Τι ονειρεύεσαι για τη ζωή σου; Τι είναι αυτό που εύχεσαι κάθε καινούρια χρονιά για τον εαυτό σου; Δες πώς θα το πραγµατοποιήσεις.

Ξέρεις ότι ακόµα και το γονίδιό σου παίζει το ρόλο του στην ευτυχία σου; Τα όνειρα υπάρχουν κάπου εκεί κρυµµένα και τις περισσότερες φορές σε περιµένουν να τα ανακαλύψεις. Φιλοδοξίες, ανάγκες και επιθυµίες που πρέπει να τις προσεγγίσεις µε έναν διαφορετικό τρόπο. Και ίσως κάπως έτσι να φτάσεις στην ευτυχία και να τη διατηρήσεις!

Από τη Μαίρη Στραβοράβδη, Life Coach, Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης, www.alltimecoaching.gr

Όνειρα

Μιλώντας για όνειρα, δεν µπορούµε να αφήσουµε απ’ έξω αυτά που αφορούν στην ευτυχία. Η µελέτη του εν λόγω συναισθήµατος απασχολεί την επιστήµη της ψυχολογίας εδώ και αρκετά χρόνια. Το τι ορίζουµε µε τη λέξη «ευτυχία» είναι εξαιρετικά υποκειµενικό, διαφορετικό για τον καθένα, όπως διαφορετικά είναι όλα όσα κάνουν κάποιον ευτυχισµένο. Για να εκτιµήσεις την ευτυχία, πρέπει να αναρωτηθείς αν πράγµατι αισθάνεσαι ευτυχισµένος.

Η ευτυχία σου εξαρτάται από το DNA

Η ευτυχία φαίνεται να µην εξαρτάται τόσο πολύ από τα εξωτερικά γεγονότα που βιώνουµε. Ερευνητές ψυχολόγοι πιστεύουν ότι υπάρχει µια έµφυτη κλίση προς την ευτυχία –γενετικός παράγοντας–, η οποία παραµένει σταθερή καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής. Αυτό που µπορεί να αλλάζει είναι η καθηµερινή διάθεση, η οποία αυξοµειώνεται κινούµενη γύρω από µια σταθερή βάση. Οι έρευνες των τελευταίων 40 χρόνων έχουν καταλήξει στο συµπέρασµα ότι αντικειµενικές συνθήκες, όπως το εισόδηµα, η υγεία, η ηλικία, το µορφωτικό επίπεδο, έχουν χαµηλό ποσοστό συσχέτισης µε την ευτυχία. Ως ένα βαθµό, η ευτυχία σχετίζεται περισσότερο µε τις σηµαντικές πτυχές της προσωπικότητας παρά µε τις αντικειµενικές συνθήκες της ζωής.

Αποφάσισε σωστά

Η «ευτυχία που µπορεί να διατηρηθεί» (sustainable happiness model – Lyubomirsky, Sheldon & Schkade, 2005) είναι ένα µοντέλο που ορίζει ένα πλαίσιο δράσης µε στόχο την ευτυχία. Σύµφωνα µε αυτό, ο ορισµός ή η αλλαγή των στόχων µας αλλά και των δραστηριοτήτων µας µπορούν να µας οδηγήσουν σε µια γενική και σταθερή αίσθηση ευτυχίας, µε κάποιες προϋποθέσεις. Τι σηµαίνει αυτό;

• Η δράση-στόχος να είναι συγκεκριµένη και προσανατολισµένη θετικά.

• Να συµφωνεί µε την προσωπικότητά µας.

• Να καλύπτει τις ανάγκες µας.

• Να εφαρµόζεται σε πολλά και διαφορετικά πλαίσια (προσωπικό, οικογενειακό, επαγγελµατικό).

• Να παρέχει συνεχή ροή θετικών εµπειριών.

• Να εξασκείται µε µικρά και σταθερά βήµατα.

Τips για τη νέα χρονιά

1. Ζήσε τη ζωή σου αυθεντικά, ό,τι κι αν σηµαίνει αυτό για σένα.

2. Υιοθέτησε τη θετική σκέψη ως αντίδραση σε ένα συγκεκριµένο γεγονός.

3. Βρες τα στοιχεία που θεωρείς θετικά σε µια αρνητική κατάσταση.

4. Εστίασε στα θετικά και δράσε ανάλογα.

5. Ξεπέρασε την αρνητική κατάσταση.

6. Μην ανατρέχεις διαρκώς στο παρελθόν.

7. Άνοιξε την πόρτα στα θετικά συναισθήµατα.

8. Διεύρυνε τις σκέψεις και τις επιλογές σου.

9. Μην κλείνεις τα µάτια στις αρνητικές σκέψεις, αντιµετώπισέ τες.

10. Μείνε συντονισµένος σε θετικά συναισθήµατα για περισσότερο χρόνο απ’ όσο συνήθιζες!

Τι έλεγε ο Σωκράτης

Ο άνθρωπος είναι ελεύθερος να επιλέξει τις σκέψεις, τους στόχους, τους ανθρώπους και τις σχέσεις που θέλει να έχει, όπως και τις δραστηριότητες που θα του εξασφαλίζουν τη µεγαλύτερη δυνατή κατάσταση ευτυχίας µέσα στο πλαίσιο που ζει και δραστηριοποιείται. Μην ξεχνάµε ότι η ευτυχία σύµφωνα µε τον Σωκράτη περιγράφεται από τη φράση «δεν µπορείς να είσαι ευτυχισµένος αν δρας αντίθετα µε όσα πιστεύεις». Γιατί να το κάνεις, άλλωστε; Για τον Σωκράτη η γνώση σηµαίνει αρετή και είναι καλή, ενώ η άγνοια είναι κακή. Εάν δεχτούµε ότι είµαστε υπεύθυνοι για το τι γνωρίζουµε και τι όχι, άρα είµαστε και υπεύθυνοι να αναγνωρίζουµε τι πρέπει να κάνουµε για την προσωπική µας ευτυχία!

  • Οι έρευνες έχουν καταλήξει στο συµπέρασµα ότι αντικειµενικές συνθήκες, όπως το εισόδηµα, η υγεία, η ηλικία, το µορφωτικό επίπεδο, έχουν χαµηλό ποσοστό συσχέτισης µε την ευτυχία.

Διάβασε επίσης:

Φιλί: είναι γλυκό & τρυφερό με πολλές ευεργετικές ιδιότητες!

13 tips για να βγαίνεις κούκλα στις φωτογραφίες!