Η σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) αποτελεί μέχρι και σήμερα ένα άλυτο μυστήριο για τους επιστήμονες. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα στις 25 Μαΐου, ζητήσαμε τη βοήθεια του νευρολόγου Στέλιου Δωρή (www.nevrologos.gr) για να μάθουμε περισσότερα για την ασθένεια που πλήττει κυρίως τους νέους.

Από την Έρρικα Λευθέρη.Με την επιστημονική συνεργασία του νευρολόγου Στέλιου Δωρή

Τι είναι η ΣΚΠ
Η σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) είναι μια αυτοάνοση νόσος που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα, δηλαδή τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό. Όπως μας εξηγεί και ο νευρολόγος Στέλιος Δωρής: «Στη σκλήρυνση κατά πλάκας το περίβλημα που προστατεύει τις νευρικές ίνες (μυελίνη) καταστρέφεται, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η μετάδοση μηνυμάτων από τον εγκέφαλο προς το σώμα αλλά και το αντίστροφο. Οι βλάβες που επέρχονται μπορεί να είναι μόνιμες ή αναστρέψιμες».

Από τι προκαλείται
Μέχρι και σήμερα δεν είναι γνωστό τι ακριβώς προκαλεί την ΣΚΠ. Οι επιστήμονες όμως συμφωνούν ότι η βλάβη στη μυελίνη προέρχεται από ανώμαλη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι διαμορφωμένο έτσι ώστε να προστατεύει τον οργανισμό από ιούς και βακτήρια. Στην περίπτωση όμως της ΣΚΠ, αλλά και σε όλα τα αυτοάνοσα, ο οργανισμός επιτίθεται στον εαυτό του.

Σε ποιους εμφανίζεται
Η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών με ΣΚΠ είναι νέοι μεταξύ 20-40 ετών. Οι γυναίκες προσβάλλονται συχνότερα από τους άνδρες σε αναλογία 2:1.

Τα συμπτώματα
Τα συμπτώματα της ασθένειας διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή. Όπως επισημαίνει ο κ. Δωρής: «Τα συμπτώματα της ασθένειας διαφέρουν ανάλογα με το μέρος του κεντρικού νευρικού συστήματος που επηρεάζεται. Τα συνηθέστερα είναι:
– η μείωση της όρασης στο ένα μάτι
– η διπλωπία
– το μούδιασμα ή η αδυναμία σε ένα ή περισσότερα άκρα του σώματος
– η αστάθεια κατά το βάδισμα
– η κόπωση
– προβλήματα ομιλίας και φωνής.
Όλα τα παραπάνω συμπτώματα αξιολογούνται μόνον εάν η διάρκειά τους ξεπερνά τις 24 ώρες. Η διάγνωση βασίζεται στην κλινική εικόνα, ωστόσο η μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου και νωτιαίου μυελού, η μελέτη του εγκεφαλονωτιαίου υγρού καθώς και τα προκλητά δυναμικά ενισχύουν και επιβεβαιώνουν την παρουσία της νόσου».

Αντιμετώπιση της ΣΚΠ
Οι προτεινόμενες θεραπείες για τη ΣΚΠ προκύπτουν πάντα μέσα από τη συνεχή αναζήτηση της αιτίας της νόσου. Αν και μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί οριστική θεραπεία, πολλές μέθοδοι αντιμετώπισης της ασθένειας έχουν αποδειχτεί βοηθητικές. Πρωταρχικοί στόχοι της θεραπείας είναι η αποκατάσταση της λειτουργίας ύστερα από επεισόδιο, η πρόληψη νέων επεισοδίων και η πρόληψη της αναπηρίας. Σήμερα η επιστήμη, έχοντας πολλά εργαλεία στα χέρια της, είναι σε θέση να περιορίσει, μέχρι και να μηδενίσει σε ορισμένες περιπτώσεις, τον αριθμό των υποτροπών.

Τα καλά νέα
Όπως τονίζει ο γιατρός: «Η πρόγνωση της νόσου έχει αλλάξει σημαντικά προς το καλύτερο τα τελευταία 20 χρόνια. Όλη η σύγχρονη θεραπευτική φροντίδα αποσκοπεί στην αναστολή της εξέλιξης της νόσου. Τα χρόνια υπολείμματα, δυστυχώς, δεν είναι αναστρέψιμα με τα ισχύοντα μέχρι σήμερα δεδομένα. Έτσι, είναι εξαιρετικά σημαντική η ταχεία διάγνωση αλλά και η έγκαιρη θεραπεία. Χρειάζεται το κατάλληλο φάρμακο την κατάλληλη στιγμή, προκειμένου να αποφευχθεί η εμφάνιση αναπηρίας. Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό, η εμπειρία και οι γνώσεις που έχει ένας νευρολόγος να εφαρμόζονται τη σωστή στιγμή και με τον καλύτερο τρόπο. Επίσης, μεγάλο ρόλο παίζει και η ικανότητα και η ψυχική δύναμη του ασθενούς να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της θεραπείας, που πολλές φορές δεν είναι εύκολη».
Νέα θεραπεία
Μια νέα θεραπευτική επιλογή έχουν οι ασθενείς με ΣΚΠ.
Η πεγκυλιωμένη ιντερφερόνη β-1α θεωρείται πρωτοπόρα και διαφέρει από τις μέχρι τώρα θεραπείες, αφού μπορεί να χορηγηθεί από τον ίδιο τον ασθενή, σε ενέσιμη μορφή, μία φορά ανά δύο εβδομάδες. Η χορήγηση γίνεται με τη βοήθεια ειδικής συσκευής, που μοιάζει με αυτή της πένας χορήγησης ινσουλίνης που χρησιμοποιούν οι διαβητικοί. Έτσι, η διαδικασία απλοποιείται και ο ασθενής πονάει λιγότερο. Μάλιστα, η νέα θεραπεία εντάχθηκε στη θετική λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ και μπορεί να χορηγείται με 100% κάλυψη των ασφαλιστικών ταμείων.

 

Για να ξέρεις…

Η ΣΚΠ δεν είναι μεταδοτική νόσος, δεν είναι κληρονομική πάθηση ούτε ψυχική διαταραχή.
Υπολογίζεται ότι 2.500.000 άτομα παγκοσμίως πάσχουν από ΣΚΠ, εκ των οποίων οι 500.000 βρίσκονται στην Ε.Ε. και οι 10.000-12.000 στην Ελλάδα.
Όσο κι αν η εξέλιξη της νόσου αποτελεί πρόκληση για τον ασθενή, ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες, η ΣΚΠ δεν είναι θανατηφόρα ασθένεια, αφού τα άτομα που νοσούν έχουν σχεδόν το ίδιο προσδόκιμο ζωής με τον Μ.Ο.
30% μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης ΣΚΠ καταναλώνοντας περίπου 6 μικρά φλιτζάνια καφέ την ημέρα (πάνω από 900ml), σύμφωνα με πρόσφατη σουηδική έρευνα. Σε δημοσίευμα της βρετανικής Telegraph, μάλιστα, αναφέρεται ότι η προστατευτική δράση του καφέ μάλλον οφείλεται στις νευροπροστατευτικές ιδιότητες της καφεΐνης, η οποία παράλληλα καταστέλλει τις φλεγμονές στο σώμα και ενεργοποιεί το κεντρικό νευρικό σύστημα.