Βγάλε τα σκεύη από τα ντουλάπια της κουζίνας σου και έλεγξέ τα. Μπορεί να μην είναι τόσο ασφαλή όσο νομίζεις.
Μαγειρεύεις σπιτικό φαγητό και πιστεύεις ότι κάνεις καλό στην υγεία σου; Όχι, λένε οι ειδικοί, πρέπει να χρησιμοποιείς και τα κατάλληλα σκεύη, που δεν θα την απειλήσουν. Μάθε ποια επικίνδυνα συστατικά μπορεί να κρύβουν και πώς θα προστατευτείς.
1 Αλουμίνιο
Είναι ασφαλές; Όχι
Κυρίως στα παλιά σκεύη, έχει συνδεθεί με την εκδήλωση Αλτσχάιμερ και άλλων μορφών άνοιας, ενώ μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως ναυτία και υπνηλία. Αλκαλικά υλικά, π.χ., λεμόνι, ντομάτα ή ξίδι, μπορεί να το διαβρώσουν, με αποτέλεσμα να εισέλθει πιο εύκολα στο φαγητό που μαγειρεύεις.
Πώς θα προστατευτείς
– Αντικατάστησε τα παλιά σου σκεύη με καινούρια, π.χ., κεραμικά ή από ατσάλι.
– Καλό θα ήταν να αποφεύγεις να μαγειρεύεις σε σκεύη από αλουμίνιο φυλλώδη λαχανικά ή ντομάτες, που έχουν την τάση να το απορροφούν πιο εύκολα.
– Μην αφήνεις το φαγητό πολλή ώρα μετά το τέλος του μαγειρέματος σε αλουμινένια σκεύη, επειδή μπορεί να οξειδωθεί.
2 Χαλκός
Είναι ασφαλής; Ναι
Στα μαγειρικά σκεύη ο χαλκός θεωρείται ασφαλής, αφού βρίσκεται ανάμεσα σε άλλα μέταλλα και δεν έρχεται σε απευθείας επαφή με το φαγητό. Μόνο αν η επικάλυψη έχει διαβρωθεί μπορεί να εισέλθει, με τη θερμότητα, στο φαγητό σου και να προκαλέσει γαστρεντερικά προβλήματα (ναυτία και εμετούς) ή, μακροπρόθεσμα, δηλητηρίαση.
Πώς θα προστατευτείς
– Προτίμησε σκεύη που είναι επενδεδυμένα με ανοξείδωτο ατσάλι.
– Αν έχεις χάλκινα ή μπακιρένια σκεύη χωρίς επένδυση, μη βάζεις σε αυτά γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως κρέμα γάλακτος, βούτυρο κ.λπ., γιατί μπορεί να κάνουν αντίδραση με το μέταλλο, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος τοξικότητας για τον οργανισμό σου.
– Το ίδιο ισχύει και για το μέλι και τους χυμούς εσπεριδοειδών, καθώς τα τρόφιμα αυτά έχουν όξινες ιδιότητες, που θα μπορούσαν να αντιδράσουν με το συγκεκριμένο μέταλλο.
– Απόφευγε να χρησιμοποιείς τέτοια σκεύη για να φας ή να πιεις.
3 Κεραμικά
Είναι ασφαλή; Εξαρτάται
Θεωρούνται καλή επιλογή, αλλά το πρόβλημα εντοπίζεται στα γυαλιστικά και τα χρώματα που χρησιμοποιούνται κατά την κατασκευή τους, υλικά τα οποία μπορεί να περιέχουν κάδμιο, μια ουσία που έχει συνδεθεί με διάφορες βλάβες στην υγεία.
Πώς θα προστατευτείς
– Προτίμησε λευκά κεραμικά, που είναι συνήθως πιο ασφαλή σε σχέση με τα πολύχρωμα.
– Πέταξε τα κεραμικά σκεύη που έχουν φθαρεί από το χρόνο ή το πλύσιμο. Θα τα αναγνωρίσεις γιατί έχει φύγει το χρώμα και η επιφάνειά τους δεν είναι λεία.
– Να είσαι πολύ προσεκτική στα αμφιβόλου προελεύσεως και τα φθηνά κινέζικα κεραμικά σκεύη. Δυστυχώς, δεν υπάρχει κάποια αυστηρή νομοθεσία που να ορίζει συγκεκριμένους κανόνες για αυτά τα προϊόντα.
4 Τιτάνιο
Είναι ασφαλές; Εξαρτάται
Αν και υγιεινή επιλογή, ορισμένα αντικολλητικά σκεύη περιέχουν και άλλες ουσίες, που τους προσδίδουν τις αντικολλητικές τους ιδιότητες, οι οποίες όμως δεν είναι τόσο ασφαλείς. Μία από αυτές είναι το τεφλόν. Όταν θερμανθεί, εκλύει τοξικές ουσίες που περνούν στο φαγητό και καταλήγουν στον οργανισμό σου. Σύμφωνα, ωστόσο, με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, οι ποσότητες αυτών των τοξικών είναι αμελητέες και δεν έχουν επιπτώσεις στην υγεία.
Πώς θα προστατευτείς
Σιγουρέψου ότι το σκεύος σου αποτελείται από καθαρό τιτάνιο, χωρίς προσμείξεις. Αν έχεις αμφιβολίες όταν αγοράζεις τέτοια σκεύη, ρώτα τον υπάλληλο.
5 Ατσάλι (stainless steel)
Είναι ασφαλές; Ναι
Σε γενικές γραμμές, αποτελεί μια ανθεκτική και υγιεινή επιλογή. Πρόκειται για ένα αδρανές μέταλλο, που σημαίνει ότι δεν αντιδρά με τα τρόφιμα και δεν εκλύει χημικές ουσίες που μπορεί να περάσουν στον οργανισμό σου. Το φαγητό δεν κολλάει, αν το σκεύος έχει ζεσταθεί καλά. Επίσης, μπορείς να χρησιμοποιήσεις οποιοδήποτε μεταλλικό ή άλλο αντικείμενο (πιρούνι, κουτάλι κ.ά.) χωρίς να φοβάσαι μήπως χαραχθεί.
Τι να προσέξεις
– Φρόντισε τα σκεύη που επιλέγεις να έχουν παχιά βάση, γιατί έτσι δεν θα είναι εύκολο να καεί το φαγητό σου.
– Βεβαιώσου ότι διάλεξες κάποιο που δεν έχει προσμείξεις επικίνδυνων μετάλλων που να έρχονται σε άμεση επαφή με το φαγητό.
– Προτίμησε σκεύη από ανοξείδωτο ατσάλι 18/10. Αυτό σημαίνει ότι το 18% της σύνθεσης του κράματος είναι χρώμιο και το 10% νίκελ και είναι καλής ποιότητας.
6 Χυτοσίδηρος
Είναι ασφαλής; Ναι
Τα σκεύη που είναι κατασκευασμένα από χυτοσίδηρο είναι αρκετά ακριβά, αλλά, αν τα επιλέξεις, θα έχεις κάνει μια καλή επένδυση για την υγεία σου και την κουζίνα σου. Λόγω της ποιότητάς τους, έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και, αν τα προσέξεις, θα τα κληροδοτήσεις στην κόρη σου και εκείνη στη δική της!
Τι να προσέξεις
Διάλεξε αυτά που είναι επενδεδυμένα με σμάλτο. Αν δεν έχουν αυτή την επίστρωση, είναι πιθανό να διαρρεύσει μέταλλο στο φαγητό σου. Ο σίδηρος, αν και δεν θεωρείται τοξικός (υπάρχει στον οργανισμό σου), ωστόσο δεν μπορεί να χωνευτεί εύκολα σε αυτή τη μορφή.
5 κανόνες ασφαλείας για τα αντικολλητικά σκεύη
Είναι πρακτικά γιατί δεν χρειάζεσαι λάδι ή βούτυρο για να μαγειρέψεις – το φαγητό δεν κολλάει στην επιφάνειά τους. Για το λόγο αυτό, μπορείς και να τα καθαρίσεις ευκολότερα μετά το μαγείρεμα. Δες τι να προσέξεις ώστε να τα χρησιμοποιήσεις με ασφάλεια και να μην τα καταστρέψεις.
1 Μη χρησιμοποιείς μεταλλικά αντικείμενα (μαχαίρι, σπάτουλα, πιρούνι) που μπορεί να χαράξουν την επιφάνειά τους. Προτίμησε εργαλεία κουζίνας ξύλινα ή από άκαυστο πλαστικό ή σιλικόνη.
2 Απόφευγε τις απότομες μεταβολές στη θερμοκρασία. Μη ρίχνεις, για παράδειγμα, παγωμένο νερό στο καυτό αντικολλητικό σου τηγάνι, γιατί μπορεί να «στραβώσει», ενώ φθείρεται η αντικολλητική επιφάνεια.
3 Κατά τη χρήση, μην υπερθερμαίνεις το σκεύος. Επίσης, μην το θερμαίνεις όταν είναι άδειο σε υψηλή θερμοκρασία, γιατί μπορεί να «σκάσει» η επιφάνειά του.
4 Μην τοποθετείς πάνω του άλλα αντικείμενα της κουζίνας όταν δεν το χρησιμοποιείς, γιατί μπορεί να γδαρθεί η επιφάνειά του.
5 Μετά τη χρήση, για να το καθαρίσεις, μούλιασέ το σε χλιαρό νερό και στη συνέχεια καθάρισέ το με τη μαλακή πλευρά του σφουγγαριού, για να μην το χαράξεις.