- Διαφήμιση -

Η Αθήνα συμμετέχει για πρώτη φορά στην Παγκόσμια Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για τις Διατροφικές Διαταραχές.

Η Εβδομάδα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τις Διατροφικές Διαταραχές θα πραγματοποιηθεί 6-10 Μαρτίου και ώρες 19:00-21:30 στο Aegean College στην Αθήνα. Περιλαμβάνει ομιλίες από επαγγελματίες ψυχολόγους, γιατρούς, διατροφολόγους σχετικούς με τις Διατροφικές Διαταραχές και διαδραστική συζήτηση στο τέλος κάθε ομιλίας.

- Διαφήμιση -

Τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί από τον Εθνικό Οργανισμό Διατροφικών Διαταραχών (NEDA) των ΗΠΑ, η παγκόσμια εβδομάδα ευαισθητοποίησης γύρω από τις διατροφικές διαταραχές (NEDAwareness). Γιορτάζεται ετησίως σε ΗΠΑ, Καναδά, Ευρώπη, καθώς και στην Αυστραλία. Δυστυχώς, η χώρα μας δεν έχει λάβει ποτέ μέρος σ’ αυτή την παγκόσμια καμπάνια κινητοποίησης, παρότι με βάση τα τωρινά δεδομένα, περίπου το 7-8% του ελληνικού πληθυσμού νοσεί από διατροφικές διαταραχές όλων των τύπων, ενώ πάνω από ένα εκατομμύριο συμπολίτες εμφανίζει έντονη ενασχόληση με την τροφή και το βάρος του.

Η Μαρία Τσιάκα, διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών, καθώς και η ομάδα της δεν θα μπορούσαν να μείνουν αμέτοχοι. Πήραν, λοιπόν, την πρωτοβουλία ν’ αναπληρώσουν το κενό, οργανώνοντας και συμμετέχοντας στην παγκόσμια καμπάνια κινητοποίησης.

Σ’ αυτή τους την προσπάθεια έχουν την ένθερμη υποστήριξη του Εθνικού Οργανισμού Διατροφικών Διαταραχών των ΗΠΑ (National Eating Disorders Association), ο οποίος έδωσε την έγκρισή του ώστε να χρησιμοποιηθεί το πολύτιμο οπτικοακουστικό και ενημερωτικό υλικό του.

SAVE THE DATE

Η δράση για φέτος με κεντρική θεματική: «Μήπως ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για τις διαγροφικές διαταραχές» περιλαμβάνει πέντε απογευματινές ομιλίες διάφορων ειδικοτήτων: γιατρών, ψυχολόγων και διαιτολόγων. Μετά τις ομιλίες θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Θα πραγματοποιηθούν στο κέντρο της Αθήνας, στο Aegean College (Πανεπιστημίου 17) από τις 6 έως και τις 10 Μαρτίου και ώρες 19.00-21.30, ενώ η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Σε όσους επιθυμούν πιστοποιητικό παρακολούθησης ( ειδικοί , φοιτητές, κτλ) θα χρειαστεί προεγγραφή . Όσοι παρακολουθήσουν 4-5 ομιλίες θα πιστοποιηθούν για την πλήρη συμμετοχή στην Παγκόσμια Εβδομάδα Διατροφικών Διαταραχών Αθήνα 2017. Ενώ όσοι παρακολουθήσουν μεμονωμένη, μια η δυο ομιλίες, θα πάρουν πιστοποίηση για τις συγκεκριμένες μέρες.

Οι προεγγραφές διεξάγονται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του ΕΚΔΔ

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Δευτέρα 6 Μαρτίου: Μαρία Τσιάκα, Διευθύντρια και Ιδρύτρια του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών, «Οι μύθοι και οι αλήθειες γύρω από τη νόσο». Γιατί ήρθε η ώρα να εξαλείψουμε και να μειώσουμε το κοινωνικό στίγμα. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό. Συντονίζει η δημοσιογράφος-συγγραφέας Εύα Ντελιδάκη.

Τρίτη 7 Μαρτίου: Ηρακλής Αβραμόπουλος, Παθολόγος Ιατρείο Υπέρτασης Νοσοκομείου Υγεία, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρίας Καρδιαγγειακής Υγείας, «Ο ρόλος του παθολόγου στην διάγνωση και αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών». Γιατί ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για την άμεση εμπλοκή των ιατρών στην αντιμετώπιση της νόσου..Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό. Συντονίζει η δημοσιογράφος Νεκταρία Καρακώστα.

Τετάρτη 8 Μαρτίου: Δρ. Αλεξία Κατσαρού, Διαιτολόγος, «Οι στρατηγικές πρόληψης και αντιμετώπισης της παιδικής παχυσαρκίας και των διατροφικών διαταραχών». Γιατί ήρθε η ώρα να αναρωτηθούμε αν τα μέχρι τώρα προγράμματα παχυσαρκίας χρήζουν επαναξιολόγησης, ως προς την αποτροπή της ανάπτυξης των διατροφικών διαταραχών μέσα στην εφηβεία. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό. Συντονίζει η δημοσιογράφος Τάνια Μαρκουτσά.

Πέμπτη 9 Μαρτίου: Κώστας Μπλέτσος, Ψυχολόγος Παιδοψυχιατρικής Μονάδας Σισμανογλείου Νοσοκομείου, «Εφηβεία και διατροφικές διαταραχές, ο ρόλος των social media στην ανάπτυξη και διατήρηση της νόσου». Γιατί ήρθε η ώρα να μάθουμε σε ποιο βαθμό οι έφηβοι επηρεάζονται από τα social media, ώστε οι γονείς να μπορέσουν να τους προστατεύσουν. .Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό. Συντονίζει η δημοσιογράφος Φλώρα Κασσαβέτη.

Παρασκευή 10 Μαρτίου: Νίκος Αγγελόπουλος, Καρδιολόγος, Επιστημονικός Υπεύθυνος Εργαστηρίου Υπερήχων Καρδιάς Γενικής Κλινικής ΙΑΣΩ General, «Ποιές είναι οι πιο σοβαρές οργανικές επιπλοκές των διατροφικών διαταραχών». Ήρθε η ώρα να κατανοήσουμε γιατί οι διατροφικές διαταραχές έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας από όλες τις ψυχικές νόσους, ξεπερνώντας κατά πολύ τις εξαρτήσεις. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό. Συντονίζει η δημοσιογράφος Αργυρώ Μποζώνη.

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ