Κολεοσπασμός τι είναι
- Διαφήμιση -

Τι είναι ο κολεοσπασμός και γιατί συνδέεται με την ανοργασμία; Ο ειδικός μας απαντά και δες αν το έχεις και εσύ. Ακούω συχνά αυτή τη «διάγνωση» από γυναίκες και τους συντρόφους τους, σαν αίτιο προβληματικής ερωτικής λειτουργίας ή και αδυναμίας επαφής. Προχθές μάλιστα ο νεαρός σύζυγος που μου τηλεφώνησε επέμενε ότι η γυναίκα του υποφέρει από «στενοκολπίαση». Δεν υπάρχει τέτοια πάθηση στη Γυναικολογία ή τη Σεξολογία.

Το τοίχωμα του κόλπου μπορεί να διαστέλλεται σε μεγάλο βαθμό, αφού είναι ικανό να χωρέσει τηn έξοδο του μωρού κατά τον τοκετό. Το ενδεχόμενο ανωμαλίας κατασκευής του κόλπου υπάρχει αλλά είναι εξαιρετικά μικρό (έλλειψη κόλπου, διάφραγμα κόλπου, ανωμαλίες του παρθενικού υμένα κ.λπ.). Σ’ αυτές τις περιπτώσεις οι ανωμαλίες είναι δυνατό να συνδυάζονται με γενετικά σύνδρομα και να συνυπάρχουν με άλλα προβλήματα κατασκευής του ανθρώπινου οργανισμού.

- Διαφήμιση -

Η μεγάλη πλειονότητα των γυναικών που πιστεύουν ότι έχουν στενό κόλπο δεν παρουσιάζουν κανένα θέμα κατασκευής των γεννητικών τους οργάνων, τα δε ενοχλήματα κατά την επαφή σχετίζονται με σωματοποίηση ψυχολογικών αντιδράσεων. Το σύνολο των ενοχλήσεων ή των προβλημάτων κατά την επαφή εντάσσονται σε θέματα δυσπαρευνίας ή κολεόσπασμου.

Εκείνο ίσως που μπερδεύει είναι η διαφορετική εικόνα που παίρνει το πρόβλημα σε κάθε περίπτωση. Το αίτιο όμως είναι συνήθως το ίδιο. Ψυχολογικό αίτιο που σχετίζεται με την γυναίκα και το ίδιο της το κορμί. Είναι επίσης προφανές ότι μία συντηρητική μερίδα γυναικών δυσκολεύεται να ακολουθήσει την ελευθεριότητα που η κοινωνία καλλιεργεί σε θέματα ερωτικής συμπεριφοράς.

Αυτός είναι ίσως ο λόγος για τον οποίο τα θέματα αυτά παραμένουν σήμερα το ίδιο συχνά, παρά την καλύτερη ενημέρωση και την ευκολία με την οποία συζητάμε για τον έρωτα.

Ανεξάρτητα από τη μορφή που παίρνει το πρόβλημα της κάθε γυναίκας και το σύμπτωμα που επικρατεί η ακριβής διάγνωση και η ανάλογη θεραπεία επιτρέπουν τη λύση του προβλήματος πρακτικά σε όλες τις περιπτώσεις.

Ανακάλυψε το πρόβλημα

Κολεόσπασμο ονομάζουμε τις επαναλαμβανόμενες ή επίμονες ακούσιες συσπάσεις των μυών που περιβάλλουν την είσοδο του γυναικείου κόλπου, καθιστώντας την εισχώρηση του πέους στον κόλπο αδύνατη και επώδυνη. Κάθε χρόνο στην αρχή του καλοκαιριού αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιθυμεί να λύσει και να ξεπεράσει οριστικά ένα πρόβλημα κολεόσπασμου. Αν και η χρονική σύμπτωση φαίνεται κατ’ αρχήν περίεργη, θα μπορούσε να εξηγηθεί από την ανάγκη επίλυσης εκκρεμοτήτων πριν τις καλοκαιρινές διακοπές.

Με την ίδια λογική ενδεχομένως να αυξάνονται και οι χωρισμοί σε σχέσεις προβληματικές, λίγο πριν το καλοκαίρι. 
Εξίσου περίεργο μοιάζει το γεγονός ότι η ηλικία στην οποία η γυναίκα τολμά να αναζητήσει λύση του προβλήματος είναι συνήθως ανάμεσα στα 30 και 35 χρόνια. Ίσως είναι η ανάγκη της γυναίκας να αναζητήσει μια ερωτική σχέση, ενδεχομένως και μια σχέση δέσμευσης, αφού ο σπασμός των μυών στην είσοδο του κόλπου κάνει την επαφή αδύνατη και απογοητεύει κάθε υποψήφιο σύντροφο.

Στο μυαλό των γυναικών η πάθηση μοιάζει αρκετά μυστηριώδης, η δε ενημέρωση από το ίντερνετ συνήθως μπερδεύει περισσότερο, παρά λύνει τις απορίες. Το αίτιο είναι ψυχολογικό στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, ενώ το πρόβλημα κατασκευής του παρθενικού υμένα ή του κόλπου εξαιρετικά σπάνιο. 

Τα ψυχολογικά αίτια σχετίζονται με φόβους και ανησυχίες γύρω από τον πόνο που μπορεί να προκαλέσει η είσοδος του πέους, με θέματα χαμηλής αυτοεκτίμησης, αυστηρές ή απαγορευτικές αντιλήψεις γύρω από το κρεβάτι στην πατρική οικογένεια, τραυματικές εμπειρίες στην παιδική ηλικία, έντονες θρησκευτικές πεποιθήσεις και άλλα ψυχολογικά θέματα. Στην ουσία πρόκειται για κακή σχέση της γυναίκας με την ίδια τη σεξουαλικότητα, με τον εαυτό της και το κορμί της, ενδεχομένως και με το άλλο φύλο. Ο κολεόσπασμος συνυπάρχει τις περισσότερες φορές με ανοργασμία.

Τα στάδια

Η αντιμετώπιση του κολεόσπασμου περιλαμβάνει τρία στάδια.

  • Το πρώτο στάδιο είναι η λεπτομερής ενημέρωση της γυναίκας για θέματα ανατομίας του κορμιού της και σεξουαλικής λειτουργίας.
  • Το δεύτερο στάδιο περιλαμβάνει λύση του σπασμού, με τη βοήθεια ασκήσεων και σταδιακή διαστολή που επιχειρεί συνήθως η γυναίκα μόνη της.
  • Το τρίτο στάδιο επιχειρεί τη λύση της ανοργασμίας, συνήθως με ασκήσεις

Η θεραπεία δεν είναι το ίδιο εύκολη σε όλες τις γυναίκες. Μερικές φορές η υπεύθυνη λεπτομερής ενημέρωση είναι αρκετή για να λυθεί το πρόβλημα. Υπάρχουν γυναίκες που θεραπεύτηκαν σε μία μόνο συνάντηση με τον ειδικό. Συνήθως όμως απαιτούνται τρεις έως πέντε συνεδρίες για τη λύση του κολεόσπασμου.

Σε μικρό αριθμό περιπτώσεων απαιτείται μακροχρόνια ιατρική φροντίδα, με παράλληλη ψυχοθεραπευτική προσέγγιση. Η παρουσία ερωτικού συντρόφου δεν είναι απαραίτητη για τη θεραπεία του κολεόσπασμου. Τα τελικά αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα, αφού πλησιάζουν το 100% των γυναικών. Απαιτείται όμως προσωπικό κίνητρο και ενδιαφέρον για τη λύση του προβλήματος και επιμελής καθημερινή εφαρμογή των ασκήσεων στο σπίτι για γρήγορο αποτέλεσμα.

  • Από τον Ζήση Παπαθανασίου
  • Επ. Καθηγητή Γυναικολογίας, Σεξολόγο
  • Διευθυντή Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου
  • www.sexmedic.gr

Δες εδώ τα πάντα και για την αντιγήρανση… στο κρεβάτι – Τι είναι, σε ποιους απευθύνεται

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ