Μια ιδιαίτερη ιταλική συνταγή για ένα από τα πιο αγαπημένα και απλά υλικά, τη χοιρινή μπριζόλα, με μόνο 10,75 TBS πόντους.
Υλικά
4 χοιρινές μπριζόλες λαιμού, μεγάλες
1 πακέτο πένες
3 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. χυμός λεμονιού
1 κ.σ. μαραθόσπορος
1½ φλ. ζωμός κοτόπουλου
2 κρόκοι αυγών
Αλάτι, πιπέρι
Για την πάστα λεμονιού
2 σκελίδες σκόρδου, πολτοποιημένες
Ξύσμα από 1 λεμόνι ακέρωτο
2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.σ. νερό
Για τη διακόσμηση
Φύλλα φασκόμηλου
Φέτες λεμονιού
Εκτέλεση
1. Φτιάξε την πάστα λεμονιού. Καθάρισε και πολτοποίησε τα σκόρδα. Βάλε τα σε ένα μπολ, πρόσθεσε το αλεύρι και το ξύσμα λεμονιού και ανακάτεψε καλά με ένα κουτάλι ώστε να γίνει μια πάστα. Άλειψε με την πάστα λεμονιού τις μπριζόλες και βάλε τις στο ψυγείο για 15΄ να μαριναριστούν.
2. Προθέρμανε το φούρνο στον αέρα στους 180 °C. Βγάλε τις μπριζόλες από το ψυγείο, αφαίρεσε την περίσσια πάστα και κράτησέ τη στην άκρη για αργότερα.
3. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίξε το ελαιόλαδο και τοποθέτησέ το σε δυνατή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί καλά, χαμήλωσε τη φωτιά και πρόσθεσε τις μπριζόλες και το μαραθόσπορο. Σόταρέ τις και από τις δύο πλευρές, ώστε να πάρουν ένα ωραίο σκούρο χρυσαφί χρώμα. Πρόσθεσε την πάστα λεμονιού που έχεις κρατήσει και το ζωμό κοτόπουλου και φτιάξε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι. Ανακάτεψε με μια ξύλινη κουτάλα και μόλις η σάλτσα αρχίσει να βράζει μετάφερέ το φαγητό σε ένα πυρίμαχο σκεύος. Βάτε το φαγητό στο φούρνο και ψήσε στους 180 °C, στον αέρα, για 30΄ σκεπάζοντάς το με αλουμινόχαρτο.
4. Στο μεταξύ βράσε τις πένες σε μια κατσαρόλα γεμάτη με αλατισμένο νερό σύμφωνα με το χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία ώστε να είναι al dente.
5. Σε ένα μπολ ανάμειξε τους κρόκους με δύο κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού. Βγάλε το σκεύος από το φούρνο και ρίξε μέσα το μείγμα των αυγών. Ανακίνησε το σκεύος καλά και ξαναβάλτο το στο φούρνο. Χαμήλωσε τη θερμοκρασία στους 160 °C. Άφησε τη σάλτσα να δέσει ανακατεύοντας κατά διαστήματα χωρίς να βράσει.
6. Απόσυρε τις μπριζόλες από το φούρνο και μοίρασέ τις σε πιάτα μαζί με τις πένες. Περίχυσε τις μπριζόλες με τη σάλτσα, πασπάλισε τις πένες με τριμμένο τυρί και σέρβιρε γαρνίροντας με τα φύλλα φασκόμηλου και τις φέτες λεμονιού.