- Διαφήμιση -

Καθώς απολαμβάνεις τη βραδινή δροσιά μετρώντας τα αστέρια, ένας ενοχλητικός θόρυβος και μια ακόμα πιο ενοχλητική φαγούρα καταστρέφει τη βραδιά σου. Ήρθε η ώρα να διώξεις μία για πάντα τον πιο εκνευριστικό καλοκαιρινό επισκέπτη: το κουνούπι.

Από την Αλκίντα Ντολέτσι

- Διαφήμιση -

Αν και είναι τόσο μικρά, μπορούν να γίνουν τόσο ενοχλητικά που να καταστρέψουν την πιο ρομαντική βραδιά, τον πιο βαθύ ύπνο, την πιο χαλαρωτική σου στιγμή. Εκτός από εκνευριστικά όμως, μπορεί να αποδειχθούν και επικίνδυνα, καθώς αποτελούν αιτία τοπικών φλεγμονών, αλλεργιών και μέσο μετάδοσης σοβαρών νοσημάτων. Τα πιο σοβαρά νοσήματα που μεταδίδονται μέσω κουνουπιών στην Ελλάδα είναι η εγκεφαλίτιδα του Νείλου και η ελονοσία. Μην βιαστείς όμως να προμηθευτείς τα διάφορα χημικά απωθητικά, αντίθετα μάθε μυστικά για να τους πεις «αντίο» με φυσικό τρόπο.

Για να μην σε τσιμπήσουν

  • Οι εντομοαπωθητικές ιδιότητες της δημοφιλούς λεβάντας είναι φανταστικές. Μπορείς να φυτέψεις το φυτό στο μπαλκόνι ή στον κήπο. Η ευχάριστη για εσένα μυρωδιά του απωθεί τα κουνούπια. Επίσης, μπορείς να τρίψεις το άνθος σε κάποια σημεία του σώματός σου, για μεγαλύτερη προστασία.
  • Φρόντισε ώστε στην αυλή ή στη βεράντα να μην υπάρχουν εστίες με νερό που λιμνάζει. Ανανέωσε καθημερινά το νερό στα βάζα και άδειασε τα πιατάκια από τις γλάστρες στο μπαλκόνι. Τα κουνούπια, ως γνωστόν, αγαπούν το νερό και ειδικά το στάσιμο.
  • Ανάμειξε ένα μέρος χυμό σκόρδου με πέντε μέρη νερού. Βούτηξε κομμάτια βαμβακερού υφάσματος στο μείγμα του σκόρδου που έφτιαξες και τοποθέτησέ τα σε διάφορα σημεία της βεράντας και του κήπου.
  • Βάλε σε ένα μπολάκι φύλλα βασιλικού και τρίψ’ τα λίγο μόνα τους αρχικά, για να «βγάλουν» το άρωμά τους. Πρόσθεσε λίγο ξίδι και ανακάτεψε. Μπορείς να αφήσεις το σκεύασμα δίπλα σου να λειτουργεί απωθητικά ή να αλείψεις λίγο τα γυμνά σου άκρα.
  • Η τελευταία μόδα στη μάχη κατά των κουνουπιών είναι τα εντοµοαπωθητικά βραχιόλια. Συνήθως, πρόκειται για βραχιόλια σιλικόνης που αναδίδουν για κάποιο χρονικό διάστημα άρωμα αιθέριων ελαίων, όπως η σιτρονέλα, το οποίο απωθεί τα κουνούπια.

Αν σε τσίμπησαν…

Αν, παρ’ όλα αυτά, δεν κατάφερες να ξεφύγεις από τα τσιμπήματα, μπορείς να καταπραΰνεις την αίσθηση της φαγούρας με μια αλοιφή από ίσα μέρη νερό (ή ξίδι) και μαγειρική σόδα και να την εφαρμόσεις τοπικά στο σημείο που θέλεις.
Άλλες πολύ καλές λύσεις είναι να τρίψεις πάνω στο επίμαχο σημείο μία σκελίδα σκόρδο, φρέσκα φύλλα μαντζουράνας, να ρίξεις λίγο χυμό λεμονιού ή αλόη.
Επίσης, πολύ καλή επιλογή είναι και το βαλσαμόλαδο.
Δεν είναι τυχαίο που οι μπανάνες είναι καλοκαιρινό φρούτο, όταν το έντομο της εποχής είναι το κουνούπι. Πριν πετάξεις την μπανανόφλουδα, τρίψτε το εσωτερικό της πάνω στο τσίμπημα και η ανακούφιση από τη φαγούρα θα είναι άμεση.
Φτιάξε το δικό σου εντομοαπωθητικό σπρέι

Υλικά

-Αποσταγμένο νερό
-Αιθυλική αλκοόλη (οινόπνευμα 95°)
-Αποξηραμένα βότανα. Διάλεξε ανάμεσα σε μέντα, δυόσμο, σιτρονέλα, λεμονόχορτο ή λεβάντα.
-2 καρφάκια γαρίφαλο
-Μπουκαλάκι σπρέι

Εκτέλεση
Βράσε μία κούπα νερό, απόσυρε από τη φωτιά και πρόσθεσε 4 κουταλάκια του γλυκού από τα βότανα που επέλεξες. Πρόσθεσε και τα καρφάκια γαρίφαλο μέσα στο βραστό νερό. Ανακάτεψε το μείγμα βοτάνων με ένα κουτάλι, κάλυψέ το για να μην διαφύγουν τα έλαια και άφησέ το να κρυώσει.
Σούρωσε τα βότανα με ένα σουρωτήρι. Φρόντισε στο τέλος να σου έχει απομείνει μία ολόκληρη κούπα εγχύματος. Ανάμειξέ το με μία κούπα οινόπνευμα. Βάλε το μείγμα σε ένα μπουκάλι σπρέι, ανακίνησε καλά και… έτοιμο!

Ξέρεις ότι…
Νέοι μεταφερόμενοι ιοί μέσω κουνουπιών ανακαλύπτονται κάθε χρόνο σε παγκόσμια βάση. Ο ιός Chikungunya μεταφέρεται ταχέως τα τελευταία χρόνια από τον Ινδικό Ωκεανό στην Ευρώπη.

Η φαγούρα δεν θα σταματήσει παρά μόνο όταν το τσίμπημα έχει θεραπευτεί πλήρως. Πιο συγκεκριμένα, η φαγούρα προκαλείται από το σάλιο του εντόμου, στο οποίο αντιδρά ο οργανισμός παράγοντας ισταμίνη, η οποία προκαλεί τη φαγούρα σαν αποτέλεσμα ήπιας αλλεργικής αντίδρασης.
Λαίμαργα θηλυκά!
Είναι τα θηλυκά κουνούπια που χρειάζονται το αίμα προκειμένου να μπορέσουν να κάνουν αυγά. Τα αρσενικά κουνούπια μπορούν κάλλιστα να τραφούν με νέκταρ ή γύρη που βρίσκουν στη φύση. Και παρόλο που το μέσο κουνούπι ζυγίζει περίπου 2,5 mg, έχει τη δυνατότητα να καταναλώσει έως και 5 mg αίματος σε ένα μόνο γεύμα.

Μάθε περισσότερα

Το τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης του ΚΕΕΛΠΝΟ έχει εκδώσει ανακοίνωση με όλα τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια, την οποία έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του: www.keelpno.gr.

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ