Είναι γλυκό, είναι παθιασµένο, είναι τρυφερό, είναι πεταχτό, είναι γαλλικό. Όπως κι αν είναι, πίσω από ένα φιλί κρύβονται πολλά περισσότερα από όσα νοµίζεις. Ανακάλυψε τις ευεργετικές του ιδιότητες.

Ένα έντονο και παθιασµένο φιλί έχει τη δύναµη να αποτυπωθεί στη µνήµη µας για πάντα. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι κανείς δεν ξεχνά το πρώτο του φιλί! Γι’ αυτό έχουν γραφτεί τραγούδια, ποιήµατα, ενώ µε ένα φιλί κορυφώνονται οι περισσότερες ροµαντικές ταινίες. Γιατί, όµως, αυτή η απλή και φυσιολογική πράξη είναι τόσο σηµαντική;

Τι συµβαίνει στον εγκέφαλο;

Ο εγκέφαλος κατά τη διάρκεια ενός παθιασµένου φιλιού υπερλειτουργεί. Όλες οι αισθήσεις συγκεντρώνονται στα χείλη και το υπόλοιπο σώµα µπαίνει σε δεύτερη µοίρα, σχεδόν υπολειτουργεί. Αυτή η διαδικασία δίνει σήµα στον εγκέφαλο να δηµιουργήσει ένα «κοκτέιλ» χηµικών, που αποτελείται από ντοπαµίνη, σεροτονίνη και οξυτοκίνη (την ορµόνη της αγάπης). Η ντοπαµίνη σε κάνει να νιώθεις ανεβασµένη και, συχνά, εθισµένη, αφού ποτέ ένα φιλί δεν είναι αρκετό! Η οξυτοκίνη ενισχύει το αίσθηµα της στοργής και του συναισθηµατικού δεσίµατος. Η ίδια ορµόνη είναι που απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια της γέννας ή του θηλασµού. Ενώ τα επίπεδα της σεροτονίνης κατά τη διάρκεια ενός φιλιού µοιάζουν µε εκείνα ενός ανθρώπου µε Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή! Δεν είναι παράξενο, λοιπόν, που η µνήµη ενός καλού φιλιού µας ακολουθεί για πολλά χρόνια!

Μόνο χηµεία;

Αν και τα πρώτα φιλιά µε κάποιον µπορεί να σε συνεπάρουν, συχνά τα καλύτερα είναι ύστερα από καιρό, όταν τα συναισθήµατα έχουν δυναµώσει και η οικειότητα είναι µεγαλύτερη. Αυτό συµβαίνει γιατί δίνεις µεγάλη σηµασία στο να ικανοποιείς τις ανάγκες και τις επιθυµίες του συντρόφου σου.

Την ώρα που δίνεις ένα υγρό και παθιασµένο φιλί, στον οργανισµό σου συµβαίνουν πολλές λειτουργίες ταυτόχρονα:

 Ανοίγουν οι πνεύµονες και λαµβάνεις περισσότερο οξυγόνο.

 Η καρδιά σου χτυπά έως και δύο φορές πιο δυνατά.

 Το πρόσωπό σου κοκκινίζει γιατί τα αιµοφόρα αγγεία διαστέλλονται.

 Εκκρίνονται ορµόνες όπως η ντοπαµίνη, η σεροτονίνη και η αδρεναλίνη, γι’ αυτό και αισθάνεσαι έξαψη και ευφορία.

 Τα επίπεδα της κορτιζόλης µειώνονται και µαζί της και το άγχος.

 Οι ενδορφίνες που απελευθερώνονται λειτουργούν ως παυσίπονο.

Tip: Αν θέλεις να ανεβάσεις τη λίµπιντό σου στα ύψη, ξεκίνα τα προκαταρκτικά µε παθιασµένα φιλιά. Ο εγκέφαλός σου θα δώσει σήµα στο υπόλοιπο σώµα να… αναλάβει δράση!

Το ήξερες;

  • 30 θερµίδες σε 1΄ καις σε καθε γαλλικο φιλι, αφου δουλευουν 34 µυες του προσωπου!
  • Με ένα γαλλικό φιλί αυξάνεται η έκκριση σάλιου, που, χάρη στις αντιµικροβιακές του ιδιότητες, καταπολεµά την πλάκα και τα ούλα παραµένουν υγιή.
  • Κατά τη διάρκεια ενός φιλιού ανταλλάσσονται 5.000.000 βακτήρια. Αυτή η ανταλλαγή όχι µόνο είναι ακίνδυνη αλλά θεωρείται ευεργετική για τον οργανισµό, αφού ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστηµα!

Διάβασε επίσης:

Τι σκέφτεται εκείνος για τις ατέλειές σου;

Αδυνάτισες; ήρθε η ώρα να ξαναφτιάξεις τις σχέσεις σου