- Διαφήμιση -

Οι πιο εθιστικές τροφές είναι η σοκολάτα, τα τσιπς, τα γεμιστά μπισκότα, το άσπρο ψωμί και το παγωτό. Η δραστηριότητα του εγκεφάλου είναι παρόμοια με αυτή που παρατηρείται στους τοξικομανείς όταν παίρνουν τη δόση τους.

1. Σοκολάτα

- Διαφήμιση -

Η σοκολάτα, σε μικρές ποσότητες, παρέχει οφέλη στην υγεία γιατί έχει αντιοξειδωτικά και μαγνήσιο. Από την άλλη μεριά, φαίνεται να είναι η πιο εθιστική τροφή και δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχει ο όρος chocoholic. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μερικές γυναίκες θα προτιμούσαν να στερηθούν το σεξ για το υπόλοιπο της ζωής τους παρά να στερηθούν τη σοκολάτα.

2. Τσιπς

Τα πατατάκια έχουν ποσότητα αλατιού που φτάνει στα όρια του γελοίου. Δεν υπολείπονται βέβαια σε λίπος και τρανς λιπαρά, ούτε σε εύπεπτο άμυλο, που μετατρέπεται γρήγορα σε ζάχαρη κατά την πέψη. Προκαλούν τόσο μεγάλη ευχαρίστηση στον εγκέφαλο που συναγωνίζονται τη σοκολάτα. Δεν είναι τυχαίο ότι τα καταναλώνουμε στις ψυχαγωγικές μας εκδηλώσεις, όπως είναι τα πάρτι. Πέραν του ότι τα τσιπς είναι εθιστικά, περιέχουν αρκετό ακρυλαμίδιο, μια ουσία δυνητικά καρκινογόνα, η οποία προκύπτει με φυσικό τρόπο κατά την παρασκευή τους.

3. Γεμιστά μπισκότα

Είναι γνωστός ο πειρασμός με τα μπισκότα και τα κέικ. Μόλις ξεκινήσεις να τα τρως, δύσκολα σταματάς. Μια μελέτη από ερευνητές του Κολλεγίου του Κονέκτικατ βρήκε ότι τα αγαπημένα μπισκότα των Αμερικανών, τα Oreo, είναι για τα ποντίκια το ίδιο εθιστικά με την κοκαΐνη. Μάλιστα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι συγκριτικά με τα ναρκωτικά, τα μπισκότα ενεργοποιούσαν περισσότερους νευρώνες του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ευχαρίστηση.

4. Άσπρο αχνιστό ψωμί

Το άσπρο ψωμί φτιάχνεται από αυτό που παλιότερα συνηθιζόταν να λέγεται “εξευγενισμένο” αλεύρι. Το άσπρο ψωμί έχει λιγότερες φυτικές ίνες από το μαύρο και αναλογικά περισσότερους υδατάνθρακες. Έχει, βέβαια, και διάφορα βελτιωτικά, καθώς και αλάτι – το 40% του αλατιού στη διατροφή μας το παίρνουμε μέσω του ψωμιού. Το άσπρο ψωμί επιπλέον έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη· μια μελέτη έχει δείξει ότι τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι πιο εθιστικά σε σχέση με εκείνα που έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

5. Παγωτό

Για μερικά άτομα το παγωτό είναι ο μεγαλύτερος εθισμός τους. Κρεμώδες και δροσιστικό, αποτελεί ένα παρήγορο σνακ, ειδικά αν βοηθάει η θερμοκρασία της ημέρας. Μια μελέτη ερευνητών από το Oregon Research Institute κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συχνή κατανάλωση παγωτού δημιουργεί εξάρτηση. Στη μελέτη αυτή, οι ερευνητές έδειξαν φωτογραφίες με μιλκσέικ σε 151 εφήβους και την ίδια ώρα παρατηρούσαν την αντίδραση του εγκεφάλου τους. Μεταξύ των εφήβων που κατανάλωναν πιο συχνά παγωτό, ο εγκέφαλος έδειξε να διεγείρεται με τρόπο που παραπέμπει σε εθισμό.

Διάβασε επίσης:

Τροφές που ανεβάζουν την ερωτική διάθεση

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ