Μπορείς να γευθείς άφοβα το αγαπημένο παραδοσιακό πιάτο, με μόνο 8,25 TBS πόντους.
Mερίδες: 12
Χρόνος προετοιμασίας: 40΄, χρόνος ψησίματος: 50΄
Υλικά
2 κιλά μελιτζάνες φλάσκες
1 φλ. κεφαλοτύρι
1/2 φλ. φρυγανιά
2 κ.σ. ελαιόλαδο
Λίγο αλάτι
Για τον κιμά
750 γρ. κιμάς γαλοπούλας
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο
800 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες
1 δαφνόφυλλο
1 ξυλάκι κανέλα
1/3 φλ. ελαιόλαδο
1/3 φλ. κονιάκ
1 πρέζα ζάχαρη αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για την μπεσαμέλ
150 γρ. βούτυρο
150 γρ. αλεύρι
1 1/2 λίτρο φρέσκο γάλα
2 γαρίφαλα
1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
2 αυγά
Αλάτι
Λευκό πιπέρι
Εκτέλεση
Για τον κιμά
Κάνε ό,τι και στο πατσίτσιο. Στο μεταξύ, κόψε τις μελιτζάνες σε φέτες πάχους 1 εκ. Άπλωσέ τες σε λαμαρίνες, ράντισέ τες με λίγο ελαιόλαδο και αλάτισέ τες. Ψήσ’ τες σε προθερμασμένο φούρνο στους 2000C για 10΄.
Για την μπεσαμέλ
Κάνε ό,τι και στο πατσίτσιο.
Για το μουσακά
Λάδωσε 1 πυρίμαχο ταψί και πασπάλισε με τη φρυγανιά. Στρώσε μέσα τις μισές μελιτζάνες και πασπάλισε με το μισό τυρί. Άπλωσε από πάνω τη μισή σάλτσα κιμά, στρώσε τις υπόλοιπες μελιτζάνες, πασπάλισε με το υπόλοιπο τυρί και περίχυσε με τον υπόλοιπο κιμά. Ολοκλήρωσε με την μπεσαμέλ και ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις, στους 1800C, στην τελευταία σχάρα, για περίπου 50΄, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.