- Διαφήμιση -

Με ιστορία που ξεκινά από την εποχή της Κλεοπάτρας στην αρχαία Αίγυπτο, οι θεραπευτικές ιδιότητες του shea butter ή βούτυρου καριτέ είναι γνωστές εδώ και χιλιάδες χρόνια. Τελευταία έχει γίνει και πάλι ευρέως γνωστό για την ευεργετική του δράση στην επιδερµίδα και συναντάται ως κύριο συστατικό σε πλήθος καλλυντικών προϊόντων.

Προέρχεται από τους καρπούς του δέντρου Vitellaria paradoxa, που φύεται στη Δυτική και Κεντρική Αφρική. Το ύψος του φτάνει τα 15-20 µέτρα και µπορεί να ζήσει έως και τρεις αιώνες! Βέβαια, είναι έτοιµο να παραγάγει καρπούς µετά από 30-50 χρόνια ζωής. Οι καρποί του θυµίζουν µεγάλα καρύδια, ωριµάζουν από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέµβριο και από τον πυρήνα τους εξάγεται το βούτυρο, το γάλα και το λάδι καριτέ.

- Διαφήμιση -

Τα συστατικά

Αποτελείται από πέντε φυτικά λιπαρά οξέα, που αντιπροσωπεύουν το 85%-90% της σύνθεσής του. Σε αυτά οφείλει και τις εξαιρετικές ενυδατικές του ιδιότητες. Ακόµη, χάρη στις βιταµίνες A και E που περιέχει, δρα αντιγηραντικά, ενώ είναι κατάλληλο για την αντιµετώπιση ερεθισµών και µολύνσεων. Τέλος, χαρακτηριστικό του αποτελεί το πλήθος από κατεχίνες που περιέχει, µια και από τις δέκα φαινολικές ουσίες του οι επτά είναι κατεχίνες.

Οι δράσεις

Συνώνυµο της ενυδάτωσης, το βούτυρο καριτέ θρέφει εντατικά την ευαίσθητη και ξηρή επιδερµίδα, ενώ παράλληλα τη βοηθά να διατηρήσει τη φυσική της υγρασία, µειώνοντας τα ποσοστά απώλειας νερού. Χάρη στις αναπλαστικές ιδιότητές του, αποκαθιστά την ελαστικότητα της επιδερµίδας και δρα κατά της γήρανσης, συσφίγγοντας το δέρµα, ενώ παράλληλα προσφέρει αναζωογόνηση. Επίσης, προλαµβάνει τη δηµιουργία ραγάδων και µπορεί να χρησιµοποιηθεί άφοβα κατά την περίοδο της εγκυµοσύνης. Η πλούσια σύνθεσή του µε κατεχίνες το καθιστά άριστο αντιοξειδωτικό, ενώ του προσφέρει τη δυνατότητα να προστατεύει το δέρµα από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου. Μια και τα συστατικά του έχουν παρόµοια δοµή µε τα λιπίδια της επιδερµίδας, επιλέγεται από τις περισσότερες εταιρείες καλλυντικών. Τέλος, απλώνεται οµοιόµορφα στο δέρµα και απορροφάται εύκολα.

Διάβασε επίσης:

Απόφυγε τις παγίδες της δίαιτας!

Πήρα βάρος λόγω θεραπείας με κορτιζόνη. Τι πρέπει να προσέξω;

 

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ