Βγείτε στο φως!

Και να ‘μαστε στον Ιούνιο, κορίτσια! Τον πιο φωτεινό μήνα! Τον μήνα με την πιο μεγάλη μέρα και την πιο μικρή νύχτα του χρόνου!
21 Ιουνίου, ημέρα που ξεκινά το θερινό ηλιοστάσιο, ο ήλιος δύει πιο αργά από ποτέ και μας λούζει γενναιόδωρα στο ευεργετικό φως του. Ευεργετικό, βέβαια, υπό συνθήκες. Γνώσης, σύνεσης και μέτρου. Μην σας πιάνει η εμμονή με το μαύρισμα και μάλιστα το γρήγορο και μάλιστα χωρίς προστασία! Η υπερέκθεση στη βλαπτική ακτινοβολία καταστρέφει το DNA, κάτι που με τη σειρά του οδηγεί σε γήρανση. Η φωτογήρανση αποτελεί, δυστυχώς, συνάρτηση της αθροισμένης έκθεσής μας στον ήλιο.
Από την άλλη όμως, η έκθεση στο ηλιακό φάσμα UVB αυξάνει με ενδογενή τρόπο την αντοχή του δέρματος και είναι απαραίτητη για τη σύνθεση της βιταμίνης D, που είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία των οστών. Και, φυσικά, μια βόλτα στο φως, το υπέροχο, σπάνιο ελληνικό φως, ανεβάζει τη διάθεση γιατί προκαλεί την έκκριση σεροτονίνης και ντοπαμίνης, των ορμονών της χαράς!
Δεν είναι τυχαίο που στη Βόρεια, σκοτεινή, Ευρώπη οι περισσότεροι πάσχουν από κατάθλιψη. Και βέβαια, καθόλου τυχαίο που οι περισσότεροι λαοί μάς φθονούν για τον ήλιο μας. Αρκεί να ξέρουμε να τον κάνουμε φίλο μας και όχι εχθρό.
«Παν μέτρον…», σου λέει κάτι;
Εύχομαι ευεργετικές, ηλιόλουστες μέρες Ιουνίου!