- Διαφήμιση -

Ένα παραδοσιακό πιάτο με μόνο 5 TBS πόντους!

Υλικά για 24 τεμάχια

- Διαφήμιση -

1 μεγάλο μαλακό λάχανο – περίπου 2 κιλά

Για τη γέμιση

750 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς (χωρίς λίπη)

250-300 γρ. ρύζι τύπου Καρολίνα

1 μάτσο μαϊντανός ψιλοκομμένος

3 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα

250 γρ. ελαιόλαδο

Αλάτι

Πιπέρι

1 ½ χυμό λεμονιού

Για το αυγολέμονο

2 αυγά

Εκτέλεση

Για τη γέμιση, Βάλε σε ένα μεγάλο μπολ όλα τα υλικά της και ανακάτεψε πολύ καλά.

Για το λάχανο

1 Πλύνε και καθάρισε το λάχανο. Βγάλε τα εξωτερικά φύλλα και το μεγάλο εσωτερικό κοτσάνι.

Για να βγάλεις το κοτσάνι: χάραξε όσο πιο βαθιά γίνεται ένα σταυρό πάνω στο κοτσάνι. Συνέχισε κόβοντας με το μαχαίρι από τα πλάγια, περιμετρικά, μέχρι να το αφαιρέσεις πλήρως.

2 Βάλε το καθαρισμένο λάχανο σε μια κατσαρόλα, με το νερό σχεδόν να το σκεπάζει, και άφησέ το να βράσει για περίπου 10 λεπτά. Μετά γύρισέ το για άλλα 10 λεπτά από την άλλη πλευρά. Ήδη θα πρέπει κάποια φύλλα να αφαιρούνται. Δοκίμασε με μια τσιμπίδα. Όταν τελειώσει το βράσιμο, βάλε το λάχανο σε ένα ταψί να κρυώσει (και να σουρώσει) ώστε μετά να μπορείς να το επεξεργαστείς ευκολότερα.

3 Ξεχώρισε τα φύλλα του λάχανου. Δίπλωνε κάθε φύλλο στη μέση και χάραζε μια παράλληλη μαχαιριά κατά μήκος του κοτσανιού. Έτσι αφαιρείς το σκληρό κοτσάνι και έχεις τα φυλλαράκια σου, που είναι έτοιμα για γέμισμα. Μην πετάξεις αυτά τα κοτσανάκια, βάλε τα στην άκρη, γιατί θα τα χρειαστείς. Συγκεκριμένα, τοποθέτησέ τα στον πάτο της κατσαρόλας όπου θα βράσεις τα ντολμαδάκια, για να μην καούν.

4 Σε μια λωρίδα από φύλλο λάχανο, βάλε 1 κ.γ. γέμιση και γύρισε μια φορά, ώστε να γίνει ένα ρολάκι. Έπειτα, δίπλωσε τις άκρες που περισσεύουν προς τα μέσα και συνέχισε να διπλώνεις, μέχρι να είναι έτοιμο το ντολμαδάκι σου. Τοποθέτησέ το στην κατσαρόλα, κοντά κοντά το ένα με το άλλο, για να μην ανοίξουν. Όταν είναι όλα έτοιμα, βάλε από πάνω ένα πιάτο σαν βαρίδι. Πρόσθεσε 2 ποτήρια νερό, λίγο αλάτι και λίγο επιπλέον ελαιόλαδο και άφησε σε μέτρια με χαμηλή φωτιά να σιγοβράσουν από ένα μισάωρο έως τρία τέταρτα, ανάλογα με την ισχύ της κουζίνας σου. Μόλις βράσουν, ρίξε από πάνω το χυμό από ενάμισι λεμόνι.

Για το αυγολέμονο: Σούρωσε το ζουμί και, χτυπώντας τα δύο αυγά με ένα πιρούνι, πρόσθεσέ το σιγά σιγά.

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ