- Διαφήμιση -

Το αβοκάντο αποτελεί μια τροφή πλούσια και ευεργετική για τον οργανισμό σου, που όμως είναι συχνά παρεξηγημένη. Δες ποιοι είναι οι 5 βασικοί λόγοι που πρέπει να το εντάξεις στη διατροφή σου.

1 Ο νούµερο ένα λόγος για να τρως αβοκάντο είναι ότι θα σε βοηθήσει να αδυνατίσεις ή να σταθεροποιήσεις το βάρος σου. Ιδού τα στοιχεία: Ερευνητές από το Πανεπιστήµιο Loma Linda εξέτασαν κατά πόσον επηρεάζει το αβοκάντο τον κορεσµό της πείνας, το «ζάχαρο» του αίµατος, την ινσουλίνη και το τσιµπολόγηµα. Η έρευνα έγινε σε 26 υπέρβαρα αλλά υγιή άτοµα. Οι συµµετέχοντες άλλοτε έτρωγαν απλώς το µεσηµεριανό τους και άλλοτε προσέθεταν σε αυτό µισό φρέσκο αβοκάντο. Διαπιστώθηκε ότι, περιλαµβάνοντας το αβοκάντο στο µεσηµεριανό γεύµα, η όρεξη ήταν κατά 40% µειωµένη µετά από τρεις ώρες και κατά 28% µειωµένη µετά από πέντε ώρες. Επίσης, η προσθήκη του αβοκάντο στο γεύµα δεν αύξησε το «ζάχαρο» του αίµατος. Εξάλλου, το αβοκάντο έχει χαµηλό γλυκαιµικό δείκτη.

- Διαφήμιση -

2 Μειώνει σηµαντικά την κακή χοληστερίνη. Μια πολύ πρόσφατη έρευνα έδειξε για άλλη µια φορά αυτό το εντυπωσιακό αποτέλεσµα. Το φρούτο ρίχνει όχι µόνο τη χοληστερίνη αλλά και τα τριγλυκερίδια. Η µελέτη χρησιµοποίησε τα δηµοφιλή αβοκάντο Hass –αυτά που έχουν «ανώµαλο» πράσινο δέρµα– και θεωρείται σηµαντική, διότι επικεφαλής ήταν η καθηγήτρια Penny Kris-Etherton, η οποία είναι πρόεδρος της Διατροφικής Επιτροπής της Αµερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Συµµετείχαν 45 υπέρβαρα άτοµα, τα οποία δοκίµασαν τρεις διαφορετικές δίαιτες, οι οποίες µειώνουν όλες τη χοληστερίνη. Αρχικά οι εθελοντές κατανάλωσαν τη συνήθη αµερικανική διατροφή (αποτελείται κατά 34% από λίπος, 51% υδατάνθρακες και 16% πρωτεΐνες) για δύο εβδοµάδες. Στη συνέχεια, όλα τα άτοµα ακολούθησαν τις παρακάτω δίαιτες, για πέντε εβδοµάδες την καθεµιά:

Δίαιτα χαµηλών λιπαρών χωρίς αβοκάντο (το 24% των θερµίδων προερχόταν από λίπος και το 11% από µονοακόρεστο λίπος).

Δίαιτα πλούσια σε λιπαρά χωρίς αβοκάντο (το 34% των θερµίδων προερχόταν από λίπος και το 17% από µονοακόρεστο λίπος).
Δίαιτα πλούσια σε λιπαρά αλλά µε ένα αβοκάντο την ηµέρα (το 34% των θερµίδων περοερχόταν από λίπος και το 17% από µονοακόρεστο λίπος).

Σε σύγκριση µε τη συνήθη αµερικανική διατροφή, η δίαιτα µε το αβοκάντο έριξε την κακή χοληστερίνη (LDL) κατά 13,5 mg/dL. Για κάποιον που έχει υψηλή χοληστερίνη, πρόκειται για µια πτώση της τάξεως του 10%. Με τις άλλες δίαιτες, η µείωση της χοληστερίνης ήταν µικρότερη.
Αυτή δεν είναι η µόνη µελέτη που κατέγραψε ότι το αβοκάντο µειώνει τη χοληστερίνη· υπάρχουν άλλες οκτώ. Σε µερικούς ανθρώπους, το αβοκάντο µπορεί να ρίξει την κακή χοληστερίνη 20% και τα τριγλυκερίδια επίσης 20%. Επίσης, δεν επηρεάζει τη καλή χοληστερίνη. Να σηµειωθεί ότι το φρούτο περιέχει αρκετές φυτοστερόλες και ίσως αυτές εξηγούν τις ευεργετικές συνέπειες από την κατανάλωσή του.

Έχει πολύ κάλιο. Μπορεί οι µπανάνες να φηµίζονται για το κάλιο που περιέχουν, και γι’ αυτό προτείνονται ως αντι-υπερτασική τροφή, αλλά το αβοκάντο έχει ακόµη περισσότερο. Τα 100 γρ. αβοκάντο προσφέρουν το 14% της Συνιστώµενης Ηµερήσιας Παροχής, ενώ τα 100 γρ. µπανάνας προσφέρουν το 10%. Να σηµειωθεί ότι το κάλιο είναι ένα θρεπτικό συστατικό που αρκετές φορές υπολείπεται στη διατροφή.

Παρέχει σηµαντικές βιταµίνες και αυξάνει την απορρόφηση των καροτενοειδών. Εκτός από κάλιο, το αβοκάντο περιέχει µαγνήσιο, βιταµίνη C, βιταµίνη Ε, φολικό οξύ, βιταµίνη K, βιταµίνη Β5 και βιταµίνη Β6 σε ικανοποιητικές ποσότητες. Ακόµη, περιέχει µικρές ποσότητες µαγνησίου, µαγγανίου, χαλκού, σιδήρου, ψευδαργύρου, φωσφόρου, βιταµίνης Α, Β1, Β2 και Β3.Περιέχει, βέβαια, και λίπος, ωστόσο από τη στιγµή που αυτό δεν οδηγεί σε αυξηµένη πρόσληψη συνολικών θερµίδων –το αντίθετο–, είναι ωφέλιµο. Το διατροφικό λίπος σε βοηθάει να απορροφήσεις περισσότερα θρεπτικά συστατικά από το γεύµα. Για παράδειγµα, βοηθάει στην απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταµινών Α, D, Κ και Ε, καθώς και των καροτενοειδών.

Οι φυτικές ίνες. Μια µελέτη έχει βρει ότι η προσθήκη 150 γρ. αβοκάντο στη σαλάτα αυξάνει την απορρόφηση των διαφόρων καροτενοειδών 2,6-15 φορές. Μάλιστα, το ίδιο το αβοκάντο είναι πλούσιο σε δύο καροτενοειδή, τη λουτεΐνη και τη ζεαξανθίνη, που προστατεύουν τα µάτια. Αυτό είναι ιδιαίτερα σηµαντικό, διότι τα άλλα φρούτα που έχουν καροτενοειδή δεν είναι λιπαρά, µε αποτέλεσµα να υπάρχει µικρότερη απορρόφηση από τον οργανισµό. Τα 100 γρ. αβοκάντο περιέχουν 5-6 γρ. φυτικές ίνες. Σύµφωνα µε τους ειδικούς, η µέση γυναίκα πρέπει να παίρνει 25 γρ. φυτικές ίνες την ηµέρα και ο µέσος άνδρες 38 γρ. Το 25% των φυτικών ινών του αβοκάντο είναι διαλυτές και το 75% είναι αδιάλυτες. Είναι γνωστό ότι οι διαλυτές φυτικές ίνες τρέφουν τα βακτήρια που έχουµε στο έντερο και αυτό παίζει σηµαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας, µε πολλούς τρόπους.

Διάβασε επίσης:

Βάλε το αβοκάντο στη διατροφή σου

Αυτές είναι οι 5 τροφές που πρέπει να εντάξεις στη διατροφή σου

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ