Συνταγή με 7,5 TBS πόντους. Η κολοκύθα περιέχει L- τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που προκαλεί ευφορία στον οργανισμό.
Υλικά για 4 άτομα
4 μοσχαρίσιες μπριζόλες
Για τον πουρέ κολοκύθας
500 γρ. σάρκα κολοκύθας
250 ml γάλα πλήρες
50 ml κρέμα γάλακτος
60-70 γρ. γραβιέρα τριμμένη
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
Μοσχοκάρυδο
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Για τις μπριζόλες
Αλατοπιπέρωσέ τες και άλειψέ τες με λίγο ελαιόλαδο. Μπορείς να τις ψήσεις στη σχάρα για 8 λεπτά περίπου από κάθε πλευρά ή στο γκριλ στους 200°C για 10 λεπτά από κάθε πλευρά.
Για τον πουρέ
1 Προθέρμανε το φούρνο στους 190°C.
2 Κόψε την κολοκύθα σε φέτες πάχους 3 εκ. και αφαίρεσε τη φλούδα, τους σπόρους και τη μεμβράνη. Πρέπει να έχεις 500 γρ. περίπου καθαρή σάρκα.
3 Βάλε τις φέτες σε πυρίμαχο σκεύος, άλειψέ τες με το ελαιόλαδο και βάλε τες στο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν εντελώς –περίπου 1 ώρα–, γυρίζοντάς τες και από την άλλη.
4 Άφησε την κολοκύθα να κρυώσει και πολτοποίησέ τη στο μπλέντερ. Μετάφερε τον πολτό σε κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, και πρόσθεσε σταδιακά το γάλα, ανακατεύοντας, όπως και το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.
5 Άφησε τον πουρέ μερικά λεπτά στη φωτιά, ανακατεύοντας συνέχεια, ώστε να μειωθούν τα υγρά του. Πρόσθεσε την κρέμα γάλακτος και το τυρί, πιπέρι φρεσκοτριμμένο, ανακάτεψε καλά και σέρβιρε.