Μόλις ένα γκρι συννεφάκι κάνει την εµφάνισή του, το χαµόγελό σου πάει και κρύβεται πίσω του. Όταν όµως βγει τρανός ο ήλιος και στρογγυλοκαθίσει στο θρόνο του, ποιος σε κρατάει!

Από την Ακριβή Αλυσανδράτου

«Γκρίζες µέρες», «άσπρη µέρα», «ήρθες και έφερες την άνοιξη». Κανείς δεν αµφισβητεί τη δύναµη των καιρικών συνθηκών στη ζωή µας. Δεν είναι τυχαίο που τα βιαιότερα εγκλήµατα συµβαίνουν Αύγουστο, αν και τα περισσότερα τον Φεβρουάριο. Οι αυτοκτονίες συνδέονται µε τον Δεκέµβριο –στις βόρειες χώρες µε την άνοιξη–, ενώ οι έρωτες πάντα µε το καλοκαίρι. Το µετεωρολογικό δελτίο δεν προβλέπει µόνο τον καιρό αλλά και τη συναισθηµατική σου κατάσταση. Ακόµα και στην αρχαία Ελλάδα το ήξεραν. Πρώτος ο Ιπποκράτης κατέγραψε τη συσχέτιση του φθινοπώρου µε τα καταθλιπτικά συναισθήµατα. Σήµερα, µε έρευνες και µελέτες, έχει αποδειχθεί η εποχική κατάθλιψη ή Εποχική Συναισθηµατική Διαταραχή (Seasonal Affective Disorder). Ο όρος εµφανίστηκε για πρώτη φορά το 1985. Συχνά κάνει την εµφάνισή της στο τέλος του φθινοπώρου και στις αρχές του χειµώνα και εξαφανίζεται κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού. Κάθε εποχή, όµως, κουβαλάει τις δικές της ιδιαιτερότητες και επηρεάζει τους ανθρώπους τόσο συναισθηµατικά όσο και σωµατικά. Σύµφωνα µε τους επιστήµονες, όσο περισσότερο αποκλίνει η θερµοκρασία από την ιδανική, δηλαδή τους 20°C, τόσο µεγαλώνει η δυσφορία που νιώθουµε. Ας δούµε τι συµβαίνει αναλυτικά:

Ηλιοφάνεια
Η άνοιξη έχει συνδυαστεί µε την αναγέννηση. Όλη η φύση µοιάζει να ξυπνάει από τη χειµερία νάρκη, το ίδιο κι εµείς. Αισθήµατα αισιοδοξίας και θετικής στάσης αναπτύσσονται. Η ηλιοφάνεια αυξάνει τη δηµιουργική διάθεση, βοηθάει στη µνήµη και τα νέα ξεκινήµατα.

Διάβασε τη συνέχεια του άρθρου στο The BODY που κυκλοφορεί.

Διάβασε επίσης:

Life coaching: Αγάπησε τον εαυτό σου!

Θωράκισε τον οργανισμό σου από τις ιώσεις