- Διαφήμιση -

Αποτελούν το βασικότερο αξεσουάρ σου τους καλοκαιρινούς µήνες, ενώ τα τελευταία χρόνια τείνουν να έχουν περισσότερο fashion χαρακτήρα, βάζοντας σε δεύτερη µοίρα την προστατευτική τους ιδιότητα. Η αλήθεια, όµως, είναι άλλη! Η ηλιακή ακτινοβολία προκαλεί πρώιµες ρυτίδες στο µέτωπο και τα βλέφαρα και ευθύνεται για µορφώµατα ορισµένες φορές κακοήθη, ενώ σχετίζεται και µε παθήσεις όπως ο καταρράκτης και η ωχρά κηλίδα.

Σύµφωνα µε τον οπτοµέτρη και οπτικό Απόστολο Γιακουµέλο, τα γυαλιά ηλίου είναι απαραίτητα όλον το χρόνο και όχι µόνο τους καλοκαιρινούς µήνες, αφού η ακτινοβολία µπορεί να µας βλάψει όλες τις εποχές. Τους χειµερινούς µήνες, µάλιστα, η ακτινοβολία είναι πιο έντονη, αφού ο ήλιος είναι πιο κοντά στην επιφάνεια της Γης, άρα η ακτινοβολία έρχεται παράλληλα προς τα µάτια µας.

- Διαφήμιση -

Κριτήριο επιλογής

«Συνήθως δίνουµε µεγαλύτερη προσοχή στο σκελετό και όχι στους φακούς. Φυσικά πρέπει τα γυαλιά µας να µας αρέσουν, ώστε να τα φοράµε µε χαρά, αλλά είναι απαραίτητο να “ταιριάζουν” στο πρόσωπό µας. Δεν εννοώ µόνο αισθητικά. Πρέπει να εφαρµόζουν σωστά. Δηλαδή, να στηρίζονται σωστά στη µύτη και τα αυτιά, να έχουν τη σωστή απόσταση από το µέτωπο, να νιώθουµε άνετα µε αυτά», λέει ο ειδικός. «Κατάλληλους φακούς θεωρούµε αυτούς που έχουν UV protection, δηλαδή ανακόπτουν το 100% της υπεριώδους ακτινοβολίας (UV) και παρέχουν προστασία. Αυτή την ιδιότητα µπορούν να την έχουν οι φακοί ακόµα κι αν είναι ανοιχτόχρωµοι. Φυσικά, σε συνθήκες µεγάλης ηλιοφάνειας, καλή είναι η χρήση σκουρόχρωµων απορροφητικών φακών».

Επίλεξε τη σωστή απόχρωση

«Για να είµαστε σίγουροι ότι θα διαλέξουµε το σωστό χρώµα φακών, πρέπει να σταθούµε σε ένα ηλιόλουστο σηµείο και να φορέσουµε γυαλιά µε διαφορετικό χρώµα φακών χωρίς να κοιτάµε τον ήλιο. Διάλεξε αυτό το χρώµα φακών που κάνει πιο άνετη και ευχάριστη την όρασή σου. Πρόσεξε όταν δοκιµάζεις γυαλιά µε έντονη κούρµπα ή ντεγκραντέ φακούς να µην παραµορφώνεται το επίπεδο του πατώµατος», συµβουλεύει ο κύριος Γιακουµέλος.

«Συνήθως αυτό συνοδεύεται από διαθλαστικό πρόβληµα, που απαιτεί επανεξέταση της όρασής σου. Ζήτησε από τον οπτικό σου να σου δείξει τους πολωτικούς φακούς ηλίου, που εξαλείφουν τις γυαλάδες από τις επιφάνειες και είναι ιδανικοί για τους οδηγούς. Δοκίµασε ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου µε εσωτερικές αντανακλαστικές επιστρώσεις και σύγκρινέ το µε ένα ζευγάρι γυαλιά που δεν έχει. Στο πρώτο έχουµε χρώµατα φυσικά και ζωηρά –η χρήση του ενδείκνυται σε συνθήκες συννεφιάς µε αντηλιά–, ενώ στο δεύτερο τα χρώµατα είναι λίγο πιο µουντά και η χρήση του µε συννεφιά είναι δυσάρεστη».

Το µέγεθος µετράει!

Όχι µόνο η µόδα αλλά και η υγεία προστάζει γυαλιά µε µεγάλους φακούς. Σύµφωνα µε τον Απόστολο Γιακουµέλο, όσο µεγαλύτερη είναι η επιφάνεια των φακών τόσο µεγαλύτερη είναι και η προστασία, αφού εκτός από τα µάτια προστατεύεται και η ευαίσθητη περιοχή γύρω από αυτά.

Προσοχή: Τα γυαλιά από πλανόδιους «είναι επικίνδυνα τόσο για τα µάτια σου όσο και για το δέρµα σου, αφού το ευτελές υλικό του σκελετού είναι ύποπτο για καρκινογενέσεις και οι φακοί δεν έχουν κανένα φίλτρο προστασίας».

Διάβασε επίσης:

Αυτός είναι ο τρόπος για να αγαπήσεις το σώμα σου!

Τα πόδια σου είναι «σαν γάλα»; Έχουμε το προϊόν για ηλιοκαμένο δέρμα στο λεπτό!

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ