- Διαφήμιση -

Ο ανανάς είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φρούτα του καλοκαιριού. Έχει ξεχωρίσει για την ιδιαίτερη γεύση του αλλά και για την σύσταση σου σε θρεπτικά συστατικά.

Ο ανανάς είναι ποώδες φυτό που ανήκει στην οικογένεια Βρομελιοειδή. To γένος Ανανάς περιλαμβάνει 5 είδη, τα οποία είναι ιθαγενή της τροπικής Αμερικής.Το ύψος του φτάνει το 1,5 μέτρο και έχει μεγάλα ξιφοειδή φύλλα με χείλη οδοντωτά , που σχηματίζουν ρόδακα. Ο καρπός του είναι σαρκώδης, σύνθετος που προέρχεται από ολόκληρη την ταξιανθία, δηλαδή αποτελείται από τους επιμέρους καρπούς, που είναι ράγες και το σαρκώδη άξονα του στάχυος, που καταλήγει σε θύσανο φύλλων. Το φυτό ευδοκιμεί σε υγρά και γόνιμα εδάφη, στραγγιζόμενα και όξινα. Ανθίζει και καρποφορεί μόνο μία φορά από το 12ο ως τον 30ό μήνα μετά τη φύτευσή του.

- Διαφήμιση -

Ο ανανάς περιέχει βιταμίνες κυρίως C ακλουθούν Ε, Β9 και Α, επίσης περιέχει τις βιταμίνες Κ, Β1, Β2, Β3, Β5 και Β6. Ανόργανα άλατα κυρίως Κάλιο και Μαγνήσιο, ακλουθούν Ασβέστιο και Φωσφόρος, επίσης περιέχει Σελήνιο, Σίδηρο, Μαγγάνιο, Χαλκό και Νάτριο. Περιέχει φυτικές ίνες, και αντιοξειδωτικές ουσίες όπως το Β-καροτένιο. Τέλος, ένζυμά που βελτιώνουν την λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Ένας άλλος λόγος που αυτό το φρούτο είναι τόσο δημοφιλές, είναι και το γεγονός, ότι αποδίδονται σε αυτό διάφορες φαρμακευτικές ιδιότητες. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν έρευνες που αναφέρουν, πως τα ιχνοστοιχεία από τα οποία αποτελείται ο ανανάς ασκούν προστατευτικό ρόλο σε ασθένειες, όπως ο καρκίνος. Επίσης, πιστεύεται πως διαλύει τους θρόμβους και ασκεί προστασία στο κάρδιο-κυκλοφορικό σύστημα. Ακόμη, έχει διουρητικές ικανότητες και σε πολλούς λαούς χρησιμοποιείται για την εξάλειψη των εντερικών σκουληκιών, καθώς απαλλάσσει από εντερικές διαταραχές και καταπραΰνει την χολή. Σημαντικό είναι, και αξίζει να αναφερθεί το γεγονός, ότι ο ανανάς αποτελείται από ένα μείγμα ενζύμων, γνωστό με την ονομασία «βρομελίνη». Η βρομελίνη μπλοκάρει την παραγωγή ουσιών που προκαλούν φλεγμονές στο σώμα. Έρευνες έχουν δείξει πως η βρομελίνη βοηθά στην μείωση των οιδημάτων που προκαλεί η αρθρίτιδα. Επίσης, καταπραΰνει τα συμπτώματα της ιγμορίτιδας και επιταχύνει την επούλωση πληγών λόγω τραυματισμών ή χειρουργικών επεμβάσεων. Η κατανάλωση του ανανά μετά από ένα γεύμα βοηθά στην αντιμετώπιση της δυσπεψίας.

Ο ανανάς είναι ένα φρούτο που χρησιμοποιείται ευρέως στην ζαχαροπλαστική και μαγειρική. Ο ανανάς ταιριάζει απόλυτα σε γλυκόξινα πιάτα σε συνδυασμό με κοτόπουλο. Μην διστάσετε ακόμα και σε σαλάτες να τον δοκιμάσετε και να φτιάξετε γευστικά σμούθις και χυμούς.

Από την Βασιλική Γρηγορίου, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc

Διάβασε επίσης:

Ποιο είναι το ιδανικό πρωινό;

Καθημερινά βρίσκομαι πολλές ώρες στο δρόμο. Ποιο είναι το πιο υγιεινό σνακ;

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ