Τι είναι τα πολυεστιακά γυαλιά και πότε συστήνονται;

Απαντά ο Απόστολος Γιακουμέλος, Οπτομέτρης – Οπτικός.

Τα πολυεστιακά γυαλιά εξασφαλίζουν καθαρή όραση σε όλες τις αποστάσεις στην ευθεία µας.
Αυτό επιτυγχάνεται µε τη µεταβολή της διορθωτικής ισχύος κατά µήκος της επιφάνειας του φακού. Πρακτικά αποτελεί την καλύτερη λύση για τους πρεσβύωπες. Η µετάβαση γίνεται οµαλά από τη µακρινή όραση στην κοντινή, χωρίς να εµφανίζεται το φαινόµενο της αναπήδησης της εικόνας που δηµιουργούν τα διπλοεστιακά. Αισθητικά, επίσης, είναι η καλύτερη λύση, διότι δεν υπάρχουν ορατές διαχωριστικές γραµµές µεταξύ της µακρινής και κοντινής εστίας.

Για να γίνει κατανοητό στον καθένα, θα πάρουµε σαν παράδειγµα την οδήγηση µετά τα 45. Ενώ οδηγείτε, έχετε ανάγκη τη µακρινή σας όραση. Όταν όµως θέλετε να δείτε στον καθρέφτη του αυτοκινήτου, το καντράν ή το κινητό σας, δηλαδή αποστάσεις όχι µεγαλύτερες από 1 µέτρο, τότε αρχίζουν τα δύσκολα. Αν δεν τρακάρατε µέχρι τώρα, ο µόνος τρόπος για να εστιάσετε σε όλες αυτές τις αποστάσεις είναι η χρήση πολυεστιακών γυαλιών.

Σε αυτή την περίπτωση, το φθηνό και καλό δεν ισχύει. Όσο πιο ακριβός είναι ένας πολυεστιακός φακός τόσο πιο άνετη, καθαρή και ευρεία όραση θα έχετε. Τα τελευταία χρόνια οι φακοί εξελίσσονται συνεχώς και έχουν πλέον προσαρµοστεί µε µεγάλη ακρίβεια στη φυσική διαδικασία της όρασης.

Το κόστος των πολυεστιακών φακών δεν είναι ιδιαίτερα απαγορευτικό, αν λάβει κανείς υπ’ όψιν του ότι, στην αντίθετη περίπτωση, χρειαζόµαστε 2 σκελετούς και 4 φακούς, χωρίς µάλιστα να καλύπτουµε τη µεσαία απόσταση.

Διάβασε επίσης:

Ρώτα τον ειδικό: Είµαι πολλές ώρες καθηµερινά µπροστά στον υπολογιστή. Τι γυαλιά µου προτείνετε;