- Διαφήμιση -

Ο Billy Bob Thornton φοβάται τα ανοιχτά χρώµατα και τα έπιπλα-αντίκες, η Pamela Anderson πάσχει από κατοπτροφοβία, δηλαδή φοβία για τους καθρέφτες, και η Carmen Electra είναι υδροφοβική, αφού παθαίνει πανικό µε το νερό. Εσύ έχεις µείνει ακόµα στην κλειστοφοβία και την υψοφοβία;

Υπολογίζεται πως στο οικείο περιβάλλον ενός µέσου ανθρώπου υπάρχουν τουλάχιστον τρεις ενήλικες που έχουν εκδηλώσει νευρώσεις, αλλά και άλλοι τόσοι που απλώς δεν έχουν συµφιλιωθεί µε τη φοβική τους διαταραχή και παραµένουν αδιάφοροι στην ανάγκη αντιµετώπισής της ή απλώς προσποιούνται πως δεν υπάρχει. Όλες οι φοβίες θεωρούνται τύποι αγχωδών διαταραχών και µεγάλο ποσοστό αυτών έχει κοινωνικό έρεισµα, αλλά όχι απαραιτήτως και κοινωνικό αντίκτυπο, είναι δηλαδή απολύτως ενδοστρεφείς. Τα συµπτώµατά τους µπορεί να ποικίλλουν, από ιδρωµένες παλάµες µέχρι αύξηση καρδιακών παλµών, κρίσεις πανικού και κοινωνική αποµόνωση.

- Διαφήμιση -

Οι ειδικές φοβίες (που αφορούν, δηλαδή, σε ένα συγκεκριµένο µέρος, αντικείµενο, κατάσταση) καταγράφονται άνω των 200 και οι περισσότερες έχουν την απαρχή και το γενεσιουργό τους αίτιο σε κάτι που συνέβη στην παιδική µας ηλικία και µας σηµάδεψε αρνητικά. Και µπορεί σε κάποιους… οι ιδιαίτερες αυτές διαταραχές να ακούγονται σχεδόν αστείες, όµως δεν σηµαίνει πως οι πάσχοντες µπορούν να προβούν σε οµαλή εκλογίκευσή τους, ώστε να υποφέρουν λιγότερο. Η θεραπεία τους µπορεί να περιλαµβάνει ένα συνδυασµό γνωσιακής συµπεριφοριστικής θεραπείας, απευαισθητοποίησης και, αν χρειάζεται, αγχολυτικών φαρµάκων. Ακολουθεί µια λίστα µε τις πιο… περίεργες από αυτές.

Φόβος της ποίησης

Μπορεί να έχει βάλει και η φιλόλογός σου στο γυµνάσιο το χεράκι της, µια και η ρίζα του προβλήµατος ανιχνεύεται στον τρόπο που κάναµε την πρώτη µας γνωριµία µε την εν λόγω τέχνη. Επειδή τα νοήµατα στην ποίηση διαπλέκονται περίτεχνα, είναι δυνατόν να φέρουν σε αµηχανία κάποιον άνθρωπο και να του δηµιουργήσουν συµπλέγµατα κατωτερότητας από τη µη τελέσφορη κατανόησή τους.

Εµετοφοβία

Όσοι πάσχουν από αυτή φοβούνται πολύ µην αρρωστήσουν και αποφεύγουν καταστάσεις που µπορούν να προκαλέσουν γαστρεντερική αναταραχή, και κατά συνέπεια εµετό – ακόµα και την εγκυµοσύνη.

Καθρεπτοφοβία

Η φοβία αυτή αφορά σε όλες τις επιφάνειες που αντανακλούν και µπορεί να εκδηλώνεται είτε ως φόβος να δούµε το είδωλό µας στον καθρέφτη είτε ως φόβος µην τον σπάσουµε και έχουµε κακή τύχη.

Υπνοφοβία

Οι πάσχοντες υποφέρουν από την έµµονη σκέψη πως κάτι κακό θα τους συµβεί ενώ κοιµούνται ή ότι θα καταληφθούν από εφιάλτες και ανησυχητικά όνειρα-προµηνύµατα. Για αυτόν το λόγο, επιλέγουν την αϋπνία ή την ύπνωση µέσω φαρµάκων.

Τηλεφωνοφοβία

Το άτοµο νιώθει ανασφάλεια να επικοινωνεί τηλεφωνικά µε κάποιον. Ανάλογα µε το βαθµό της διαταραχής, µπορεί να εµφανίζει ψυχοσωµατικές αντιδράσεις όταν ακούει να τον καλούν είτε όταν είναι ο ίδιος αναγκασµένος να πάρει τηλέφωνο. Διάσηµος «πάσχων», ο Robbie Williams, που έχει παραδεχθεί τη φοβία του δηµόσια.

Εφηβοφοβία

Ανεξήγητη φοβία για τους εφήβους, που οδηγεί το άτοµο που πάσχει σε αποφυγή, παράνοια, διακρίσεις απέναντί τους κ.ο.κ. Για να ελαφρύνουµε λίγο την… ατµόσφαιρα, παύει να είναι ανεξήγητη όταν µένεις στην ίδια πολυκατοικία µε εφήβους που βάζουν µουσική στη διαπασών όταν εσύ κοιµάσαι.

Παπυροφοβία

Η φοβία αυτή έχει γενικό άξονα αναφοράς το χαρτί, αλλά υπάρχουν πλείστες όσες παραλλαγές της, π.χ., κάποιοι δεν µπορούν να το ακουµπάνε, άλλοι δεν αντέχουν το σκίσιµό του, το τσάκισµά του, µερικοί δεν ανέχονται το βρεγµένο χαρτί…

Εργοφοβία

Σχετίζεται άµεσα µε άλλες κοινωνικές φοβίες, όπως το να µιλά κανείς σε κοινό, να εκτίθεται σε δηµόσια προβολή/σχολιασµό. Τα επίπεδα άγχους αυξάνονται κάθε φορά που του ζητείται στο εργασιακό του περιβάλλον να αναλάβει ηγετικό ρόλο σε µια δουλειά ή να παρουσιάσει τις απόψεις του.

Φόβος των ανοιχτών µατιών

Η συνηθέστερη αιτία αυτού του φόβου είναι τραυµατικές εµπειρίες όπως για παράδειγµα το να δει κανείς ένα µοιραίο δυστύχηµα, να δει κάτι πραγµατικά τροµακτικό στην τηλεόραση, ή ακόµα και να έρθει αντιµέτωπος µε µια κατάσταση που δεν θέλει.

Δειπνοφοβία

Όσοι πάσχουν από αυτή τη φοβία βρίσκουν αποκρουστική την ιδέα να συνοµιλήσουν µε κάποιον την ώρα του φαγητού…

Ξανθοφοβία

Η φοβία για το κίτρινο χρώµα. Το µόνο βέβαιο είναι πως όσοι πάσχουν από αυτή δεν είναι οπαδοί της Α.Ε.Κ.!

Ο φόβος των µεγάλων λέξεων

Κάποιοι άνθρωποι τροµάζουν όταν βλέπουν πολυσύλλαβες λέξεις, αφού δεν ξέρουν πώς να τις προφέρουν. Και αυτή η φοβία σχετίζεται µε άλλου τύπου κοινωνικές φοβίες.

Σαγονοφοβία

Κι όµως, κάποιοι φοβούνται το σαγόνι τους ή το να ακουµπούν το σαγόνι άλλων… Η εν λόγω φοβία είναι εξουθενωτική, γιατί ο πάσχων φέρει συνέχεια πάνω του το αντικείµενο του φόβου του.

Ουρανοφοβία

Έχει άµεση συσχέτιση µε το µεταθανάτιο άγχος, το φόβο του θανάτου ή και την υψοφοβία. Ως προς αυτό µοιάζει µε την «ηλιοφοβία», αλλά η τελευταία έχει να κάνει περισσότερο µε το άγχος των δυσµενών επιπτώσεων του ήλιου στο δέρµα και τον οργανισµό και, ως εκ τούτου, την αποφυγή έκθεσης σε αυτόν.

Φοβοφοβία

Ακούγεται τραγική ειρωνία αλλά όσοι πάσχουν από την εν λόγω φοβία φοβούνται να… φοβούνται. Φοβούνται, δηλαδή, µην αναπτύξουν κάποια φοβία λίγο παραπάνω από το φυσιολογικό και, µεταξύ άλλων, αποφεύγουν να µαθαίνουν ή να κάνουν πράγµατα που µπορεί να τους «ξυπνήσουν» κάποιο φόβο.

Διάβασε επίσης:

Μιλάς µε τον εαυτό σου; Είσαι ιδιοφυΐα!

Αναπόσπαστο κομμάτι ενός μαθήματος yoga είναι οι αναπνοές. Γιατί;

 

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ