Ενώ αρχικά πιστευόταν ότι η βουλιµία είναι µια σπάνια διαταραχή, πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι είναι ιδιαίτερα συνηθισµένη, κυρίως σε νεαρές γυναίκες. Η βουλιµία συχνά παραµένει κρυφή εξαιτίας των συναισθηµάτων ντροπής σχετικά µε της υπερφαγικές και εκκαθαριστικές συµπεριφορές. Η θέληση όµως διάσηµων γυναικών, όπως για παράδειγµα της πριγκίπισσας Νταϊάνας, να παραδεχτούν ότι είχαν αυτή την ασθένεια έδωσε κουράγιο και σε άλλους να ζητήσουν βοήθεια.
Οι επιπλοκές της βουλιµίας είναι πολύ σηµαντικές, τόσο για το ίδιο το άτοµο όσο και για το κοντινό του περιβάλλον. Η υπερφαγία και η εκκαθάριση επηρεάζουν σηµαντικά βιοχηµικά και ορµονικά συστήµατα του σώµατος. Δίνοντας µερικά παραδείγµατα, µπορούµε να αναφέρουµε ότι τα επεισόδια υπερφαγίας, οι εµετοί και η χρήση καθαρτικών προκαλούν µεγάλο ερεθισµό στο γαστρεντερικό σύστηµα. Η ανισορροπία και η εκκαθάριση επηρεάζουν την πείνα και τη διάθεση. Μπορεί να παρουσιαστούν κόπωση, πόνοι στους µυς, τάση για λιποθυµία, κατάθλιψη και πολλά άλλα.
Στόχος της θεραπείας είναι, λοιπόν, η σταθεροποίηση της διατροφικής συµπεριφοράς και η διακοπή αντισταθµιστικών συµπεριφορών όπως η εκκαθάριση, η αποφυγή γευµάτων ή η προσπάθεια ελέγχου της πείνας µε λάθος τρόπους.
Συµπέρασµα
Έχουµε διανύσει αρκετό δρόµο από τότε που η βουλιµία πρωτοαναγνωρίστηκε. Είναι σηµαντικό να περάσουµε το µήνυµα σε όσους ανθρώπους υποφέρουν σιωπηλά ότι δεν χρειάζεται να ντρέπονται να ζητήσουν βοήθεια από τους ειδικούς και ότι µε την κατάλληλη θεραπεία έχουν πολύ καλές προοπτικές για ανάρρωση.
Με τη συνεργασία της Κωνσταντίνας Παπαδηµητρίου, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, Master Practitioner στις Διατροφικές Διαταραχές και την Παχυσαρκία
Διάβασε επίσης:
Stop Βουλιμία: 4 τρόποι να την προλάβεις
Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τη στύση