- Διαφήμιση -

«Η γήρανση», όπως λέει η δερµατολόγος-αφροδισιολόγος Βασιλική Μουσάτου, «είναι συνυφασµένη µε τη ζωή, αλλά είναι ταυτόσηµη έννοια και µε τη φθορά. Οφείλεται στην ολοένα και µεγαλύτερη αδυναµία του οργανισµού να αναπλάσει τα κύτταρά του, να αντικαταστήσει δηλαδή τα φθαρµένα ή κατεστραµµένα κύτταρα µε καινούρια».

Στόχος µας, όµως, είναι και παραµένει η αντιγήρανση. Η γιατρός µάς λύνει τις απορίες και µας λέει πώς θα γυρίσουµε το χρόνο… πίσω χρησιµοποιώντας τα όπλα της σύγχρονης δερµατολογίας.

- Διαφήμιση -

Τι γερνάει το πρόσωπό µας;

Η γήρανση της επιδερµίδας του προσώπου µας εξαρτάται από ενδογενείς παράγοντες, όπως η κληρονοµικότητα, αλλά και από εξωγενείς παράγοντες, τις συνθήκες δηλαδή στις οποίες το δέρµα εκτίθεται κατά τη διάρκεια της ζωής µας, οι οποίες είναι δυνατόν να τροποποιηθούν. Από τους εξωγενείς παράγοντες, ο ήλιος, το κάπνισµα, η ρύπανση, η έλλειψη ύπνου, η κακή διατροφή, η κατάχρηση αλκοόλ, η έλλειψη άσκησης και το στρες επιφέρουν πρόωρα τη γήρανση.

Ποιο είναι το σηµαντικότερο πρόβληµα;

Πολύ περισσότερο από τις ρυτίδες, οι Ελληνίδες παραπονιούνται για την απώλεια του νεανικού όγκου από περιοχές του προσώπου όπως τα µήλα και η περιοχή κάτω από τα µάτια και γύρω από το στόµα, όπου, λόγω µείωσης της οστικής µάζας, του λιπώδους ιστού και της τονικότητας των µυών, δηµιουργούνται κενά και βαθουλώµατα.
Υπάρχει τρόπος να αµυνθούµε;

Η αντιγήρανση συνίσταται στη βελτίωση όλων των συνθηκών και παραγόντων που µπορούµε να ελέγξουµε, µε καλή διατροφή, σωστό ύπνο, αποφυγή έκθεσης στον ήλιο κ.λπ. Επίσης, η επιλογή των κατάλληλων καλλυντικών προϊόντων φροντίδας και αντηλιακών συντελεί στην καταπολέµηση της γήρανσης, όπως βεβαίως και οι αντιγηραντικές θεραπείες στο δερµατολόγο.

Υπάρχει µια κρέµα που να καταπολεµά ταυτόχρονα ρυτίδες, κηλίδες και χαλάρωση;

Υπάρχουν συνθέσεις µε συνδυασµένες δράσεις ώστε να καταπολεµούνται ταυτόχρονα όλα τα σηµάδια της γήρανσης, σε κάποιο βαθµό. Ωστόσο, µια κρέµα δεν µπορεί να είναι εξίσου αποτελεσµατική σε όλα. Γι’ αυτό, ανάλογα µε το πρόβληµα, επιλέγουµε κρέµα που απευθύνεται σε συγκεκριµένες ανάγκες.

Γιατί είναι τόσο σηµαντικό το υαλουρονικό οξύ;

Το υαλουργικό οξύ είναι ένα πολύ σηµαντικό µόριο, που υπάρχει σε αφθονία στις αρθρώσεις και το δέρµα. Συγκρατεί γύρω του πολύ νερό, συντελώντας στην ενυδάτωση του δέρµατος, βελτιώνει τη συνοχή και τις λειτουργίες των επιδερµικών κυττάρων, αλλά και προάγει την παράγωγη κολλαγόνου στο χόριο. Με την πάροδο του χρόνου, η παραγωγή του µειώνεται, ενώ το υπάρχον καταστρέφεται από τις επιθέσεις των ελεύθερων ριζών.

Πώς επιλέγουµε προϊόντα οµορφιάς;

Η επιλογή του κατάλληλου προϊόντος προσωπικής φροντίδας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες: την ηλικία, τον τύπο του δέρµατος (µεικτό, κανονικό, ξηρό, ακνεϊκό, δυσανεκτικό), το πρόβληµα που κυρίως θέλουµε να διορθώσουµε (ρυτίδες, πανάδες, θαµπή όψη, χαλάρωση, απώλεια όγκου), ακόµα και την εποχή του χρόνου.

Είναι δυνατόν να επαναφέρουµε ένα πρόσωπο;

Η πρόληψη της ογκοµετρικής γήρανσης γίνεται µε την αποκατάσταση των χαµένων όγκων µε ενέσιµα εµφυτεύµατα, όπου αυτό χρειάζεται. Όσο πιο έγκαιρα γίνονται οι διορθώσεις τόσο φυσικότερο αποτέλεσµα επιτυγχάνεται, ενώ προλαµβάνεται και περαιτέρω επιδείνωση όσον αφορά στη χαλάρωση του περιγράµµατος.

Η δερµατολόγος-αφροδισιολόγος Βασιλική Μουσάτου είναι σύµβουλος της L’Oréal.

Διάβασε επίσης:

Πλαστική χειρουργική: Αυτές είναι οι μέθοδοι που θα σε αλλάξουν από την κορυφή… ως τα νύχια!

Αυτοί είναι οι τρόποι για να αυξήσεις το μεταβολισμό σου

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ