- Διαφήμιση -

Έχεις κάνει ρέικι, ψυχοθεραπεία, διαλογισμό, yoga… Η αυτοβελτίωση για σένα είναι πολύ σημαντική. Ή δεν έχεις κάνει τίποτα από όλα αυτά γιατί σου φαίνονται δύσκολες και μακροχρόνιες θεραπείες. Μήπως ήρθε η ώρα να γνωρίσεις το NLP;

«Ο Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός», μας εξηγεί η σύμβουλος NLP Βίκυ Τσουλουχοπούλου Λίγγρη, «έχει στόχο τη γρήγορη αλλαγή του τρόπου αντίληψης και δράσης, την αλλαγή της προσέγγισης της ζωής και των τύπων συμπεριφοράς και την αντικατάστασή τους με τα “προγράμματα” που εμείς επιθυμούμε να καθορίζουν τη ζωή μας. Eίναι μια βιωματική μέθοδος αυτογνωσίας και αυτοεξέλιξης. Τι σημαίνει αυτό; Σε μαθαίνει να αποδέχεσαι τον εαυτό σου, να τον διαχειρίζεσαι και να πετυχαίνεις αυτό που θέλεις, χωρίς να μπαίνουν στη μέση οι περιοριστικές πεποιθήσεις που μας κρατάνε πίσω».

- Διαφήμιση -

Πώς θα σε βοηθήσει
Όλοι μας έχουμε εντυπωμένα στον μη συνειδητό νου μας ορισμένα “προγράμματα”, που καθορίζουν τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα. Καθοδηγούν τη σκέψη, τα συναισθήματα, τη δράση και τη συμπεριφορά μας στην καθημερινότητά μας, την αντίδρασή μας στα εξωτερικά ερεθίσματα. Θα λέγαμε ότι προκαθορίζουν, σχεδόν, τη συναισθηματική, λογική και πρακτική αντίδρασή μας στο καθετί. Παρόλο που προτιμούμε να θεωρούμε τον εαυτό μας φορέα ελεύθερης βούλησης και όχι όργανο μιας αυτοματοποιημένης συμπεριφοράς, πολλές από τις καθημερινές μας αντιδράσεις –ιδίως οι αρνητικές– έχουν διαμορφωθεί χρόνια πριν, στην παιδική μας ηλικία, δηλαδή από 0 έως 6 ετών, από προηγούμενες ανάλογες εμπειρίες που βιώσαμε στο οικογενειακό μας περιβάλλον. Είτε το άμεσο είτε το ευρύτερο. H κ. Τσουλουχοπούλου λέει ότι «το NLP είναι μια πολυσυλλεκτική μέθοδος που χρησιμοποιεί διαλογισμό και ψυχοθεραπεία, χωρίς όμως να τα αντικαθιστά. Με έναν τρόπο που είναι μελετημένος, εύκολος, γρήγορος και αποτελεσματικός σε βοηθάει να φθάσεις στο αποτέλεσμα. Ο Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός δεν εστιάζει στο παρελθόν, παρά ελάχιστα. Αυτό που τον ενδιαφέρει κυρίως είναι το τώρα, γιατί ο μόνος υπαρκτός χρόνος είναι το τώρα, όλα τα άλλα είναι χρόνοι που δεν ισχύουν, το παρελθόν έχει περάσει και το μέλλον δεν έχει έρθει ακόμα».

Σε ποιους απευθύνεται
Απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους γιατί σε βοηθάει να έχεις καλύτερη εικόνα του εαυτού σου και να βελτιώνεσαι συνεχώς. Η κ. Τσουλουχοπούλου λέει ότι είναι αρκετές οι μεγάλες εταιρείες που στέλνουν τα στελέχη τους να κάνουν NLP, προκειμένου να γίνουν πιο αποδοτικά στην εργασία τους. Όμως η μέθοδος δεν αφορά μόνο επαγγελματίες. «Είναι εξαιρετική για τους γονείς. Παίρνουν πολλές απαντήσεις και βελτιώνουν πολύ τις σχέσεις τους με τα παιδιά τους και τους συντρόφους τους. Το NLP μπορεί να βοηθήσει πολύ και τους νέους ανθρώπους που ξεκινούν τώρα γιατί αντιλαμβάνονται ότι η επιτυχία δεν είναι κάτι που συμβαίνει τυχαία αλλά κάτι που προσελκύεις και φέρνεις σε σένα. Το σημαντικότερο είναι ότι όλοι μαθαίνουν πως κάθε μέρα είναι καινούρια αρχή, γι’ αυτό δεν έχει σημασία ο χρόνος που περνά αλλά ο χρόνος που έρχεται».

Πώς γίνεται
Το NLP έχει τρία στάδια και για κάθε στάδιο απαιτούνται 10-15 ομαδικές συναντήσεις. «Οι συναντήσεις μας δεν μοιάζουν με τις ψυχοθεραπευτικές ομάδες. Είναι, φυσικά, συμμετοχικές, όλοι συμμετέχουν ενεργά με ασκήσεις λόγου και τα αποτελέσματα γίνονται αντιληπτά από την πρώτη συνάντηση», υποστηρίζει η ειδικός. «Είναι μια μέθοδος αυτογνωσίας που δεν κοστίζει ακριβά, αφού ένας κύκλος, ένα τρίμηνο δηλαδή, κοστίζει περίπου 300 ευρώ».

info
Βίκυ Τσουλουχοπούλου Λίγγρη
Σύμβουλος NLP
http://amaltheia.eu/

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ