- Διαφήμιση -

Τα μάτια τους λάμπουν, χοροπηδάνε όλο ανυπομονησία και βγάζουν ευτυχισμένες κραυγές. Όλα αυτά στη θέα και μόνο μιας πισίνας. Τα περισσότερα πιτσιρίκια βλέπουν την πισίνα σαν τον τέλειο παιδότοπο. Ο υγρός τους παράδεισος όμως κρύβει πολλές παγίδες.

Από την Έλλη Μαραγκάκη

- Διαφήμιση -

Οι πισίνες ξετρελαίνουν τα παιδιά. Αυτός ο υδάτινος παιδότοπος συνδυάζει δροσιά, ανέμελο παιχνίδι και άθληση. Πριν από την πρώτη βουτιά, είναι καλό να έχεις το know how της απόλυτης διασκέδασης για να έχετε μόνο γέλια κι όχι κλάματα.

Τι πρέπει να προσέξεις
– Να σιγουρευτείς ότι το νερό της πισίνας είναι καθαρό. Σε περίπτωση που είναι θολό ή τσούζουν τα μάτια είτε των παιδιών είτε τα δικά σου, καλό είναι να μην ξαναμπούν.
– Τα παιδιά να μην τρέχουν γύρω από την πισίνα ή να κάνουν παιχνίδια το ένα με το άλλο. Ακόμα κι αν το δάπεδο είναι αντιολισθητικό, υπάρχει ο κίνδυνος να γλιστρήσουν.
– Δείξε στο παιδί σου μέχρι ποιο βάθος μπορεί να φτάσει και απαραίτητα να φοράει σωσίβιο, μπρατσάκια, κουλούρα ή να κρατάει το ειδικό μακαρόνι.
– Έλεγξε ότι στην πισίνα υπάρχει ναυαγοσώστης και ότι υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός διάσωσης.
– Μην αφήνεις ποτέ το παιδί μόνο του στην πισίνα. Ακόμα κι αν ξέρει κολύμπι, να είσαι πάντα παρών και να επιβλέπεις.
– Τα παιδιά να μην κάνουν βουτιές εάν το βάθος της πισίνας δεν είναι γνωστό.
– Το παιδί πρέπει να έχει φάει τουλάχιστον 2-3 ώρες πριν πάει για μπάνιο.
– Όταν τελειώσετε το μπάνιο, απομάκρυνε από την πισίνα όλα τα παιχνίδια και τα φουσκωτά. Υπάρχει κίνδυνος για το παιδί να προσπαθήσει να πιάσει κάποιο και να πέσει μέσα.

Θα πρέπει εκ των προτέρων να έχεις ενημερώσει το παιδί σου ότι εκεί που θα πάτε διακοπές θα υπάρχει πισίνα και να του έχεις επισημάνει ήρεμα τους κινδύνους που κρύβει το νερό. Δεν χρειάζεται να φοβίσεις το παιδί, απλώς να του εξηγήσεις ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή.

Πισίνα με χλώριο ή όζον
Το χλώριο είναι ο συνηθέστερος τρόπος απολύμανσης μιας πισίνας, καθώς μπορεί να σκοτώσει όλους τους παθογόνους μικροοργανισμούς που βρίσκονται στο νερό της. Κάθε πισίνα χλωρίου πρέπει να υπακούει στα όρια που έχουν θεσπιστεί από την πολιτεία για τη σωστή ποσότητα χλωρίου και την ασφαλή λειτουργία της. Το χλώριο όμως έχει κατηγορηθεί για ερεθισμούς, τσούξιμο στα μάτια, ακόμα και αναπνευστικά προβλήματα, ειδικά στα παιδιά και στην ευαίσθητη επιδερμίδα τους. Γι’ αυτόν τον λόγο τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια απολύμανσης της πισίνας με όζον. Μια μέθοδος που δεν χρησιμοποιείται μόνη της, αλλά σε συνεργασία με χλώριο σε ένα ποσοστό 80-20%. Η απολύμανση με όζον είναι το ίδιο αποτελεσματική και απομακρύνει κάθε βακτήριο, χωρίς να έχει επιπτώσεις στην υγεία. Δυστυχώς όμως, ακόμα και σήμερα οι περισσότερες πισίνες δημόσιας χρήσης παραμένουν με χλώριο.

Πριν και μετά το μπάνιο
Για να κάνει ένα παιδί μπάνιο στην πισίνα πρέπει να ακολουθήσει ορισμένους κανόνες:
– Πριν μπει στην πισίνα πρέπει να κάνει ντους και να πάει στην τουαλέτα.
– Αν βρίσκεται σε πισίνα κολυμβητηρίου είναι απαραίτητο το σκουφάκι.
– Απαγορεύεται η χρήση αντηλιακού.
– Μετά το μπάνιο πρέπει να κάνει ντους για να φύγει το χλώριο.
Ένα παιδί μπορεί να πνιγεί σε λιγότερο από 3 λεπτά και σε στάθμη λιγότερο από 30 εκατοστά. Σε περίπτωση που χρειαστούν πρώτες βοήθειες, ένα παιδί έχει 5 φορές περισσότερες πιθανότητες να σωθεί.

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ