είμαστε παντρεμένοι αλλά δεν κάνουμε έρωτα

Ένα συχνό φαινόμενο στους γάμους είναι η απουσία… κρεβατιού! Αναγνώστρια μας ρώτησε «είμαστε παντρεμένοι αλλά δεν κάνουμε έρωτα… γιατί»; Και η ειδικός απάντησε σε ένα SOS ερώτημα.

Η οικογενειακή σύµβουλος Ερατώ Χατζηµιχαλάκη, δίνει την δική της ματιά στο ζήτημα και σίγουρα τα όσα λέει είναι αν μη τι άλλο ενδιαφέροντα.

«Είµαι παντρεµένη 10 χρόνια κι έχω δύο παιδιά 6 και 8 χρονών. Εγώ είµαι 45 ετών και ο σύζυγός µου 50. Η σχέση µας ήταν ανέκαθεν ήρεµη, χωρίς εντάσεις. Φυσικά υπήρχαν θέµατα που διαφωνούσαµε και ίσως τσακωνόµασταν κάποιες φορές αλλά το πάθος, µε τη θετική αλλά και την αρνητική του έννοια, δεν υπήρχε ποτέ στη ζωή µας. Το πρόβληµα είναι ότι τα τελευταία 2 χρόνια κάνουµε σπάνια έρωτα. Ίσως να έχουµε κάνει 3-4 φορές! Κι αυτό γιατί ο σύζυγός µου το αποφεύγει. Αν και δεν το οµολογεί, πιστεύω ότι έχει πρόβληµα στυτικής λειτουργίας.

Έχω προσπαθήσει µε κάθε τρόπο να τον παρακινήσω να κάνει κάτι γι αυτό. Με το καλό, µε το κακό, µε απειλές, µέχρι ότι έχω εξωσυζυγική σχέση του έχω πει αλλά εκείνος δεν κάνει τίποτα. Δεν λείπει από το σπίτι και δεν µου έχει δώσει αφορµές για να πιστέψω ότι έχει άλλη σχέση. Όµως δεν κάνει και κάτι για τη δική µας σχέση. Η απουσία του έρωτα χαλάει εντελώς τη στάση µου απέναντί του. Έχω ξεπεράσει τα όρια της υποµονής µου.

Όλγα, Πάτρα»

Είμαστε παντρεμένοι αλλά δεν κάνουμε έρωτα – Η γνώμη της ειδικού

Λευκός γάµος λοιπόν! Όταν ο έρωτας λείπει από το γάµο είναι φανερό πως κάτι τρέχει που βεβαίως θέλει αντιµετώπιση. Το πρόβληµα είναι και για τους δύο. Δεν είναι όµως η έλλειψη τις περισσότερες φορές που δηµιουργεί το πρόβληµα. Αντίθετα άλλες πολλές και πιο πολύπλοκες εσωτερικές και εξωτερικές συνθήκες οδηγούν στην έλλειψη του.

Οι πιθανότητες για οργανικούς λόγους που οδηγούν σε µια σωµατική δυσλειτουργία τον άνδρα δεν είναι οι πιο συχνές, είναι αλήθεια όµως πως οι άνδρες δεν µπορούν να αντιµετωπίσουν µε άνεση µια τέτοια κατάσταση γιατί είναι σαν να αµφισβητείται ο ανδρισµός τους και χρειάζονται µεγάλη αποδοχή και φροντίδα µέχρι να αποφασίσουν να αναζητήσουν λύσεις.

Τις περισσότερες φορές όµως η άρνηση οφείλεται σε άλλους λόγους που έχουν να κάνουν µε πολύπλοκους µηχανισµούς της σχέσης που αν το ζευγάρι δεν θελήσει να τις αντιµετωπίσει από κοινού, σύντοµα θα οδηγηθεί στην απόλυτη αποµόνωση και στον συµβιβασµό. Ελλοχεύει βέβαια και ο κίνδυνος της ύπαρξης του τρίτου προσώπου που θα οδηγήσει αργά ή γρήγορα σε καταστάσεις που δεν έχουν τις καλύτερες συνέπειες για κανέναν.

Το κρεβάτι στην υγιή του µορφή είναι συνυφασµένο µε τη χαρά της ζωής, µε τη δηµιουργία, µε την απόλαυση, µε την ένωση, µε την αποδοχή και µε τόσα άλλα λειτουργικά χαρακτηριστικά που διέπουν την ανθρώπινη φύση. Θα έλεγα λοιπόν να αναζητήσει κανείς τι είναι αυτό που ουσιαστικά κρατά αυτόν τον άνθρωπο µακριά από τη χαρά της ζωής; Είναι βέβαιο πως ένας ειδικός θα βοηθούσε πολύ αλλά είναι συχνό το φαινόµενο της αποφυγής και της αναβλητικότητας σε τέτοιου είδους θέµατα.

Θα πρότεινα λοιπόν µια πιο βαθιά αναζήτηση έστω και µόνο από τη µεριά σου µε στόχο τη θεραπεία της σχέσης σας που φαίνεται να περνά µία κρίση. Αν δεν θέλει ο σύζυγος, µπορείς να κάνεις τον δρόµο µόνη σου. Με την κατάλληλη βοήθεια είµαι σίγουρη ότι θα βρεις τον τρόπο να διευκολύνεις και τον ίδιο και τη σχέση σας να πάει παρακάτω. Αν όλος αυτός ο δύσκολος δρόµος γίνει µε αποδοχή και αγάπη τα αποτελέσµατα θα είναι καλύτερα για όλους.

Αν πάλι όχι, µπορεί να χρειαστεί το ζευγάρι να πάρει µια οριστική απόσταση. Ας γίνει και αυτό µε σεβασµό και αξιοπρέπεια. Η ζωή είναι µεγάλη και δεν µπορούµε να τη διανύουµε στερηµένοι και δυστυχείς. Εύχοµαι να υπάρξει καθαρότητα και ειλικρίνεια.

Δες και αυτό: Δώστε προσοχή – Αυτή η ερωτική φαντασίωση καταστρέφει την σχέση σας

Η Ερατώ είναι απόφοιτη του ειδικού τµήµατος  Συµβουλευτικής Γονέων του Florida Atlantic University και έχει δίπλωµα Θεραπευτικού Συµβούλου του CPCAB (The Counselling & Psychotherapy Central Awarding Body U.K.). Είναι εκπαιδευµένη Life Coacher από τη διεθνή οµάδα του Neal Donald Walsh. Δες τις ιστοσελίδες της www.allazo.gr
www.elpidohori.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ