Μας δίνει αµέτρητες αφορµές να την επισκεφτούµε. Διάσηµη για τις γούνες αλλά και τη λίµνη της, η Καστοριά είναι µια πόλη για όλες τις εποχές. Από τα πρώτα πράγµατα που πρέπει να κάνει κάποιος στην Καστοριά είναι ο µικρός «γύρος» της λίµνης! Στολίδι της πόλης, η Ορεστιάδα, όπως ονοµάζεται, αποτελεί µία από τις οµορφότερες των Βαλκανίων, κάτι που της έχει χαρίσει, άλλωστε, την ανακήρυξη σε «Μνηµείο Φυσικού Κάλλους» από το υπουργείο Πολιτισµού, ενώ έχει ενταχθεί στο ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000.

Από τις Τίτη Βελοπούλου, Κατερίνα Ρίγκου

Ραγκουτσάρια

Με αφορµή τα Ραγκουτσάρια στις αρχές Ιανουαρίου (06/01-08/01), η Καστοριά µας δίνει ακόµα έναν λόγο να την επισκεφτούµε! Με παγανιστικές-διονυσιακές καταβολές και ρωµαιοβυζαντινές ρίζες, πρόκειται για ένα τριήµερο καρναβαλικό γλέντι που ξεκινά τα Θεοφάνεια. Γλωσσικά προέρχεται από το λατινικό rogatores, που σηµαίνει ζητιάνοι, γεγονός που άλλωστε επαληθεύεται από τη µεταµφίεση των συµµετεχόντων, οι οποίοι φορούν µάσκα, ντύνονται µε παλιά ρούχα και ζητούν δώρα σαν αντίτιµο για τα ξόρκια και την αποµάκρυνση του κακού πνεύµατος. Το πανδαιµόνιο που δηµιουργούν στις συνοικίες τα «µπουλούκια», που το καθένα µάλιστα έχει τη δική του παραδοσιακή ορχήστρα, δεν έχει προηγούµενο! Οι εκδηλώσεις φτάνουν στο αποκορύφωµά τους την τρίτη µέρα, µε το έθιµο της λεγόµενης Πατερίτσας και την παρέλαση των καρναβαλιστών, κατά την οποία όλοι χορεύουν σε µια γιορτινή ατµόσφαιρα µε εκκωφαντικούς ήχους και ασυγκράτητη σατιρική διάθεση, καταλήγοντας στο Ντολτσό!

Δοκίμασε…

Εκτός από τις δηµοφιλείς γούνες, ξακουστά είναι και τα φασόλια Καστοριάς.Τα φαγώσιµα άγρια µανιτάρια φηµίζονται για την εξαιρετική  τους γεύση, ενώ στα δάση της περιοχής, σε υψόµετρο µέχρι 800 µέτρα, ευδοκιµούν οι καστανιές. Η φέτα, το κασέρι, το κεφαλοτύρι και η κεφαλογραβιέρα παρασκευάζονται µε την πατροπαράδοτη τεχνική. Μην ξεχάσεις να δοκιµάσεις τραχανά, πίτες, γλυκά του κουταλιού, λικέρ, χυλοπίτες, λουκούµια, ζαχαροστράγαλα, µαστιχάτα, κρασί και τσίπουρο Καστοριάς.

24

 

Πώς θα πάτε

Με το αεροπλάνο

Από Αθήνα θα πετάξετε µε την εταιρεία Astra Airlines (τηλ. 2310 489390, www.astra-airlines.gr). Το εισιτήριο κοστίζει από €148/άτοµο (µε επιστροφή) και η πτήση διαρκεί 1 ώρα και 15΄. Ορισµένες πτήσεις έχουν ενδιάµεση στάση στην Κοζάνη.

Tip: Για ατοµικές µετακινήσεις συµφέρει πολύ σε σχέση µε το αυτοκίνητο, λαµβάνοντας υπ’ όψιν το κόστος βενζίνης και διοδίων και, φυσικά, το χρόνο.

Με το αυτοκίνητο

Ακολουθείτε την Ε.Ο. Αθηνών-Θεσσαλονίκης και περίπου 30 χλµ. πριν από τη Θεσσαλονίκη στρίβετε αριστερά στην Εγνατία µε κατεύθυνση Βέροια-Κοζάνη. Μερικά χιλιόµετρα µετά την Κοζάνη θα συναντήσετε τον κόµβο που οδηγεί προς Σιάτιστα και Καστοριά. Λίγο πιο σύντοµη (περίπου 5 ώρες 45΄) αλλά πιο δύσκολη είναι η διαδροµή µέσω Τρικάλων και Καλαµπάκας. Από εκεί περνάτε τα Γρεβενά και φτάνετε στην Καστοριά.

Χιονοδροµικό Βιτσίου

Μόλις 22 χλµ. από την πόλη και µέσα από µια µοναδική διαδροµή συναντάµε το καµάρι της Καστοριάς! Μπορεί να είναι µικρό, όµως η φυσική του οµορφιά θα σας αποζηµιώσει. Οι συρόµενοι αναβατήρες σας ανεβάζουν στην κορυφή (στα 1.890 µέτρα), ενώ οι πέντε συνολικά πίστες του είναι χαραγµένες ανάµεσα σε δέντρα οξιάς! Από ψηλά, µε καθαρό καιρό, µπορεί κανείς να δει από την Πίνδο και τη Βασιλίτσα µέχρι τον Γράµµο και τον Όλυµπο, ενώ σε πρώτο πλάνο είναι η θέα στη λίµνη! Μετά τα σλάλοµ, µας περιµένει το chalet για ζεστή σοκολάτα, ρακόµελο αλλά και τσιπουράκι.

Τip: Υπάρχει δυνατότητα ενοικίασης εξοπλισµού αλλά και άνετο πάρκιγκ. Τιµή: €10 η ηµερήσια κάρτα. Ανοιχτό, πάντα καιρού επιτρέποντος, Σαββατοκύριακα, γιορτές και αργίες 09:00-17:00 (τα lifts). (Τηλ. 24670 24844)

Διάβασε επίσης:

Ελβετία: Στον παράδεισο του χιονιού!

Ένα πεντανόστιμο ταξίδι στις κουζίνες του κόσμου!