Όταν ερωτεύτηκες το απίστευτο μουτράκι του κι αυτά τα τεράστια μάτια που σε κοίταζαν όλο προσμονή, το μόνο που σκεφτόσουν ήταν τα παιχνίδια και τις αγκαλιές που θα κάνατε… Μαζί με το πανέξυπνο κατοικίδιό σου όμως, έφθασαν στο σπίτι και οι τρίχες του.

Και να ήταν μόνο αυτές… Το άτιμο σκαρφαλώνει όπου μπορεί, γλύφει και δαγκώνει και τους κανόνες που προσπαθείς να του επιβάλεις τούς γράφει στα μαλακά του πατουσάκια. Κι αφού είναι τόσο δύσκολο να πείσεις ένα κατοικίδιο να μην λερώνει το σπίτι, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να προσαρμοστείς στις νέες συνθήκες… εσύ.

Ο δεκάλογος του καθαρού σπιτιού

1. Ο νούμερο ένα εχθρός είναι οι τρίχες. Τα δύο πιο κοινά κατοικίδια, οι σκύλοι και οι γάτες, έχουν άφθονες και τις αφήνουν παντού. Όσο κι αν καθαρίζεις, οι άτιμες βρίσκουν τρόπο να χώνονται ανάμεσα στα υφάσματα και να σου δυσκολεύουν τη ζωή. Τα περισσότερα κατοικίδια έχουν αγαπημένες θέσεις. Στα σημεία που ξέρεις ότι αγαπά να ξεκουράζεται, τοποθέτησε παλιές πετσέτες ή υφάσματα. Είναι πολύ πιο εύκολο για σένα να πλύνεις το ύφασμα. Φυσικά, το ρολό καθαρισμού με κολλητική ταινία ή οι ειδικές βούρτσες δεν είναι δυνατόν να λείπουν από το σπίτι σου.

2. Μην παραλείπεις το καθημερινό βούρτσισμα του pet σου. Κι εκείνο το απολαμβάνει κι εσύ γλιτώνεις από εκατοντάδες τρίχες που θα τις έβλεπες στον καναπέ σου.

3. Μην ξεχνάς να πλένεις τα πιατάκια του. Μην αφήνεις τα υπολείμματα τροφής να μπαγιατεύουν στο πιατάκι.

4. Το άλλο μεγάλο ζήτημα είναι οι ακαθαρσίες. Οι γάτες είναι πιο καθαρές και φροντίζουν μόνες τους την προσωπική τους υγιεινή. Αλλά και πάλι, πρέπει να φροντίζεις να αλλάζεις την άμμο τους τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και, φυσικά, να απομακρύνεις τις ακαθαρσίες από εκεί καθημερινά. Βάλε ένα χαλάκι στην έξοδο της αμμολεκάνης για να μένουν εκεί λεκέδες και υπολείμματα άμμου από τα πόδια της γατούλας.

5. Αν έχεις… άτακτο σκυλάκι ή ξεχνάς να το βγάλεις όσο συχνά χρειάζεται για τη βόλτα του, είναι πιθανό να βρίσκεις μερικά «δωράκια» πού και πού στο σπίτι. Καθάρισε με ένα ειδικό απολυμαντικό το σημείο. Το ξίδι είναι εξαιρετικό για να απομακρύνει τις οσμές.

6. Ιδιαίτερα χρήσιμα θα σου φανούν τα υγρά πανάκια μίας χρήσης. Όσο πιο μικρόσωμο είναι το κατοικίδιο, τόσο πιο εύκολα σκαρφαλώνει παντού. Η λύση για τα βρώμικα πατουσάκια που αφήνουν αποτυπώματα αλλά και μικρόβια παντού στο σπίτι είναι τα υγρά πανάκια μίας χρήσης με απολυμαντικό.

7. Μετά τον περίπατο του ζώου, πρέπει να καθαρίζουμε με μωρομάντηλο τα πόδια του αλλά και τη μουσούδα του.

8. Κρύψε σε στρατηγικά σημεία σκούπες με ανταλλακτικά πανάκια που τραβούν τη σκόνη. Όσο «κάνεις τα στραβά μάτια», οι τρίχες θα σκορπίζονται παντού.

9. Ίσως το μπάνιο να μην είναι η αγαπημένη του συνήθεια αλλά είναι απαραίτητη, ειδικά αν το κατοικίδιό σου είναι σκύλος.

10. Τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα καθάρισε το σπίτι με την ηλεκτρική σκούπα. Με το σκούπισμα, εκτός από τις τρίχες, απομακρύνονται σωματίδια, όπως είναι η σκόνη και οι νιφάδες των νεκρών κυττάρων που πέφτουν από το δέρμα των ζώων.