- Διαφήμιση -

Σταμάτα να κοιτάς τον καθρέφτη σου και ανάλαβε δράση! Μάθε όλα όσα χρειάζεσαι σχετικά µε την αντιµετώπιση αλλά και την πρόληψη των αντιαισθητικών ραγάδων;

Τι είναι οι ραγάδες και πώς δηµιουργούνται;

- Διαφήμιση -

Οι ραγάδες δεν είναι παρά ένα αισθητικό πρόβληµα, µιας και δεν επηρεάζουν µε κάποιο τρόπο τη σωστή λειτουργία του οργανισµού. Για να κατανοήσεις το µηχανισµό που ευθύνεται για τη δηµιουργία τους, αρκεί να γνωρίσεις µερικές λεπτοµέρειες σχετικά µε τη δοµή του δέρµατός σου. Το δέρµα αποτελείται από τρεις στοιβάδες: την εξωτερική (επιδερµίδα), τη µεσαία (χόριο) και τον υποδόριο ιστό. Το χόριο περιέχει τα αγγεία του δέρµατος, ενώ αποτελείται από κολλαγόνο και ελαστίνη, που παρέχουν στο δέρµα ελαστικότητα και σφριγηλότητα και είναι οργανωµένα σε πλέγµα που θυµίζει ιδιαίτερα τη δοµή υφάσµατος. Όταν το χόριο διαστέλλεται µε πολύ γρήγορους ρυθµούς, τότε ο συνδετικός ιστός σπάει, δηµιουργώντας µικρά «δάκρυα», που εµφανίζονται στην επιδερµίδα σαν ουλές, τις λεγόµενες ραγάδες. Τις συναντάµε συνήθως σε γλουτούς, µηρούς, γόνατα, βραχίονες, στήθος αλλά και στην περιοχή της κοιλιάς.

Πού οφείλονται;

Μερικές από τις αιτίες που τις προκαλούν είναι η απότοµη αύξηση του ύψους στην εφηβεία, ή του βάρους, κάτι που αποδυναµώνει την ελαστικότητα της επιδερµίδας, οι κακές διατροφικές συνήθειες που οδηγούν σε έλλειψη σηµαντικών βιταµινών, η εγκυµοσύνη καθώς και η κληρονοµικότητα ή οι ορµονικές διαταραχές.

Τύποι ραγάδων

Οι ραγάδες στο πρώτο στάδιο εµφάνισής τους έχουν ερυθρό-ιώδες χρώµα και βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια του δέρµατος, ενώ µε την πάροδο του χρόνου αποχρωµατίζονται, καταλήγοντας σε αποχρώσεις πιο ανοιχτές από της επιδερµίδας. Σταδιακά, λοιπόν, οι ραγάδες ωριµάζουν κι έτσι δηµιουργούνται οι λευκές ή ηµιδιαφανείς ουλές, από τις οποίες είναι πολύ δύσκολο να απαλλαγείς οριστικά, σε σχέση µε εκείνες που βρίσκονται ακόµη στο πρώτο στάδιο.

Τρόποι πρόληψης

Για να προλάβεις το σχηµατισµό τους δεν έχεις παρά να ακολουθήσεις µια διατροφή πλούσια σε βιταµίνες, να προσέξεις το βάρος σου, αποφεύγοντας απότοµες αυξοµειώσεις, καθώς και να ενυδατώνεις τον οργανισµό σου αλλά και την επιδερµίδα σου, πίνοντας τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό την ηµέρα και εφαρµόζοντας τις κατάλληλες ενυδατικές κρέµες στο δέρµα σου.

Τρόποι αντιµετώπισης

Αν θέλεις να προσπαθήσεις να εξαλείψεις ή να βελτιώσεις το πρόβληµα, δεν έχεις παρά να αρχίσεις να χρησιµοποιείς εντατικά, σε καθηµερινή βάση, τα κατάλληλα προϊόντα. Με εφαρµογή µιας κρέµας κατά των ραγάδων ή κάποιου προϊόντος σε µορφή λαδιού, όπως είναι το Bio-Oil, δυο φορές την ηµέρα, µε κυκλικές κινήσεις έως ότου απορροφηθεί τελείως, θα δεις ορατά αποτελέσµατα από τις πρώτες κιόλας εβδοµάδες. Απ’ την άλλη, εάν θέλεις να απαλλαγείς οριστικά από τις ραγάδες, καλό θα ήταν να επισκεφθείς ένα δερµατολόγο ή πλαστικό χειρουργό, που θα σου συστήσει την κατάλληλη επεµβατική θεραπεία (µε λέιζερ ή δερµοαπόξεση).

Διάβασε επίσης:

Η μαγειρική σόδα και τα μυστικά ομορφιάς που κρύβει

Αλέκα Καμηλά: Μοιράζεται μαζί μας τα μυστικά ομορφιάς της!

 

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ