Ένα κέικ που θα σε τρελάνει και μπορείς να γεφτείς άφοβα τη νηστεία! Επιπλέον η σουµάδα είναι το παραδοσιακό αναψυκτικό που θα απογειώσει τη συνταγή σου, με μόνο 5,25 TBS πόντους.
Υλικά για 6-8 μερίδες
390 γρ. αλεύρι που φουσκώνει µόνο του
60 γρ. κακάο σκόνη
15 γρ. σόδα µαγειρική
400 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
136 ml σπορέλαιο
30 ml ξίδι
480 ml νερό
60 ml σουµάδα
1 πρέζα κανέλα σκόνη
Για τη διακόσµηση
Ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
Προθέρµανε το φούρνο στους 180 °C στον αέρα. Με ένα πινέλο λάδωσε τη φόρµα για κέικ. Βάλε σε ένα µπολ το αλεύρι, το κακάο, την κανέλα και άφησέ το στην άκρη. Σε ένα άλλο µπολ διάλυσε τη σόδα στη µισή ποσότητα νερού ανακατεύοντας µε ένα κουτάλι. Σε ένα τρίτο µπολ ανακάτεψε το υπόλοιπο νερό µε το λάδι και τη σουµάδα. Ένωσε τα υγρά σε ένα µεγαλύτερο µπολ και πρόσθεσε το ξίδι και τη ζάχαρη. Ανακάτεψε µε αυγοδάρτη µέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Στη συνέχεια, πρόσθεσε σιγά σιγά το µείγµα µε το αλεύρι και το κακάο και ανακάτεψε µε σπάτουλα σιλικόνης µέχρι να ενσωµατωθούν καλά τα υλικά. Κατόπιν άδειασε το µείγµα µέσα στη φόρµα που έχεις ετοιµάσει. Ψήσε στη µεσαία σχάρα του φούρνου, περίπου για 40΄. Ξεφόρµαρε αναποδογυρίζοντας σε πιατέλα και πασπάλισε µε ζάχαρη άχνη πριν σερβίρεις.