- Διαφήμιση -

Μάθε τι ισχύει στην πραγματικότητα και κατάρριψε τους μύθους που μπορεί να απειλήσουν την υγεία σου.

Οι αποτοξινωτικές δίαιτες είναι ένας προσφιλής και διαδεδομένος τρόπος που επιλέγουν πολλές γυναίκες –ιδιαίτερα μετά τις γιορτές– για να αδυνατίσουν και να απομακρύνουν τις τοξίνες από τον οργανισμό τους. Πόσο ακίνδυνες και αποτελεσματικές είναι, όμως; Εγγυώνται μόνιμη απώλεια βάρους; Ανακάλυψε όλη την αλήθεια για αυτές και μάθε τι πραγματικά κάνουν.

- Διαφήμιση -

Μύθος 1ος

Απαλλάσσουν το σώμα σου από τις τοξίνες

Η αλήθεια

Δεν αποτελεί μια απαραίτητη διαδικασία για να διατηρήσεις το σώμα σου υγιές, λένε οι ειδικοί. Για την ακρίβεια, δεν υπάρχει κανένα επιστημονικά τεκμηριωμένο στοιχείο που να δείχνει ότι οι χυμοί και τα συμπληρώματα ή οι δίαιτες αποτοξίνωσης είναι αποτελεσματικά μέσα για να βοηθήσουν το σώμα να απομακρύνει τις τοξίνες. Τα όργανα του σώματός σου κάνουν πολύ καλά από μόνα τους αυτή τη δουλειά. Τα νεφρά σου, οι πνεύμονες, το δέρμα και το συκώτι σου απομακρύνουν αποτελεσματικά τις τοξίνες που βρίσκονται στον οργανισμό σου σε καθημερινή βάση. Το μόνο που χρειάζεται το σώμα σου για να συνεχίσει να κάνει από μόνο του αυτή τη δουλειά είναι μια ισορροπημένη διατροφή, που θα περιέχει όλες τις ομάδες τροφίμων και θα του εξασφαλίσει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Δεν έχεις ανάγκη ούτε χάπια ούτε χυμούς ούτε στερητικές δίαιτες. Μάλιστα, τα συστατικά που περιέχουν κάποια συμπληρώματα αποτοξίνωσης, όπως το ψύλλιο ή η σέννα, που έχουν καθαρτική δράση, μπορεί μακροπρόθεσμα να επηρεάσουν τη λειτουργία του εντέρου σου, με αποτέλεσμα αυτό να “τεμπελιάζει” ή να παρουσιάσει διαταραχές όπως το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου ή φλεγμονές.

Μύθος 2ος

Σε βοηθούν να χάσεις κιλά

Η αλήθεια

Όταν υποσιτίζεσαι, το σώμα σου μπαίνει σε «λειτουργία ασιτίας» –μια κατάσταση που επιβραδύνει το μεταβολισμό–, προκειμένου να αποθηκεύσει ενέργεια. Αυτός ο μηχανισμός ανοίγει μελλοντικά το δρόμο για να πάρεις βάρος, αφού, όταν ο μεταβολισμός σου υπολειτουργεί, το σώμα σου καίει λιγότερες θερμίδες. Ακόμη και αν πρόκειται για μια προσωρινή στέρηση, μπορεί να προκαλέσει μόνιμη επιβράδυνση του μεταβολικού σου ρυθμού (ο ρυθμός με τον οποίο το σώμα σου καίει θερμίδες), πόσο μάλλον αν ακολουθείς αποτοξινωτικές δίαιτες σε τακτική βάση. Κάθε αστραπιαία απώλεια βάρους σημαίνει κυρίως απώλεια υγρών και όχι λίπους, ενώ, μόλις αρχίσεις και πάλι να τρως κανονικά, θα πάρεις πίσω τα κιλά που έχασες. Επιπλέον, αυτό είναι πολύ πιθανό να συμβεί γιατί έχεις περισσότερες πιθανότητες να τρως μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού μετά από μια περίοδο στέρησης.

shutterstock_117577126

Μύθος 3ος

Αυξάνουν τα επίπεδα ενέργειάς σου

Η αλήθεια

Δεν μπορούν να σε βοηθήσουν να αποκτήσεις περισσότερη ενέργεια και ευεξία. Αντίθετα, οι περισσότερες λειτουργίες του σώματός σου είναι πιθανό να επιβραδύνονται, λόγω της έλλειψης «καυσίμων», δηλαδή, θρεπτικών συστατικών, στον οργανισμό σου. Καθώς το σώμα σου μπαίνει σε «λειτουργία ασιτίας», η κούραση που σου προκαλεί η έλλειψη φαγητού μειώνεται. Αυτό, όμως, σημαίνει απλώς ότι το σώμα σου αναγνωρίζει αυτή την κατάσταση και προσπαθεί να αντεπεξέλθει. Στη συνέχεια, ωστόσο, καθώς εξακολουθείς να κάνεις δίαιτα, το αίσθημα κόπωσης θα επανέλθει. Ακόμη, η έλλειψη επαρκούς ποσότητας φαγητού προκαλεί πτώση των επιπέδων σακχάρου στον οργανισμό, με αποτέλεσμα το σώμα σου να χρησιμοποιεί μυϊκό ιστό για ενέργεια. Τέλος, οι αποτοξινωτικές δίαιτες μπορεί να οδηγήσουν σε πτώση της λίμπιντο, ζαλάδες, αδυναμία και αλλαγές στη διάθεση.

Μύθος 4ος

Οι δίαιτες αυτές είναι ασφαλείς

Η αλήθεια

Οι δίαιτες αποτοξίνωσης παρουσιάζουν μια σειρά από δυνητικούς κινδύνους για την υγεία σου, σύμφωνα με τον Roger Clemens, PhD, καθηγητή φαρμακολογίας και φαρμακευτικής επιστήμης στη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας (USC). “Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η έλλειψη θρεπτικών συστατικών λόγω της παρατεταμένης ασιτίας”, επισημαίνει ο ειδικός. Οι ελλείψεις αυτές μπορούν να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σου, να προκαλέσουν δερματικά προβλήματα, εύθραυστα νύχια και άλλες διαταραχές. Αν, μάλιστα, κάνεις συχνά τέτοιες δίαιτες, με αποτέλεσμα να χάνεις και να παίρνεις κιλά (φαινόμενο γιο γιο), θα πρέπει να ξέρεις ότι αυτές οι διακυμάνσεις στο βάρος και το μεταβολισμό σου μπορεί να σου προκαλέσουν διάφορα προβλήματα υγείας, όπως υπνική άπνοια, καρδιαγγειακές παθήσεις και υψηλή αρτηριακή πίεση.

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ