παχυσαρκία καρκίνος πώς συνδέονται
- Διαφήμιση -

Ισχυρό σοκ προκαλούν τα στοιχεία μεγάλης επιστημονικής έρευνας στην Αμερική ότι η παχυσαρκία κρύβεται πίσω από την αύξηση των καλά διαφοροποιημένων καρκίνων του θυρεοειδούς! Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση της Εταιρείας Ενδοκρινολόγων, ένας από τους έξι θηλώδεις καρκίνους του θυρεοειδούς (PTC) και τα δύο τρίτα όλων των ευμεγέθων θηλωδών όγκων του θυρεοειδούς στις Ηνωμένες Πολιτείες εμφανίζονται σε υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα!

Κατά την παρουσίαση της έρευνας στο συνέδριο, οι Αμερικανοί ερευνητές τόνισαν ότι, ενώ περίμεναν την έκταση του αντίκτυπου της παχυσαρκίας συνολικά για τα θηλώδη καρκινώματα, τους εξέπληξε το γεγονός ότι το ποσοστό ήταν τόσο μεγάλο για τους όγκους με διάμετρο άνω των 4 εκατοστών.

- Διαφήμιση -

Μάλιστα οι ερευνητές πρόσθεσαν ότι «αυτοί οι όγκοι δεν είναι νωρίτερα ορατοί, επειδή είναι πιο δύσκολο να ανιχνευθούν στους παχύσαρκους ασθενείς, έως ότου έχουν ένα ορισμένο μέγεθος. Υπάρχουν επίσης ευρήματα ότι η παχυσαρκία, εκτός του ότι εμπλέκεται στην προαγωγή και ανάπτυξη όγκων του θυρεοειδούς, μπορεί να σχετίζεται με έναν πιο επιθετικό τύπο αυτών».

Σχολιάζοντας την έρευνα, ο εξειδικευμένος χειρουργός ενδοκρινών αδένων Δημήτριος Γιάλβαλης, υπεύθυνος Τμήματος Ενδοκρινικής Χειρουργικής της Κλινικής Γενικής & Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής και Χειρουργικής Πεπτικού στον Όμιλο του Ιατρικού Αθηνών, επισημαίνει ότι «αν και η σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και θηλώδους καρκινώματος έχει περιγραφεί παλαιότερα, ήταν ασαφής και αδύναμη μεθοδολογικά ενώ η μεγάλη ποσότητα δεδομένων και στατιστικών προσαρμογών της νέας μελέτης με πολλές μεταβλητές, βελτιώνει την εμπιστοσύνη μας ότι υπάρχει πραγματικά αυτή η σχέση».

Τι διαπίστωσε προηγούμενη μελέτη

Μια προηγούμενη μελέτη από ομάδα του National Cancer Institute των ΗΠΑ διαπίστωσε ότι έχει σημειωθεί αύξηση στην επίπτωση για όγκους όλων των μεγεθών και σταδίων και ότι η θνησιμότητα από τον καρκίνο του θυρεοειδούς αυξάνεται, γεγονός που υποδηλώνει ότι «η αυξημένη διάγνωσή του δεν είναι η μοναδική εξήγηση και ότι περιβαλλοντικοί παράγοντες αλλά και παράγοντες του τρόπου ζωής παίζουν τον δικό τους ξεχωριστό ρόλο».

Όλο το άρθρο από τη Διονυσία Καρακεκέ στο περιοδικό The Body που κυκλοφορεί

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ