τι να κάνεις αν έχεις καρκίνο

Πάρε µία δεύτερη γνώµη

Όταν οι γιατροί σε ενηµερώσουν ότι πάσχεις από καρκίνο, ξέρεις ότι αυτή η είδηση θα αλλάξει όλη σου τη ζωή. Τα συναισθήµατα θα αλλάζουν από λεπτό σε λεπτό, ενώ ταυτόχρονα θα αγωνιάς για την πορεία της υγείας σου.

Αναζητώντας µια δεύτερη διάγνωση, θα ενηµερωθείς καλύτερα για την κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι. Θα σου δοθεί η δυνατότητα να ανιχνεύσεις θεραπευτικές επιλογές και να ενηµερωθείς για τις τελευταίες εξελίξεις. Επειδή, παρά την πρόοδο της επιστήµης, ακόµα και σήµερα ο καρκίνος παραµένει η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσµίως, καλό είναι να διερευνήσεις την κατάσταση σε βάθος.

Στη χώρα µας διαγιγνώσκονται ετησίως περίπου 40.000 νέα περιστατικά καρκίνων. Θα είναι χρήσιµο για σένα να επιβεβαιώσεις τις πραγµατικές διαστάσεις του προβλήµατος, να δεις τις προοπτικές και να µάθεις ποιες είναι οι θεραπείες που ενδείκνυνται. Σε ένα σηµαντικό ποσοστό ασθενών κάθε χρόνο γίνεται λάθος διάγνωση. Μια δεύτερη γνώµη είναι πάντα απαραίτητη.

Βρες τον κατάλληλο γιατρό

Κατάλληλος γιατρός σηµαίνει πολλά πράγµατα. Αρχικά σηµαίνει κατάλληλος για το είδος του καρκίνου από το οποίο πάσχεις. Εύκολα µπορείς να καταλάβεις ότι άλλος είναι ο κατάλληλος γιατρός αν πάσχεις από καρκίνο του µαστού και άλλος για τη λευχαιµία ή το µελάνωµα. Επίσης, ο γιατρός που θα επιλέξεις πρέπει να έχει εύσηµα και «περγαµηνές», κυρίως από τους ασθενείς του, που να µην αφήνουν αµφιβολία για την επάρκειά του.

Είναι σηµαντικό να συνεργάζεται µε κάποιο νοσοκοµείο ή κλινική που να πληροί τις προδιαγραφές για την αρµόζουσα νοσηλεία σου, αν χρειαστεί. Πάνω από όλα, όµως, πρέπει να πρόκειται για έναν άνθρωπο µε τον οποίο µπορείς να συνεννοηθείς, να συνεργαστείς και να τον εµπιστευτείς.

Τι θα ρωτήσεις για το αν έχεις καρκίνο

Η γνώση είναι το αποτέλεσµα των σωστών ερωτήσεων. Το Cancer Treatment Centers of America έχει συντάξει 10 ερωτήσεις που µπορούν να σε βοηθήσουν να κατανοήσεις σηµαντικές πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας σου.

  • Τι είδους διαγνωστικά τεστ µου προτείνετε;
  • Ποιες πληροφορίες θα πάρουµε από αυτές τις εξετάσεις;
  • Ποιες θεραπείες µπορούµε να κάνουµε και ποιες µου προτείνετε και γιατί;
  • Τι θα γίνει αν η θεραπευτική αγωγή που προτείνετε δεν έχει αποτέλεσµα σε µένα; Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις;
  • Ποιες είναι οι παρενέργειες των θεραπειών και µε τι συχνότητα παρουσιάστηκαν σε προηγούµενους ασθενείς;
  • Υπάρχει υποστήριξη σε µια τέτοια περίπτωση και ποια είναι;
  • Πόσους ασθενείς είχατε στο παρελθόν µε τον ίδιο τύπο καρκίνου και σε αυτό το στάδιο; Πόσο επιτυχηµένη ήταν η εξέλιξή τους;
  • Εκτός από εσάς, ποιοι άλλοι γιατροί ή νοσοκοµειακό προσωπικό θα εµπλακεί στη θεραπεία µου; Πόσο συχνά θα τους συναντώ και ποιος θα είναι ο βασικός στόχος του καθενός;
  • Η θεραπευτική µου αγωγή, οι συναντήσεις µας, οι εξετάσεις µου κ.λπ. πού θα γίνονται;
  • Υπάρχει τρόπος να συνεχίζω κανονικά τη ζωή µου παλεύοντας ταυτόχρονα µε την ασθένεια; Πώς θα µε βοηθήσετε;

Μείνε δυνατός

Το σώµα του ασθενούς από καρκίνο δεν έχει να αντιµετωπίσει µόνο την ίδια την ασθένεια αλλά και µια σειρά από συνέπειες. Είναι αυτονόητο ότι θα χρειαστείς δύναµη σωµατική και ψυχική. Κατ’ αρχάς µη φοβηθείς να ζητήσεις βοήθεια. Οι άνθρωποι που σε αγαπούν και είναι κοντά σου είναι σίγουρα έτοιµοι να σταθούν στο πλάι σου. Σταµάτα να προσπαθείς να τα κάνεις όλα µόνος σου και συνεργάσου µαζί τους.

Δεν είναι η ώρα να καταπονήσεις το σώµα σου. Αντίθετα, είναι η ώρα να το αγαπήσεις. Αναζήτησε θεραπείες, ιατρικές και εναλλακτικές, για να πάρεις σωστή καθοδήγηση. Στρέψε το ενδιαφέρον σου στην ψυχή σου και αναζήτησε τις πληγές που χρειάζεται να επουλωθούν. Κόψε, έστω και τώρα, τις κακές συνήθειες και περίθαλψε το σώµα σου και το πνεύµα σου µε αγάπη και αποδοχή. Αυτό θα σε βοηθήσει να βρεις όλη τη δύναµη για τον δύσκολο αγώνα σου. Κάλεσε το 1069, την εθνική γραµµή υποστήριξης ανθρώπων που εµπλέκονται µε τον καρκίνο, και ζήτα βοήθεια.

43% των καρκίνων µπορούν να αποφευχθούν. Η εισαγωγή του όρου «καρκίνος» αποδίδεται στον Ιπποκράτη, τον «πατέρα της Ιατρικής». Ο Ιπποκράτης χρησιµοποίησε τους όρους «καρκίνος» και «καρκίνωµα» για να περιγράψει διάφορους όγκους που εµφάνιζαν εσωτερικά ή εξωτερικά έλκη και διογκώσεις.

Δες και αυτό: Κορονοϊός: Στο φως ανακοίνωση – Τι συμβαίνει με τον καρκίνο του μαστού

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ